BOVAG pleit in brandbrief voor betere steun aan rijscholen

Laatste update 29 januari 2021 Leestijd: 4 min

BOVAG heeft zich in aanloop naar het Kamerdebat van afgelopen donderdag over de uitbreiding van steunpakketten hard gemaakt voor betere steun aan rijscholen. In een brandbrief aan Kamerleden en ministeries schrijft algemeen BOVAG-voorzitter Han ten Broeke dat de extra steunmaatregelen die onlangs bekend zijn gemaakt, rijscholen onvoldoende steun biedt. “Bij rijscholen heerst het gevoel dat zij als gesloten sector de rekening betalen.”

Ten Broeke signaleert in de brief problemen voor rijscholen bij de NOW, TVL, TOZO en TONK en stelt oplossingen voor (zie hieronder). Kamerleden hebben BOVAG laten weten de problemen te herkennen en hebben deze aangekaart in het debat in de Tweede Kamer dat donderdag 28 januari plaatsvond.

Voorstel BOVAG voor aanpassing van de volgende regelingen:

NOW:

Compenseer de periode van omzetverlies maximaal

Probleem: De huidige lockdown valt binnen meerdere kwartalen en werd pas op 14 december bekendgemaakt. Door de huidige systematiek op basis van kwartaalbasis worden verliesmakende
maanden gedempt door periodes waarin na heropening met extra inzet (kosten) weer omzet is
gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat de uitkering lager is en in sommige gevallen de ondergrens
van omzetderving (20%) niet eens wordt gehaald. Met de ‘haven in zicht’ bereiken BOVAG ook
signalen dat voorschotten nog steeds op 80% zijn ingezet en dat definitieve vaststelling een
periode van 52 (!) weken in beslag kan nemen conform de officiële briefcorrespondentie,
terwijl beschikking over liquiditeit op dit moment hét verschil kan maken.

Oplossing:

  • Toekennen 100% bij zgn. voorschotverlening;
  • Aanvragen op of vóór 13/12/20 kunnen nog worden gewijzigd qua periode;
  • Eerder openstellen van de aanvraagmogelijkheid NOW 3.2 (eerder dan 15 februari).

 

TVL 

Tegemoetkoming voor lockdownmaand december inregelen in Q1
    
Probleem: Ondanks de opgelegde lockdown in december kunnen contactberoepen – in casu rijinstructeurs - gegeven de kwartaalbasisgrondslag - ondanks fors omzetverlies toch niet in aanmerking komen voor een vergoeding. Extra zuur omdat de TVL regeling (Q4) nog tot 29 januari a.s. aangevraagd kan worden en ondernemers niet zelf hebben gekozen voor het stilleggen van hun activiteiten.

Oplossing:

  • Toekennen 100% bij zgn. voorschotverlening; 
  • Verstrek voor rijscholen/contactberoepen (op basis van SBI-code) een éénmalige toeslag in de TVL Q1 vanwege de onverwachte sluiting in december, zij zijn voor de tweede keer in elf maanden stil gelegd. 

TOZO 

Schrappen van de partnertoets

Probleem: Door de introductie van de partnertoets kan een deel van de rijinstructeurs geen gebruikmaken van deze regeling, dit in tegenstelling tot de eerdere TOZO. Het schrappen van de partnertoets, juist om de fragiele positie van zelfstandige ondernemers nu te versterken om de tweede lockdown te overleven, ligt voor de hand. 

TONK 

Versneld invoeren TONK-regeling

BOVAG dringt aan op een versnelde invoering van de nieuw aangekondigde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). De huidige planning van de regering is dat alle gemeenten per 1 maart gereed zijn. BOVAG dringt aan op streefdatum 1 februari zoals het kabinet eerder aangaf. Geen vertraging en terugwerkende krachtregeling omdat het water bij deze zelfstandigen al aan de lippen staat.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring