LIVEBLOG coronamaatregelen: Wat betekent de tweede lockdown + verlenging daarvan voor u?

Laatste update 02 februari 2021 Leestijd: 16 min

Lees hieronder het laatste nieuws over de lockdown van december 2020/januari 2021. Let op: dit is een liveblog, waarin BOVAG het laatste nieuws met u deelt. Baseer u op de nieuwste berichten, berichten onderaan deze liveblog kunnen door de tijd ingehaald zijn.

Direct naar coronadossier

Direct naar veelgestelde vragen

Update 29 januari 2021



Update 28 januari 2021



Update 26 januari 2021



Update 25 januari 2021

Naar aanleiding van de aanvullende coronamaatregelen, met name de invoering van de avondklok, is het coronaprotocol voor de mobiliteitsbranche geactualiseerd. De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd:
•         De regeling rondom de avondklok is opgenomen;
•         Waar nodig is aangegeven of een activiteit wel/niet is toegestaan tijdens de avondklok;
•         Thuiswerken is stelliger opgenomen in lijn met de overheidsmaatregelen;
•         2 posters van de rijksoverheid zijn overgenomen in bijlage 2.

Download hier het vernieuwde coronaprotocol:

    No data found


Update 22 januari 2021







Update 21 januari 2021






17.00 uur Meerderheid Kamer stemt in met avondklok vanaf 21.00 uur

09.00 uur Vanochtend om 10.15 begint het debat in de Tweede Kamer over het instellen van de avondklok. Als de Kamer instemt gaat de avondklok in op zaterdag 23 januari om 20.30 uur en eindigt deze op 10 februari om 04.30 uur. 

Antwoorden op veelgestelde vragen over de avondklok, zoals over de werkgeversverklaring, kunt u inmiddels vinden op de website van de Rijksoverheid. In onderstaand bericht van 20 januari vindt u meer informatie over de avondklok.

Update 20 januari 2021


Update 18 januari 2021



Update 14 januari 2021

Door onduidelijkheid in het coronaprotocol voor de mobiliteitssector, is deze opnieuw geactualiseerd. Bekijk hier het aangepaste protocol.


Update 13 januari 2021




Het coronaprotocol voor de mobiliteitssector is geactualiseerd. Bekijk hier het nieuwe protocol en de bijbehorende infographic.

Update 12 januari 2021

Het Kabinet kondigt verlenging aan van de lockdown met nog eens drie weken tot tenminste 9 februari. Premier Rutte zei in zijn persconferentie in overleg te zijn met onder andere VNO-NCW en MKB Nederland over extra steunmaatregelen. Het is nog onbekend hoe die extra maatregelen eruit zien, maar beide organisaties staan regelmatig in contact met BOVAG en kennen onze wensen. Via deze website en onze nieuwsbrieven houden we u uiteraard op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Bekijk hier de poster met de nieuwe maatregelen.

Update 7 januari



Update 6 januari



Update 5 januari


Update 22-24 december






Update 18 december 17.30 uur





Update 17 december






Update 16 december 17.30 uur

Wachtruimte en balie in showroom mogen open voor werkplaats

Er blijkt in de praktijk wat verwarring over of alle showrooms en winkelruimtes in de branche per se op slot moeten of niet. Onder meer bij boa's. De regel is dat de werkplaats mag doordraaien en dat de verkoop gestaakt moet worden.

Op de site van de Rijksoverheid staat letterlijk: 'Locaties als fietsenzaken, autogarages, [...] en alle andere locaties die reparatie en onderhoud verlenen van consumentenartikelen kunnen open blijven. Verkoop van artikelen is niet toegestaan.'

Dat is wat anders dan dat de showroom letterlijk op slot zou moeten! De deur van de showroom mag best open als die toegang geeft tot de balie van de werkplaats en/of de (corona-proof) wachtruimte ten behoeve van de werkplaats. Wat dus NIET mag, is verkoopactiviteiten ontplooien in de showroom.


​Update 16 december 13.30 uur



Update 16 december 9.00 uur

Telegraaf-Autoshowroom-wil-open-op-afspraak.jpg
BRON: Telegraaf 16 december 2020








UPDATE 15 DECEMBER 18.00 UUR - De boodschap van premier Rutte was duidelijk. Het kabinet heeft besloten tot harde maatregelen per 15 december. Geen fijne boodschap, maar we moeten het er mee doen.

Voor BOVAG-leden betekenen de maatregelen het volgende:

BOVAG probeert zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de volgende zaken:

Veelgestelde vragen over de tweede lockdown

Uitzonderingen

Bekijk op de website van de Rijksoverheid de lijst met uitzonderingen op de lockdown of download hem hier.

Lobby 

Vanuit bovenstaande maatregelen zal BOVAG in de belangenbehartiging inzetten op: 
  • Steunmaatregelen
  • NOW: referentieperiode van de NOW valt nu in twee tijdvakken en er moet goed worden gekeken naar de gevolgen daarvan.
  • TOZO: omzetberekening voor TOZO-toekenning met twee ‘gebroken’ maanden.
  • Verhuur moet door kunnen gaan, vanwege dienstverlening
  • Uitleveren van verkochte en innemen van ingekochte voertuigen moet door kunnen gaan.  
In de komende dagen kunnen we meer bekend maken over details en uitzonderingen. Houd daarvoor mijn.BOVAG.nl/lockdown in de gaten en uw mailbox.

Overzicht maatregelen

Landelijke-maatregelen-14-december-2020.pdf

Landelijke-maatregelen-14-december-2020-(1).jpg

Antwoorden op enkele algemene vragen:

Winkelen en boodschappen doen vanaf 15 december

Factsheet-winkelen-en-boodschappen-doen-14-december-2020.jpg
 

UPDATE 14 december 12.00 uur


Een harde lockdown vanaf vanavond 0.00 uur is wat het kabinet volgens de NOS op dit moment voorbereidt. Dat wil zeggen sluiting van scholen, niet-essentiële winkels tot musea, kapsalons en theaters. BOVAG is sinds gistermiddag in contact met Den Haag over mogelijke maatregelen. Zowel via VNO-NCW en MKB NL als rechtstreeks met ambtenaren van ministeries (I&W en EZK).
Met de berichten die nu binnenkomen, gaan we er vanuit dat:
 
  • Werkplaatsen open mogen blijven. Voor showrooms is dit nog onzeker. (Mochten showrooms dicht moeten, dan pleit BOVAG voor de terugvalopties: bezoek op afspraak en/of levering thuis.)
  • De RDW zijn dienstverlening voorlopig open houdt. Digitale identificatie bij import is voor reguliere voertuigen lockdown-proof. Over APK is nog geen nieuws. Als showrooms dicht moeten, dan maakt BOVAG afspraken met I&W en RDW over verlengen restant voorraadregeling.
  • Het CBR bereidt zich voor op sluiting morgenochtend. Zij gaan er vanuit dat rijscholen ook dicht moeten omdat deze onder contactberoepen vallen.
  • Maatregelen van sluiting niet essentiële winkels en de scholen gaat per morgen in.

BOVAG geeft steeds aan dat dienstverlening in onze branche als essentieel moet worden gezien, omdat we ook verschillende ketens in handhaving, gezondheidzorg en foodsector ondersteunen. Van onze contactpersonen krijgen we terug dat ze onze mening delen. Daarbij wordt ook het vergelijk met Duitsland gemaakt waar werkplaatsen open mogen blijven.

We houden vinger aan de pols in Den Haag, maar kunnen nog niets garanderen. Het lijkt er op dat het kabinet zwaardere maatregelen wil nemen dan in maart van dit jaar. Vanavond om 19.00 uur presenteert premier Rutte alle extra maatregelen in een toespraak.

Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws hierover. Vanavond informeren we onze leden via een Nieuwsbrief.

Naar BOVAG Coronadossier

Standpunt BOVAG

De insteek van alle contacten die BOVAG met diverse partijen heeft, is dat vele bij BOVAG ondergebrachte processen kunnen worden aangemerkt als 'vitaal' en 'cruciaal' mochten deze onderdeel gaan uitmaken van het beraad.
  • Truckdealer- en onderhoudsbedrijven en bestel- en personenautobedrijven: voor reparatie en onderhoud aan vrachtwagens, bestelbussen en personenwagens die in worden gezet voor onder andere de voedselketen, brandstoffen, hulpdiensten, leger en de gezondheidszorg
  • Fiets, bromfiets, motoren: winkels / reparatie etc. voor gebruik door mensen met vitale beroepen
  • Tankstations: voor brandstof van voertuigen voor de hierboven genoemde vitale processen
  • Autoverhuurbedrijven: eveneesn voor ondersteuning van de genoemde vitale processen
  • Showrooms kunnen open blijven omdat doorstroom prima te reguleren is. Mocht deze visie niet worden gedeeld, zal BOVAG pleiten voor de terugvalopties: bezoek op afspraak en/of levering thuis.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring