Avondklok per 23 januari 2021

Laatste update 22 januari 2021 Leestijd: 4 min

Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok van 21.00 tot 04.30 uur. Het is verboden om zonder geldige reden binnen dit tijdvak buiten te zijn. Er gelden diverse uitzonderingen, bijvoorbeeld voor mensen die voor hun werkgever naar buiten moeten. Iedereen die tijdens de avondklok buiten is, moet een eigenverklaring avondklok bij zich hebben. Als u buiten bent voor uw werk, moet u ook een werkgeversverklaring kunnen overleggen. Download de verklaringen hieronder

    No data found


De verklaringen komen beschikbaar in tien talen en kan digitaal worden ingevuld en geprint. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond is geen formulier nodig. Iedereen die zonder geldige verklaring buiten is tijdens de avondklok, riskeert u een boet van 95 euro.

Of het noodzakelijk is dat een werknemer tijdens de avondklok naar buiten gaat, bepaalt de werkgever. Het is de werkgever die bovenstaande werkgeversverklaring invult.

Uitzonderingen

Voor iedereen geldt dat hij of zij alleen tijdens de avondklok naar buiten gaat als dat noodzakelijk is. Als noodzakelijk wordt gezien:
  • Bij een calamiteit.
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
  • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.
Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Tankstations blijven open

Tankstation hoeven niet dicht tijdens de avondklok, want zij behoren tot de vitale processen. Ook tijdens de avondklok moeten onder andere cruciale beroepen zoals hulpdiensten en zorgmedewerkers kunnen tanken of naar de wc gaan. Het levensmiddelendeel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 06.00 uur. Net als de andere winkels in de levensmiddelenbranche. BOVAG vindt dit vreemd gezien de oproep bij de eerste lockdown om vooral tankstations open te stellen voor chauffeurs en gaat hier actie op ondernemen.

BOVAG ziet geen bezwaar tegen de gebruikelijke avondopenstelling van truckwerkplaatsen.

Thuiswerken

Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. Naar kantoor komen voor het sociale aspect, voor vergaderingen of om een dag van thuis weg te zijn, kan nu even niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen.

Meer informatie over de avondklok vindt u op rijksoverheid.nl/avondklok. Download hier antwoorden van de overheid op veelgestelde vragen.

De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring