Heeft u een vraag, maar vindt u geen antwoord, neem dan vooral contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of telefoon 030 65 95 300.
Veelgestelde vragen n.a.v. de aanpassingen voor winkelen op afspraak
Per 16 maart worden de voorwaarden voor winkelen op afspraak aangepast. Wat verandert er?
- De winkel/showroom is open van 9u tot 20u.
- De klant komt alleen naar de winkel/showroom.
- Winkels/showrooms mogen maximaal 1 klant per 25 m2 ontvangen.
- Er mogen in elk geval 2 klanten per verdieping worden ontvangen, ongeacht de grootte van de winkel/showroom.
- Er mogen maximaal 50 klanten tegelijk in de winkel/showroom zijn.
- In de winkel/showroom zijn alleen activiteiten die te maken hebben met het verkopen van producten.
- Waarbij de maatregelen blijven gelden, zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.
Waarom gelden nu de voorwaarden van m2 en niet meer een maximum per winkel en verdieping?
Op deze manier wordt het toegankelijker gemaakt om te kunnen winkelen op afspraak. Afgelopen weken is er ervaring opgedaan en met de nieuwe aanpassingen sluiten de maatregelen beter aan op de grootte van de winkels.
Blijven de regels voor bestellen en afhalen gelden?
Ja, deze regels blijven gelden.
Is de sector betrokken geweest bij de aanpassingen van de voorwaarden?
Ja, er is doorlopend contact met de sector over de maatregelen.
Waarom gaat de detailhandel niet gewoon open zoals het was vóór sluiting op 15 december met duidelijke afspraken?
De gezondheidssituatie vereist nog dat het risico op besmetting zoveel mogelijk beperkt wordt. De detailhandel kan openen onder een aantal voorwaarden, zoals ‘winkel alleen’ en een maximaal aantal mensen in de winkel afhankelijk van de grootte van de winkel. Deze voorwaarden zijn nu expliciet benoemd in de regeling. Voor het overige geldt het afsprakenkader verantwoord winkelen nog onverminderd.
Waarom 1 persoon per 25 m2 en niet 1 persoon per 10 m2, zoals in afsprakenkader verantwoord winkelen?
Voor essentiële winkels geldt maximaal 1 persoon per 10 m2 en voor niet-essentiële winkels geldt maximaal 1 persoon per 25 m2.
Waarom verschillen de regels voor essentiële en niet-essentiële winkels, het besmettingsrisico is toch hetzelfde?
De essentiële winkels voorzien in de eerste levensbehoeften en moeten om deze reden meer bezoekers kunnen ontvangen. Alles is er op gericht om het boodschappen doen in essentiële winkels zo veilig mogelijk te houden. Voor niet-essentiële winkels kan met een maximum aantal personen de drukte worden voorkomen.
Hoe wordt gehandhaafd?
Het is aan de ondernemer om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd. In het uiterste geval vindt publieke handhaving plaats.
Gelden de regels ook voor het brengen en halen van postpakketten, producten voor onderhoud/reparatie en het kopen van producten bij contactberoepen, zoals kappers?
Voor het brengen en halen van postpakketten, producten voor onderhoud en reparatie of het kopen van producten bij bijvoorbeeld een kapper geldt dat u naast de maximaal aantal personen naar binnen mag. De winkelier dient wel een duidelijke bewegwijzering aan te brengen.
Telt mijn magazijn/werkplaats mee bij het berekenen van de winkeloppervlakte?
Nee, het gaat om het vloeroppervlakte waar het winkelend publiek komt en dat is niet het magazijn.
Vragen naar aanleiding van de persconferentie op 23 februari
Waarom is voor deze versoepeling gekozen?
Het aantal besmettingen laat heel weinig ruimte voor versoepeling. Wat we zien is dat de druk vanuit de maatschappij toeneemt. De samenleving heeft perspectief nodig, de rek is eruit. De kleine versoepelingen zijn de enige die op dit moment mogelijk zijn met de ruimte die er nu is. Met de versoepelingen blijft het van groot belang dat iedereen zich houdt aan alle geldende maatregelen. Afhankelijk van het aantal besmettingen kan dit weer worden teruggedraaid.
Welke sectoren gaan nu open?
In aanvulling op de medische contactberoepen worden ook de overige contactberoepen weer toegestaan. Het is bijvoorbeeld voor kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, masseurs, auto- en motorrijinstructeur, chiropractors, osteopaten en acupuncturisten weer toegestaan om hun beroep uit te oefenen. Hierbij geldt: behandeling op afspraak, registratie en triage. Uitgezonderd van deze verruiming zijn de sekswerkers. Dit komt door de bijzondere aard van het contact die gepaard gaat met dit beroep en de ervaren moeilijkheden bij het werken op afspraak en het achterlaten van persoonsgegevens voor het bron- en contactonderzoek. Daarnaast wordt het winkelen op afspraak in de niet-essentiële winkels toegestaan. Afhankelijk van het aantal besmettingen kan dit weer worden teruggedraaid.
Waarom mogen de contactberoepen aan de slag?
Met het toestaan van de uitoefening van niet-medische contactberoepen is het bijvoorbeeld voor kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, masseurs, auto- en motorrijinstructeur, chiropractors, osteopaten en acupuncturisten weer toegestaan om hun beroep uit te oefenen. Hierbij dient sprake te zijn van behandeling op afspraak, registratie en triage. Bij contactberoepen is daarmee sprake van heel gereguleerd 1-op-1 contact. Sekswerkers zijn uitgezonderd vanwege de intensiteit en langdurige aard van het contact.
Wat houdt winkelen op afspraak in?
Winkelen op afspraak betekent dat de klant met een winkelier contact opneemt voor een afspraak om in de winkel rond te kunnen lopen.
Hoe werkt winkelen op afspraak?
- Maak op afstand thuis (online of telefonisch) een afspraak bij een winkel of een locatie met een winkelfunctie.
- Je ontvangt een bevestiging met een tijdslot, waarin je kunt winkelen. Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen de gemaakte afspraak en het winkelen zelf.
- Er kan één klant tegelijk per tijdvak van minimaal 10 minuten in de winkel zijn. Hoe vaak dat kan, is aan de winkelier, maar maximaal 6 keer per uur.
- Winkels kunnen per verdieping maximaal 2 klanten tegelijkertijd ontvangen.
- Kinderen tot 12 jaar mogen mee.
- De afspraakbevestiging bevat alle praktische informatie voor het veilig en vlot winkelen op afspraak. Je kunt alleen winkelen binnen het afgesproken tijdslot.
- Kom in je eentje naar de afspraak. Alleen als je klachtenvrij bent, kan de afspraak doorgaan.
- Tijdens de afspraak hou je 1,5 meter afstand van anderen en draag je een mondkapje.
- Betalen doe je zoveel mogelijk contactloos tijdens de afspraak.
Voor welke winkels geldt dit?
Het voorstel betekent dat alle niet-essentiële winkels beperkt opengaan voor winkelen op afspraak. Dit zijn de reguliere winkels in de winkelstraat, de woonboulevards, de autoshowrooms en dergelijke. De nieuwe voorwaarden gaan ook gelden voor overige locaties met een winkelfunctie, zoals een kapperszaak. Zij mogen onder deze voorwaarden producten op afspraak in de winkel verkopen. De bestaande uitzondering voor een winkel buiten waar bloemen worden verkocht (bloemenstal) en groothandels blijven bestaan.
Ondervinden kleine winkeliers ook voordelen van winkelen op afspraak?
We verwachten dat winkelen op afspraak met name voor kleine winkeliers uitkomst kan bieden. Grote en middelgrote winkels hebben meer mogelijkheden om gebruik te kunnen maken van bestellen en afhalen. Het zijn kleine stappen in de richting van heropenen detailhandel. Door nu winkelen op afspraak toe te staan kunnen klanten weer niet-essentiële winkels bezoeken, terwijl het risico op besmetting maar beperkt toeneemt.
Mag de klant naar u toekomen voor het maken van een proefrit?
Ja, dit valt onder bezoek op afspraak. Hiervoor moet dus wel minimaal 4 uur van tevoren een afspraak ingepland worden.
Moet er een logboek bijgehouden worden van de geplande afspraken?
Dat is wel aan te raden. Er moet minimaal 4 uur tussen het maken van de afspraak en het bezoek aan de showroom / winkel zitten.
Zit er verschil in het maximum aantal klanten per showroom als het een particuliere- of zakelijke klant betreft?
Er mogen maximaal 2 klanten per verdieping tegelijk aanwezig zijn, zowel particulier als zakelijk.
Wat zijn precies de regels die ingaan op woensdag 3 maart?
- Winkel / Showroom weer open op afspraak.
- De klant maakt op afstand thuis (online of telefonisch) een afspraak bij de winkel / showroom.
- De klant ontvangt een bevestiging met een tijdslot, waarin de klant langs mag komen. Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen de gemaakte afspraak en het bezoek zelf.
- Er kan één klant tegelijk per tijdvak van minimaal 10 minuten in de winkel zijn (kinderen tot 12 jaar mogen mee). Hoe vaak dat kan, is aan de winkelier, maar maximaal 6 keer per uur.
- Winkels kunnen per verdieping maximaal 2 klanten tegelijkertijd ontvangen, zowel particuliere als zakelijke klanten.
- Proefritten zijn weer toegestaan.
- Een logboek is niet verplicht, maar wel aan te raden. Zo kan er aangetoond worden dat er ook daadwerkelijk 4 uur tussen het plannen van de afspraak en het bezoek inzit.
Is afleveren vanaf eigen locatie weer toegestaan?
Ja, dit valt onder bezoek op afspraak.
Vragen over de avondklok
Wat houdt de avondklok in?
Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok van 21.00 tot 04.30 uur. Het is verboden om zonder geldige reden binnen dit tijdvak buiten te zijn. Er gelden diverse uitzonderingen, bijvoorbeeld voor mensen die voor hun werkgever naar buiten moeten. Iedereen die tijdens de avondklok buiten is, moet een eigenverklaring avondklok bij zich hebben. Als u buiten bent voor uw werk, moet u ook een werkgeversverklaring kunnen overleggen. Download de verklaringen hieronder:
Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond is geen formulier nodig. Iedereen die zonder geldige verklaring buiten is tijdens de avondklok, riskeert u een boet van 95 euro.
Of het noodzakelijk is dat een werknemer tijdens de avondklok naar buiten gaat, bepaalt de werkgever. Het is de werkgever die bovenstaande werkgeversverklaring invult.
Uitzonderingen
Voor iedereen geldt dat hij of zij alleen tijdens de avondklok naar buiten gaat als dat noodzakelijk is. Als noodzakelijk wordt gezien:
- Bij een calamiteit.
- Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
- Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
- Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
- Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
- Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
- Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
- Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.
- Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.
Tankstations blijven open
Tankstation hoeven niet dicht tijdens de avondklok, want zij behoren tot de vitale processen. Ook tijdens de avondklok moeten onder andere cruciale beroepen zoals hulpdiensten en zorgmedewerkers kunnen tanken of naar de wc gaan. Het levensmiddelendeel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 4.30 uur.
BOVAG ziet geen bezwaar tegen de gebruikelijke avondopenstelling van truckwerkplaatsen.
Waar kan ik een werkgeversverklaring vinden?
Als u buiten bent voor uw werk, moet u een werkgeversverklaring kunnen overleggen. De Rijksoverheid heeft hier een formulier voor:
Wie buiten werk tijdens de avondklok buiten is, moet een eigen verklaring avondklok bij zich hebben:
Hoe moet ik de werkgeversverklaring invullen als de werktijden van de werknemer onbekend zijn?
U kunt op de verklaring aangeven dat er sprake is van ‘geen vaste tijden’.
Mag mijn medewerker pechhulp verlenen of voertuigen bergen?
Ja, deze werkzaamheden zijn toegestaan gedurende de avondklok.
Mag een eenmanszaak zijn eigen werkgeversverklaring invullen?
Mogen werknemers in ploegendiensten blijven werken na 21.00 uur?
Ja, dit is toegestaan. Als ze gedurende de avondklok naar huis gaan, dan moeten ze een werkgeversverklaring bij zich hebben.
Mogen bestelde producten na 21.00 uur worden geleverd?
Op www.rijksoverheid.nl/avondklok vindt u ook meer informatie over de avondklok.
Vragen over bedrijfsvoering
Is het mogelijk om een auto op te halen in Duitsland zonder te registreren of een negatieve test te overleggen?
Ja, dat is mogelijk.
De belangrijkste gevolgen voor vrachtvervoer zijn:
- bij verblijf korter dan 72 uur hoeven personen die werkzaam zijn in de ‘transportsector’ geen negatieve test te laten zien. Ook voor transportpersoneel dat bijvoorbeeld naar Duitsland moet reizen in verband met het ophalen of repareren van geldt de uitzondering voor een testverplichting van 72 uur.
- aanmeld(registratie)plicht vóór de reis naar Duitsland? ook hier een uitzondering voor transportpersoneel: voor transportpersoneel geldt een 24 uurs uitzondering, anders moeten zij zich (digitaal) aanmelden.
- overnachten? je kunt als chauffeur wel overnachten in Duitsland maar de uren die je overnacht worden wel meegenomen in de 24- en 72 uursbeperking.
Aanmelden
Wat betreft de aanmeldplicht, op het registratieformulier wordt gevraagd om een Duits quarantaineadres in te vullen. Chauffeurs uit het buitenland hoeven geen adres in te geven. Omdat het echter een verplicht veld is om in te vullen geeft het Robert-Koch Institute (RKI), dat het online registratieplatform beheert, aan dat chauffeurs in zo’n geval het (eerste) laad- losadres in Duitsland kunnen vermelden. De registratie moet worden gedaan vóór het binnenkomen van Duitsland. Het kan voorkomen dat digitale registratie niet mogelijk is door gebrek aan technische apparatuur. Het kan ook voorkomen dat de online registratie tijdelijk niet functioneert. In dat geval moet bij binnenkomst het volledig ingevulde modelformulier (model in meerdere talen) worden meegenomen.
Chauffeurs afkomstig uit een Hoogincidentiegebied (NL) en die op
doorreis zijn door Duitsland, zijn vrijgesteld van registratieplicht en testverplichting.
Bron: TLN
Wat moet ik doen als ik de huur van mijn pand niet meer kan betalen? Is daar een compensatieregeling voor?
Er zijn verhuurders die besluiten coulant te zijn. U zou het dus met de verhuurder kunnen bespreken. Anders moet u zich bij de overheid melden om in aanmerking te komen voor een garantstelling. De continuïteit van de onderneming lijkt er namelijk van af te hangen.
Mogelijk is uw verhuurder aangesloten bij één van de brancheorganisaties die hebben opgeroepen om coulant te zijn. Kijk hier welke brancheorganisaties dat zijn: Oproep aan huurders en verhuurders van commercieel vastgoed.
Hoe vraag ik uitstel van betaling bij de Belastingdienst aan?
Ondernemers die te maken krijgen met liquiditeitsproblemen door het coronavirus kunnen voor de betaling van hun belastingschulden een beroep doen op bijzonder uitstel bij de Belastingdienst. Dit kunt u aanvragen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW en de loonheffingen.
Hiervoor moet u een schriftelijke motivatie, dat uw onderneming in de problemen is geraakt door de coronacrisis, sturen naar de Belastingdienst. Als het verzoek tot bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst is geregistreerd, wordt de invordering meteen stopgezet. Een check van deze verzoeken vindt later plaats. Eventuele opgelegde verzuimboetes voor het niet (op tijd) betalen van de belastingen zal de fiscus terugdraaien.
Download hier de voorbeeldbrief voor de aanvraag:
Kijk hier voor meer informatie.
Kan BOVAG als ‘derde deskundige’ helpen met een verklaring?
Het kabinet wil de administratieve lasten van het aanvragen van uitstel van betaling voor u zo beperkt mogelijk houden. Voor de eerste 3 maanden is dus geen verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld een accountant of brancheorganisatie) nodig.
Wie een uitstel van meer dan drie maanden wil aanvragen, moet naast de brief van uzelf ook een verklaring van een derde deskundige aan het verzoek toevoegen. De verklaring van de deskundige moet binnen vier weken na het verzoek worden ingebracht. BOVAG is in overleg met de Belastingdienst om te kijken of het mogelijk is dat BOVAG middels een algemeen schrijven als derde deskundige voor haar leden kan optreden. Lees hier meer over dit onderwerp.
Hoe maak ik een liquiditeitsbegroting?
Voor veel ondernemers is het maken van een liquiditeitsbegroting geen onderdeel van hun routine. Daarom heeft BOVAG een Excel-bestand gemaakt, waarmee u voor uzelf inzichtelijk kunt maken hoe lang uw bedrijf nog vooruit kan met de beschikbare geldmiddelen. Een liquiditeitsbegroting heeft u ook nodig wanneer u bij uw bank een beroep wilt doen op bijvoorbeeld het BMKB-krediet, één van de noodmaatregelen van de Rijksoverheid, In het Excel-model vindt u ook een tabblad met ‘tips voor meer liquiditeit’, waarin de verschillende noodmaatregelen staan opgesomd en wat u nog meer kan doen om uw liquiditeitspositie te verbeteren.
Download hieronder het Excel-bestand om uw eigen liquiditeitsbegroting te maken.
Op welke regelingen uit het steun- en herstelpakket kunnen startende ondernemers (gestart na 15 maart 2020) aanspraak maken?
Voor de TVL en NOW is referentieomzet (pre corona) nodig. Het is helaas niet mogelijk om dit te berekenen voor startende ondernemers die na 15 maart 2020 zijn begonnen. Een handmatige of andere schatting van de referentieomzet voor starters is niet controleerbaar en niet uitvoerbaar. Hierdoor komen zij niet in aanmerking voor de TVL en NOW. Voor andere onderdelen van het steun- en herstelpakket, zoals belastingmaatregelen, coronakrediet en garanties als BMKB, GO, KKC en Qredits komen startende ondernemers wel in aanmerking als zij voldoen aan de voorwaarden.
Inmiddels is ook de lobby ingezet om - gezien de duur van deze pandemie - ook voor deze starters op enige wijze een referentie omzet neer te zetten.
Is de toeleverancier van onderdelen t.b.v. de reparatie van auto's een cruciaal bedrijf?
Mogen verkopers wel in de showroom achter een bureau werken ook al is deze gesloten?
Ik heb een gasdepot voor het vullen van gasflessen. Hiervoor komen zowel particulieren als bedrijven. Mag ik mijn werkzaamheden blijven uitvoeren tijdens de lockdown?
De werkzaamheden voor B-to-B mogen nog wel uitgevoerd worden, voor particulieren niet.
Mogen al ingekochte auto's in Duitsland nog wel opgehaald worden met een aanhanger?
Wat valt er onder B2B?
Mkb is B2B (business-to-business). Ook zzp'ers vallen onder B2B.
BOVAG neemt aan dat je bijvoorbeeld in je bedrijf een bestelwagen mag verkopen aan een groenteboer. Maar het afleveren van een private lease-auto of lease-auto aan een berijder mag alleen op een openbare parkeerplek en niet in het autobedrijf.
Zijn B2B verkopen nog wel mogelijk?
Ja, dat mag wel. Ook in de showroom. Verkoop aan particulieren mag niet.
Mogen het stofzuigerplein en de interieurband bij de wasstraat open blijven?
De wasstraat en interieurband mogen open blijven (mits coronaproof). BOVAG adviseert om de capaciteit van de stofzuigerpleinen te beperken. Zet bijvoorbeeld een pilon bij elke tweede plek, om zo de afstand tussen mensen te waarborgen. Sowieso is maar één persoon per stofzuigplek toegestaan volgens het brancheprotocol.
Zie ook dit bericht.
Mag de wasstraat open blijven?
Ja, de wasstraat valt onder 'zakelijke dienstverlening' en 'locatie voor onderhoud van motorvoertuig'.
Mag de shop van een tankstation open blijven?
Ja, de shop van een tankstation mag open blijven.
Mag een autopoetsbedrijf open blijven?
Ja, voor poetsbedrijven geldt in feite hetzelfde als voor onderhoud en reparatie bij autobedrijven, dus deze activiteiten kunnen gewoon doorgaan.
Zie ook dit bericht.
Bekijk ook de wegwijzer voor ondernemers van de Kamer van Koophandel.
Klantvragen
Is er een voorbeeldtekst die ik kan gebruiken voor communicatie in de showroom/winkel en in communicatie richting klanten?
Kan ik blijven afleveren?
Nee, een aflevering zoals normaal is nu niet mogelijk. Uitsluitend voor onderdelen en reparatie.
Kan ik onderhoud blijven uitvoeren?
Ja, dat kan gewoon plaatsvinden. Houd wel rekening met de algemene richtlijnen. Mochten klanten zelf twijfelen denk dan aan oplossing om het klantcontact zoveel mogelijk te beperken; bijvoorbeeld door middel van een sleutelbox.
Wat kan ik doen als een klant zijn/haar aflevering wil uitstellen?
Probeer de klant uit te leggen dat een aangepaste aflevering nog steeds mogelijk is.
Kan een klant vanwege het Coronavirus zijn bestelling zomaar annuleren?
Nee dit kan niet, voor het annuleren van een bestelling gelden de normale annuleringsvoorwaarden.
Kan ik klanten nog thuis ophalen en brengen?
Mag een consument een helm / motorkleding kopen als deze stuk zijn en acuut nodig zijn?
De consument mag alleen online of per telefoon een bestelling doen, deze bestelling wordt dan bij de consument thuis bezorgd.
Is het toegestaan om zakelijke lease-klanten te ontvangen in de showroom?
Zakelijke lease valt onder B2B en niet onder detailhandel, dus het is toegestaan om deze klanten te ontvangen. Ontvang klanten niet in uw showroom, maar in de kantoorruimte van uw bedrijf.
Mogen we (particuliere) klanten op afspraak in de showroom ontvangen?
De wachtruimte voor wachtende werkplaatsklanten is in de showroom, is dat een probleem?
Dat is geen probleem, als het maar duidelijk is dat de showroom is gesloten en de wachtruimte Coronaproof is.
Mogen klanten plaatsnemen in de wachtruimtes?
Mogen (particuliere) klanten wel op het buitenterrein ontvangen worden?
Nee, u mag de klant niet ontvangen in een openluchtshowroom of voor een 'drive-through' bezichtiging op uw terrein. Het voertuig naar een klant brengen is wel toegestaan.
Lees hier meer over het afleveren van voertuigen tijdens de lockdown.
Mijn bedrijf is tevens een pakketpunt: Mogen klanten dan binnenkomen en als ze dan binnen zijn ook onderdelen en accessoires meenemen en afrekenen?
Ja, de klant mag binnenkomen om een pakketje op te halen. Andere activiteiten in de showroom/winkel zijn niet toegestaan, lees hier meer over het afhalen van bestellingen.
Mogen webshopbestellingen worden afgehaald?
Afhalen van bestellingen uit de webshop in de winkel is toegestaan. Lees meer in dit bericht.
Mag de verkoper meerijden met een proefrit?
Nee, dat mag niet (rijlessen mogen bijvoorbeeld ook niet doorgaan).
Mag een geplande proefrit doorgaan als de auto buiten staat en de klant buiten wordt ontvangen?
De proefritten aan huis, of vanaf een openbare plek zijn gewoon mogelijk zijn, onder voorwaarden vergelijkbaar met die bij het afleveren van een besteld voertuig. Dus met maximaal twee personen, 1,5 meter afstand en passende hygiënemaatregelen. Dat is door het ministerie van I&W ook aan BOVAG bevestigd. Specifiek vermelden we dat instructieritten, dus met verkoper en klant in één auto, niet mogen.
Zijn proefritten en afleveringen aan huis wel mogelijk?
Ja een proefrit of aflevering aan huis mag wel. De verkoper mag alleen niet als bijrijder meerijden.
Mag ik een verkoopgesprek voeren voor of na een proefrit aan huis?
Nee, dat is niet in de geest van de regels. Verkopen doet u via telefoon of videocall. U mag alleen de auto afleveren en ophalen voor een proefrit bij de (particuliere) klant.
Mag een uitgevoerde reparatie ook bij afhalen worden afgerekend of moet dit online gebeuren?
Mag ruitschadeherstel op locatie bij de klant wel?
Ja, en ook in uw eigen bedrijf mag dat.
Mag ik met mijn klant afspreken op een (parkeer)plek tussen mijn vestiging en het huis van de klant in voor een bezichtiging?
Nee, de proefrit mag alleen bij de (particuliere) klant thuis. dat valt onder 'bezorgen'. En meerijden is uiteraard niet toegestaan.
Bij het afleveren van voertuigen is het wel toegestaan op een openbare (parkeer)plek af te spreken. Ook mag een online of telefonisch gekocht voertuig 'afgehaald' worden bij het bedrijf.
Mogen ondernemers reparatievoertuigen bij de klant ophalen en nadien weer terugbrengen?
Ja, dit mag. Het is toegestaan om maximaal één persoon per dag in huis (dat is ook de tuin) te ontvangen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Is een eenmanszaak te beschouwen als een particuliere klant?
Nee, een eenmanszaak is een bedrijf als hij voldoet aan de eisen van ondernemerschap, waaronder KvK-inschrijving, verkoopt produkten of diensten waar hij winst op maakt, verkoopt aan verschillende opdrachtgevers, is aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf etc.
Bekijk voor meer informatie de website van de KvK
Vragen over mondkapjes
Wanneer moet mijn medewerker een mondkapje op?
Een mondkapje is niet verplicht als uw medewerkers een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat het mondkapje af mag wanneer mensen aan een balie, bureau of vergadertafel zitten. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om bijvoorbeeld naar een andere ruimte of naar het toilet te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen.
In de werkplaats geldt wettelijke mondkapjesplicht niet wanneer de werkplaats niet vrij toegankelijk is voor klanten. Dit wordt dan namelijk niet gezien als publieke binnenruimte.
Kan ik mijn medewerker verplichten een mondkapje te dragen?
De Tijdelijke wet maatregelen covid-19 stelt het dragen van een mondkapje in de publieke binnenruimte verplicht.
Op basis van de Arbeidsomstandighedenwet heeft de werkgever een zorgplicht, hij is verplicht om te zorgen voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers in alle aspecten die met het werk te maken hebben. Wanneer de gezondheid van werknemer in gevaar komt, moet een werkgever dus maatregelen treffen. Bovendien kan een werkgever op basis van de wet en de arbeidsovereenkomst instructies geven aan een werknemer. Deze instructies moeten wel redelijk zijn, alleen dan is een werknemer verplicht om hier gehoor aan te geven. Een werkgever zou werknemers dan ook kunnen verplichten een mondkapje te dragen tijdens het werk, mits dit redelijk is en/of de werknemer hier geen (grondrechtelijke) bezwaren tegen heeft. Zie het als een persoonlijk beschermingsmiddel, net als bijv. veiligheidsschoenen. De werkgever is verplicht het mondmasker ter beschikking te stellen wanneer hij het gebruik hiervan verplichtstelt.
Kan ik mijn klanten verplichten een mondkapje te dragen?
Tot 1 december is de keuze aan de ondernemer om klanten zonder mondkapje al dan niet te weren. Hier wordt door verschillende branches verschillend mee omgegaan. BOVAG raadt zijn leden aan om wel met mondkapjes te werken. Vanaf 1 december is uw klant wel verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen.
Wat moet ik doen als mijn klant weigert een mondkapje te dragen?
Kan je als ondernemer een boete krijgen als er een klant zonder mondkapje in je winkel is?
Een boete wordt alleen gegeven aan de ondernemer wanneer hem te verwijten valt dat hij zich niet aan de afspraken houdt. Zorg er dus voor dat uw klanten weten welke regels er in uw bedrijf gelden. Een ondernemer is verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in de zaak en het naleven van de gedragsregels. Wanneer je je willens en wetens niet aan de regels houdt kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 4.000 euro. Het is dus belangrijk dat u zich aan de RIVM-regels houdt en het corona protocol volgt.
De klant is overigens verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag en heeft zich te houden aan de RIVM-regels. Wanneer u een overtreding van een klant opmerkt kunt u de klant hierop aanspreken. In noodgevallen kunt u een beroep doen op handhaving door de overheid.
Moet mijn medewerker een mondkapje op achter de receptie/balie?
Mondkapjes zijn verplicht in voor publiek toegankelijke binnenruimten voor zowel klant als medewerker, tenzij zij zitten en de 1,5m regel naleven. Wanneer de medewerker achter de receptie/balie zit, is hij dus niet verplicht om een mondkapje te dragen. Wanneer er wordt opgestaan en gelopen, moet het mondkapje weer worden gedragen. De mondkapjesverplichting geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of chronische ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.
Moet mijn medewerker een mondkapje op in de obri (kogelwerende kooi in tankstations)?
Mondkapjes zijn verplicht in voor publiek toegankelijke binnenruimten voor zowel klant als medewerker, tenzij zij zitten en de 1,5m regel naleven.
In het protocol staat daarover het volgende:
Bescherm de medewerker door de veiligheidskooi (OBRI) rondom de kassawerkplek permanent te sluiten of voor het grootste gedeelte te laten zakken. Bij afwezigheid van een kooi kan een doorzichtig scherm geplaatst worden op de balie. Gebruik van een mondneusmasker is dringend geadviseerd als er meerdere personen in de veiligheidskooi werken.
RDW vragen
Gaan APK keuringen bij autobedrijven door?
Gaan bedrijfsbezoeken van RDW door?
Ja maar meer risico gestuurd dan normaal, omdat de RDW haar taken goed moet blijven verdelen over het nog beschikbare personeel en rekening houdend met de maatregelen die zij nemen vanwege het Corona virus.
Gaan RDW keuringsstations dicht?
De focus van de RDW is sinds de uitbraak van het coronavirus gericht op de continuïteit van de cruciale dienstverlening. Inmiddels werken vrijwel alle kantoormedewerkers thuis, dit geldt ook steeds meer voor de RDW Klantenservice. Om het risico op corona te beperken, is het klantcontact in de RDW-keuringshal en aan de balies geminimaliseerd. De RDW volgt hierbij de richtlijnen van het RIVM en de eigen ARBO-dienst.
Bij de bepaling welke keuringen op de 16 keuringsstations urgent zijn voor Nederland heeft de RDW gekeken naar de richtlijnen van de Rijksoverheid. De transportsector is extra hard nodig in deze tijd, dus die is als cruciaal bestempeld.
De RDW voert zelf dagelijks de periodieke keuringen van voertuigen voor vervoer van gevaarlijke stoffen en autobussen uit. Ook het toelaten van nieuwe vrachtwagens tot de weg en keuringen van voertuigen voor het vervoer van levende dieren vallen onder cruciale dienstverlening.
Daarnaast werkt de RDW op de keuringsstations sinds maandag 16 maart in ploegendiensten, medewerkers werken één week op en één week af. Mocht er ergens een coronabesmetting zijn, dan hebben ze een groep medewerkers klaarstaan die op het betreffende keuringsstation kan werken. Alles is erop gericht om cruciale keuringen door te kunnen laten gaan.
De RDW vraagt medewerkers, conform de richtlijnen van het RIVM, om preventief thuis te blijven en niet naar het werk te komen als er sprake is van lichte verkoudheidsklachten. Dit geldt voor medewerkers van alle locaties. Dit preventieve beleid heeft er bij de RDW-keuringsstations toe geleid dat veel administratieve medewerkers niet naar de keuringsstations konden komen om daar te werken. Deze medewerkers doen nu thuis vervangende werkzaamheden, wat een direct effect heeft op de continuïteit van de dienstverlening. De RDW heeft daarom besloten om 9 van de 16 keuringsstations open te houden voor de cruciale dienstverlening. Om dit mogelijk te maken zijn 4.000 keuringen handmatig omgeboekt.
Inmiddels is de situatie op de 9 keuringsstations die open zijn stabiel en lijkt de cruciale dienstverlening veilig gesteld. In nauw overleg met BOVAG heeft de RDW nu een tijdelijke procedure ontwikkeld voor het keuren van importvoertuigen, zodat deze alsnog gekentekend en afgeleverd kunnen worden. RDW focust in eerste instantie op voertuigen die al verkocht zijn.
Zie ook:
IBKI heeft alle examens afgelast, kan de APK keurmeester nog wel keuren als zijn bevoegdheid verloopt?
IBKI heeft besloten al haar APK-examens te annuleren tot 19 januari 2021 om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Alle geboekte deelnemers op deze examens worden met een persoonlijk bericht hiervan op de hoogte gesteld. IBKI stelt alles in het werk om te voorkomen dat APK-keurmeesters hinder ondervinden voor het tijdig verlengen van hun APK-bevoegdheid. In overleg met de RDW is afgesproken dat, daar waar dat nodig is, maatwerk wordt geleverd om te voorkomen dat een APK-keurmeester zijn bevoegdheid hierdoor zou verliezen.
Hoe werkt de nieuwe (en tijdelijke) importprocedure?
In nauw overleg met BOVAG is er een tijdelijke procedure ontwikkeld waarbij fysieke identificatie van de voertuigen tijdelijk niet nodig is. Hiermee is het mogelijk om voertuigen (personenauto, voertuigcategorie M1) met een EU kentekenbewijs of nieuwe, ongebruikte personenauto’s met een Certificaat van Overeenstemming (CVO) in te schrijven in het kentekenregister zonder fysieke identificatie. Hier leest u hoe deze procedure werkt.
Nu er minder gekeurd wordt bij het RDW mogen voertuigen dan onverzekerd blijven rondrijden?
Het gaat om import keuringen, niet om bijvoorbeeld de APK. Voertuigen zonder import keuring krijgen geen kenteken en mogen geen gebruik maken van de openbare weg.
Komt er wellicht een mogelijkheid om op locatie te kunnen keuren bij bijvoorbeeld meerdere import auto's?
Ook de dienst keuren aan huis bij meerdere auto's die men wil importeren is helaas komen te vervallen.
Is de tenaamstelling van auto's bij de RDW toegestaan tijdens de lockdown of is er dan kans op een boete, omdat er auto's zijn verkocht tijdens de lockdown?
Onderhoudsvragen
Het onderhoud voor welke vervoerscategorieën valt onder de vitale infrastructuur?
Transport vanwege bevoorrading. Maar ook en vooral reparatie door werkplaatsen aan vitale voertuigen. BOVAG heeft hierover continue overleg met het Ministerie. Tot nu toe worden er sectoren als vitaal aangewezen en geen bedrijven. Zolang er geen sprake is van een lockdown kan er gewoon aan voertuigen worden gewerkt.
Werkgeversvragen
Veel vragen over werkgeverszaken worden al beantwoord op mijnBOVAG en via de WGZ-nieuwsbrief. Hieronder vindt u de veelgestelde vragen n.a.v. het coronavirus gesorteerd op onderwerp.
Opvang kinderen
Oefent mijn medewerker een cruciaal beroep uit en is er recht op kinderopvang?
De overheid beschouwt sommige reparatie en onderhoudswerkzaamheden als een onmisbare ondersteunende functie voor cruciale beroepsgroepen. Binnen onze sector geldt dit voor reparatie en onderhoud aan vrachtwagens, bestelbussen en personenwagens die worden ingezet voor onder andere de voedselketen, brandstoffen, hulpdiensten, leger en gezondheid.
Of een specifieke functie als onmisbaar wordt beschouwd, is maatwerk. Indien sprake is van ondersteunende activiteiten voor de door de overheid benoemde vitale sectoren en processen, ontstaat recht op noodopvang. Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken en kinderen in een kwetsbare positie, kunnen in principe terecht bij de eigen kinderopvang en school voor noodopvang. Lees meer over de voorwaarden van het gebruikmaken van de kinderopvang op de website van de overheid.
Indien uw medewerker specifiek werkzaamheden ten behoeve van de vitale sectoren uitoefent kunt u een verklaring opstellen die uw medewerker in staat stelt noodopvang te regelen op basis van zijn/haar onmisbare ondersteunende functie voor cruciale beroepsgroepen.
Medewerkers tankstations
De olievoorziening wordt aangemerkt als vitale sector om de samenleving draaiende te houden. Tankstationmedewerkers vallen daarom onder de cruciale beroepen.
Heeft een werknemer van een tankstation een cruciaal beroep en dus recht op kinderopvang?
De olievoorziening wordt aangemerkt als vitale sector om de samenleving draaiende te houden. Tankstationmedewerkers vallen daarom onder de cruciale beroepen.
Ziekte werknemer en loondoorbetaling
Mag ik mijn werknemer laten testen op symptomen van corona?
Werknemers (al dan niet preventief) testen op symptomen van het coronavirus mag uitsluitend als zij werkzaam zijn in de zorg. In de mobiliteitsbranche mag dit niet omdat het strijd oplevert met de privacywetgeving (AVG). Gezondheidsgegevens van werknemers zijn namelijk bijzondere persoonsgegevens en daarom extra beschermd. Als werkgever mag u volgens de toezichthouder (Autoriteit Persoonsgegevens) niet op de stoel van een arts gaan zitten door conclusies te trekken over de gezondheid van individuele medewerkers, ook niet in de huidige coronatijd. U mag volgens de AP wel van uw werknemer verlangen om zijn gezondheid zelf scherp in de gaten te houden.
Dat de coronatesten voor een ieder vanaf 1 juni 2020 beschikbaar zijn en iedereen zich kan laten testen door de GGD zonder doorverwijzing van een (bedrijfs)arts of arbo-arts, wil nog steeds niet zeggen dat u werknemers kunt verplichten dat ze hiervan gebruik moeten maken.
Een hoestende en/of verkouden werknemer is doorgaans geen reden tot ziekmelden. Maar een werknemer moet volgens de huidige maatregelen van de overheid wel thuisblijven. Een werknemer mag dus wel door u naar huis gestuurd worden als hij verkoudheids- of griepverschijnselen vertoont, maar dit mag ook als u alleen al twijfelt over zijn gezondheid. Verdenking van het coronavirus bij een werknemer of zijn gezinsleden is daarmee in beginsel voldoende om de werknemer van de werkplek te weren. Bij ziekte dient de arbo-arts ingeschakeld te worden.
Moet ik als werkgever het loon doorbetalen als een werknemer corona heeft?
Wanneer een werknemer ziek is, gelden de normale regels bij ziekte. De werknemer meldt zich ziek en de werkgever is in principe verplicht om het loon door te betalen tot het percentage zoals dat in de cao is bepaald. Dit geldt ook als de werknemer in het buitenland zit en daar ziek is geworden.
Moet ik als werkgever het loon doorbetalen als een werknemer (nog) niet ziek is maar op advies van het RIVM in thuisquarantaine zit?
Het kan ook voorkomen dat een werknemer niet daadwerkelijk ziek is, maar toch niet op het werk kan verschijnen. Hij zit bijvoorbeeld in quarantaine of blijft thuis op advies van het RIVM. Ook in die gevallen heeft de werknemer vaak recht op loondoorbetaling. Dat komt doordat in de wet is bepaald dat de werkgever het loon door moet betalen als de werknemer niet werkt, tenzij de oorzaak hiervan in de risicosfeer van de werknemer ligt. De werkgever moet in dat geval dus aantonen dat de oorzaak van het niet kunnen werken in de risicosfeer van de werknemer ligt, maar dat zal vaak lastig te bewijzen zijn. U kunt de werknemer wel vragen werkzaamheden vanuit huis te verrichten wanneer dat mogelijk is. Of vraag de werknemer om bijvoorbeeld e-learnings te volgen.
Lees ook: mijn.bovag.nl/actueel/nieuws/2020/maart/uitbreiding-berichtgeving-corona-wat-moet-u-hier
Mag een werknemer ziek worden gemeld als deze door de werkgever naar huis wordt gestuurd, omdat de werknemer in aanraking is geweest met iemand bij wie het Coronavirus in geconstateerd? En moet ik deze werknemer dan doorbetalen?
Nee, geen ziekmelding, want die werknemer is (nog) niet ziek. Het RIVM adviseert mensen die in aanraking geweest zijn met een besmet persoon thuis te blijven. Dit ligt niet in de risicosfeer van de werknemer, dus de werkgever moet het loon doorbetalen. Er kan wel gekeken worden of de medewerker thuis nog iets voor het werk kan doen.
Moet het hele personeel in quarantaine als bij een werknemer het coronavirus is vastgesteld?
Als werkgever moet u zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor uw personeel. U moet dus maatregelen nemen om de verspreiding van het virus zoveel als mogelijk te voorkomen. Op basis van de adviezen van het RIVM is het niet noodzakelijk om het voltallige personeel naar huis te sturen wanneer een collega besmet is met het coronavirus. Maar uw bedrijf kan wel gesloten worden als uit bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat een besmetting met corona hier heeft plaatsgevonden. In dat geval kan een bedrijf 14 dagen gesloten worden.
Mogen werknemers die in een risicogroep vallen thuisblijven omdat zij bang zijn het coronavirus op het werk op te lopen? En moet het loon dan doorbetaald worden?
De werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Om te bepalen of de werknemer gegronde redenen heeft om thuis te willen blijven, kan overlegd worden met de bedrijfsarts. Die kan aangeven of de genomen maatregelen voldoende zijn of dat er extra maatregelen genomen moeten worden. Ga op basis daarvan in overleg met de werknemer en probeer de angst weg te nemen. Lukt dat niet en heeft de werknemer geen reden tot angst, dan moet hij verlof opnemen. Bekijk hier het Protocol Veilig blijven werken in tijden van Corona (Covid-19) in de Mobiliteitssector.
Hoe ga ik om met re-integratieverplichting van zieke medewerkers?
‘Vanwege maatregelen rondom het coronavirus kan ik niet voldoen aan re-integratieverplichtingen van zieke werknemers. Houdt het UWV hier rekening mee?’ Die vraag stelden leden in de afgelopen weken vaak aan BOVAG. Het antwoord: het UWV levert hierin maatwerk.
Voor arbeidsongeschikte wernemers is de werkgever verplicht om re-integratie inspanningen te verrichten. Het UWV toetst achteraf of deze inspanningen voldoende zijn geweest. Zijn de verplichtingen op basis van de Wet verbetering poortwachter niet nagekomen, dan kan het UWV een loonsanctie opleggen. Dit houdt in dat de werkgever nog maximaal een jaar het loon van de zieke medewerker moet doorbetalen.
Door de uitbraak van het coronavirus en de genomen maatregelen kan het voorkomen dat de re-integratie vertraging oploopt of tijdelijk stil komt te liggen. Het UWV heeft aangegeven dat zij waar nodig maatwerk zal verrichten bij het toetsen van de re-integratieverplichtingen. De werkgever moet aangeven wat de gevolgen zijn van het coronavirus voor zijn organisatie en het re-integratietraject van de zieke medewerker. Per geval zal het UWV vervolgens beoordelen of er een plausibele reden is dat de re-integratie inspanningen niet verricht zijn.
Werknemer en zorgverlof
Wat als werknemers door de sluiting van scholen en kinderdagverblijven niet naar het werk kunnen komen vanwege de zorg voor kinderen?
Voor deze situatie biedt de wet geen structurele oplossing. De wet kent het calamiteitenverlof (kortdurend verzuimverlof). Dit is bedoeld voor onvoorziene persoonlijke omstandigheden en duurt hooguit een paar dagen. Werknemer krijgt dan 100% van het loon doorbetaald. Dit biedt dus geen oplossing voor de gehele periode waarin scholen en kinderopvang gesloten moeten blijven, maar geeft ouders wel de mogelijkheid om op korte termijn naar oplossingen te zoeken.
Kortdurend zorgverlof biedt ook geen uitkomst, omdat dit bedoeld is om de noodzakelijke verzorging te bieden aan iemand die ziek is. Bovendien duurt kortdurend zorgverlof maximaal twee weken per kalenderjaar (tweemaal de wekelijkse arbeidsduur).
Heeft een medewerker meer tijd nodig om een oplossing te vinden? Of zijn er geen alternatieven voor opvang voorhanden? Overleg dan met de medewerker of de opvang bijvoorbeeld zoveel als mogelijk gelijk verdeeld kan worden over de beide ouders. Dit kan echter lastiger zijn wanneer bijvoorbeeld een van de partners in een van de vitale sectoren werkt en zoveel mogelijk moet blijven werken. Van de medewerker mag in ieder geval verwacht worden dat hij er alles aan doet om opvang te regelen voor de kinderen waarvoor opvang noodzakelijk is.
Wanneer het de medewerker niet lukt om opvang te regelen dan zijn er verschillende opties die u met elkaar kunt bespreken. Zo kan de werknemer verlof opnemen, in de vorm van vakantiedagen, ouderschapsverlof, onbetaald verlof of opname van ADV- of overwerkuren. U kunt ook tijdelijk de werktijden aanpassen of u kunt besluiten tijdelijk het loon (deels) door te betalen.
Treed met elkaar in overleg om te kijken wat het beste past in de specifieke situatie.
Moet het loon doorbetaald worden als een werknemer een zieke thuis heeft zitten waarvoor gezorgd moet worden?
Als uw werknemer voor een ziek familielid moet zorgen, is er sprake van zorgverlof. Geen arbeidsongeschiktheid. Kortdurend zorgverlof duurt maximaal 2 maal het aantal overeengekomen arbeidsuren per week binnen 12 maanden. En het salaris wordt voor 70 procent doorbetaald. Wanneer dat minder is dan het wettelijk minimumloon, dan ontvangt de werknemer het minimumloon.
Mag ik werknemers verbieden om bij familie en/of vrienden langs te gaan?
Als werkgever heeft u niets te zeggen over wat werknemers in hun privétijd doen. U kunt uw werknemer alleen dringend afraden te gaan.
Mag een werknemer voor een bepaalde periode één of meerdere dagen per week onbetaald verlof opnemen om de kinderen op te vangen?
Met wederzijds goedvinden kan dat. Leg de duur van het onbetaald verlof goed vast. Evenals dat er geen recht is op loon over de uren waarvoor onbetaald verlof opgenomen wordt. Spreek af wat er gebeurt met secundaire arbeidsvoorwaarden als reiskostenvergoeding. Over de uren dat onbetaald verlof wordt opgenomen wordt geen vakantie opgebouwd en geen pensioenpremie afgedragen.
Beleid en privacy
Één van mijn werknemers heeft het coronavirus. Mag ik dit delen met de andere collega's?
De werkgever mag niet vertellen wie er besmet is, dan worden de privacyregels geschonden. Maar de werkgever heeft ook een zorgplicht naar de andere collega’s toe. Dus mocht het mogelijk zijn om het anoniem door te geven, zonder dat duidelijk is wie er besmet is, dan is dat toegestaan. Anders kan er toestemming worden gevraagd aan de zieke werknemer om collega’s te informeren.
Moet de OR betrokken worden bij het opstellen van beleid rond het Coronavirus?
Ja. Deze maatregelen zijn namelijk een wijziging of aanvulling van bestaande regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden. De OR heeft daardoor instemmingsrecht. De instemmingsplicht van de OR komt alleen te vervallen als de werkgever wettelijke voorschriften opvolgt. Hiervan is bij een advies van de RIVM geen sprake.
Wat mag ik aan mijn werknemers vragen in verband met het coronavirus en de privacywetgeving?
U mag uw werknemers vragen waar zij op vakantie zijn geweest. U mag ook vragen of zij gezondheidsklachten hebben, maar werknemers zijn niet verplicht om antwoord te geven. Doen zij dit wel, dan mag u het antwoord niet registreren. Een werkgever mag op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming namelijk geen medische gegevens verzamelen en registreren.
Moet de werkgever maatregelen nemen om medewerkers te beschermen?
Ja, op basis van de Arbeidsomstandighedenwet bent u verplicht om ervoor te zorgen dat uw medewerkers veilig en gezond kunnen werken. De werkgever moet dan ook zorgen voor voorlichting, instructies en gepaste maatregelen. Zorg dus voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en maak regelmatig schoon. De bedrijfsarts kan u adviseren over (bedrijfsspecifieke) preventieve maatregelen.
Een werkgever mag ook voorschriften opleggen over de manier waarop het werk uitgevoerd moet worden of voorschriften met betrekking tot de goede orde in de onderneming. Zolang de instructies redelijk zijn moeten medewerkers deze opvolgen. Dit is het instructierecht van de werkgever. U kunt uw medewerkers dan ook instrueren om de hygiënemaatregelen binnen het bedrijf na te leven. Let er ook op dat medewerkers zich hieraan houden.
Bekijk hier het Protocol Veilig blijven werken in tijden van Corona (Covid-19) in de Mobiliteitssector.
Een werknemer woont over de grens, hoe moet dit nu steeds meer landen besluiten om de grenzen te sluiten?
Hoe men hiermee omgaat verschilt per lidstaat.
In Duitsland zijn vooralsnog grensoverschrijdend verkeer van goederen en grensoverschrijdende reizen om werkgerelateerde redenen of om een professionele activiteit uit te oefenen toegestaan (daarbij gaat het onder andere om grensarbeiders). De werknemer moet bewijzen dat de reis een beroepsmatig doel heeft. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een arbeidsovereenkomst.
België heeft een vignet geïntroduceerd waarmee grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen sneller de grens kunnen passeren tussen België en Nederland. Het vignet kunt u hier vinden.
Is de grensarbeider niet in een vitale sector of cruciaal beroep werkzaam dan moet de werknemer aantonen dat hij voor zijn werk de grens over wil steken. Dit kan met een werkgeversverklaring. De Belgische overheid heeft hier een certificaat voor beschikbaar gesteld. Dit certificaat moet eenmalig ingevuld worden.
Mag ik besluiten om een werknemer met een 0-urencontract niet meer op te roepen?
Wanneer er werk is voor de oproepkracht dan bent u verplicht om dat aan te bieden. Dat geldt normaalgesproken ook. Maar dat betekent ook dat wanneer er geen werk is, u niet verplicht bent om werknemers met een 0-urencontract op te roepen.
Hoe ga ik in deze coronatijd om met mijn BBL-leerlingen?
BOVAG roept zijn leden op de BBL-leerlingen aan de slag te houden en zonodig ook voor hen gebruik te maken van de wettelijke regelingen die vanwege Corona tijdelijk worden verruimd. Zo helpen we elkaar door de huidige situatie heen en kunnen we daarna op volle kracht uit de startblokken komen met een nieuwe generatie goed opgeleide technici. Het is nu lastig te voorspellen hoe lang deze situatie gaat duren en welke personele gevolgen dit precies zal hebben. Toch moeten we ook nuchter blijven en nadenken over wanneer het stof weer is opgetrokken en vakmensen en goed vakonderwijs hard nodig zijn.
Wat als werknemers door de sluiting van scholen en kinderdagverblijven niet naar het werk kunnen komen vanwege de zorg voor kinderen?
Voor deze situatie biedt de wet geen structurele oplossing. De wet kent het calamiteitenverlof (kortdurend verzuimverlof). Dit is bedoeld voor onvoorziene persoonlijke omstandigheden en duurt hooguit een paar dagen. Werknemer krijgt dan 100% van het loon doorbetaald. Dit biedt dus geen oplossing voor de gehele periode waarin scholen en kinderopvang gesloten moeten blijven, maar geeft ouders wel de mogelijkheid om op korte termijn naar oplossingen te zoeken.
Kortdurend zorgverlof biedt ook geen uitkomst, omdat dit bedoeld is om de noodzakelijke verzorging te bieden aan iemand die ziek is. Bovendien duurt kortdurend zorgverlof maximaal twee weken per kalenderjaar (tweemaal de wekelijkse arbeidsduur).
Heeft een medewerker meer tijd nodig om een oplossing te vinden? Of zijn er geen alternatieven voor opvang voorhanden? Overleg dan met de medewerker of de opvang bijvoorbeeld zoveel als mogelijk gelijk verdeeld kan worden over de beide ouders. Dit kan echter lastiger zijn wanneer bijvoorbeeld een van de partners in een van de vitale sectoren werkt en zoveel mogelijk moet blijven werken. Van de medewerker mag in ieder geval verwacht worden dat hij er alles aan doet om opvang te regelen voor de kinderen waarvoor opvang noodzakelijk is.
Wanneer het de medewerker niet lukt om opvang te regelen dan zijn er verschillende opties die u met elkaar kunt bespreken. Zo kan de werknemer verlof opnemen, in de vorm van vakantiedagen, ouderschapsverlof, onbetaald verlof of opname van ADV- of overwerkuren. U kunt ook tijdelijk de werktijden aanpassen of u kunt besluiten tijdelijk het loon (deels) door te betalen.
Treed met elkaar in overleg om te kijken wat het beste past in de specifieke situatie.
Nieuwe werknemer
Hoe ga ik om met een nieuwe werknemer die per 1 april in dienst komt?
Dat hangt af van de specifieke situatie. Nieuwe werknemers zullen over het algemeen op een tijdelijk (jaarcontract) aangenomen worden. De NOW voorziet ook in een tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten voor tijdelijke werknemers (BT/Oproep/0-uren). U kunt er ook voor kiezen om in overleg met de nieuwe werknemer de datum van indiensttreding op te schuiven. Wanneer u een proeftijd hebt afgesproken, is het ook mogelijk om de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd op te zeggen. U kunt op een later tijdstip alsnog een contract aanbieden als de huidige situatie gewijzigd is. Op deze manier heeft de werknemer wel recht op een WW uitkering.
Kan een nieuwe werknemer in onderling overleg later beginnen?
Als de werknemer hier mee akkoord gaat, moet dat schriftelijk vastgelegd worden. Let op: Deze werknemer krijgt waarschijnlijk geen WW, omdat hij bij zijn oude baas ontslag heeft genomen.
Thuiswerken en kosten
Mag ik de reiskosten van werknemers stoppen die nu thuiswerken?
Hierbij is van belang wat hierover is afgesproken in de individuele arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek. Is er sprake van een reiskostenvergoeding dan mag dit in principe worden stopgezet. De reiskosten worden immers niet gemaakt als de werknemer thuiswerkt. Maar als er sprake is van een looncomponent dan kan dit niet zomaar aangepast worden.
Moet ik de telefoonkosten bij thuiswerken vergoeden?
Achteraf kunnen de daadwerkelijke zakelijke kosten gedeclareerd worden door de werknemer.
Vakantie
Moet u als werkgever loon doorbetalen in geval van quarantaine?
In een aantal gevallen zal de werknemer vanwege het coronavirus niet op het werk kunnen verschijnen zonder dat er sprake is van ziekte. Bijvoorbeeld in geval van quarantaine. We spreken van quarantaine als iemand die niet ziek is thuis moet blijven, totdat zeker is dat deze persoon niet besmettelijk is voor anderen.
De hoofdregel is dat de werkgever het loon moet doorbetalen. Alleen als de oorzaak waarom het werk niet wordt verricht in de risicosfeer van de werknemer ligt, gaat deze hoofdregel niet op. Dat is bijvoorbeeld het geval bij te laat komen of bij werkweigering. Quarantaine ligt normaliter niet in de risicosfeer van de werknemer. De keuze voor een specifiek vakantieland, kan een afwijzing geven van de hoofdregel.
Is de keuze van het vakantieland van mijn medewerker van invloed op de loondoorbetaling?
Bij vakanties in corona-tijd geldt het volgende. Bij code groen zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. De Rijksoverheid adviseert om daarnaast alleen naar landen te gaan met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord, maar let wel extra op. De vakantieganger hoeft na terugkeer niet in quarantaine. Een verandering van de situatie tijdens een code-geel-vakantie naar een code-oranje-vakantie, waardoor de werknemer na terugkeer toch in quarantaine moet, ligt in beginsel niet in de risicosfeer van de werknemer. Dit omdat de werknemer zichzelf niet bewust in die positie heeft gebracht
Dit is anders wanneer de werknemer er wel bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een risicogebied. Zo worden alle reizen naar landen met code rood ontraden. De Rijksoverheid raadt het ook af om naar landen te reizen die code oranje hebben, behalve als het echt noodzakelijk is. Die noodzakelijkheid is er in alle redelijkheid niet bij op vakantie willen gaan.
Omdat vakantiereizen niet vallen onder noodzakelijke reizen worden ze daarom door de overheid afgeraden. Gaat iemand toch, dan is het dringende advies van de Rijksoverheid om bij terugkomst in Nederland meteen thuis twee weken in quarantaine te gaan.
De werknemer die er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code rood of code oranje weet dus dat van hem verwacht wordt dat hij na terugkeer in quarantaine gaat. Tenzij hij thuis kan werken, betekent dit dat hij zijn arbeid niet kan verrichten. Omdat hij dit op voorhand weet, maar toch bewust het risico heeft genomen, kan gesteld worden dat de oorzaak dat hij zijn arbeid niet verricht, in zijn risicosfeer ligt. Dit betekent dan dat hij tijdens de periode van quarantaine geen recht op loon heeft, maar alleen dan als u hem hier vooraf schriftelijk op geattendeerd heeft. Er is overigens wel een verschil tussen werknemers die hun werk wel vanuit huis kunnen verrichten, en werknemers die dat niet kunnen. Wanneer u een werknemer die wel vanuit huis kan werken dit niet laat doen, is het vervolgens moeilijk vol te houden dat de reden dat hij zijn werk niet verricht, in zijn risicosfeer ligt.
BOVAG acht het waarschijnlijk, maar weet het vooralsnog niet zeker, dat een rechter ook zal oordelen dat het willens en wetens naar een gebied met code rood of oranje gaan, stopzetting van loon rechtvaardigt. De hoofdregel ‘geen arbeid, wel loon, tenzij de oorzaak in de risicosfeer van de werknemer ligt’ geldt namelijk pas sinds 1 januari 2020. Uitspraken van rechters die richting geven, zijn er nog nauwelijks. . Laat staan dat er uitspraken zijn van rechters rondom dit vraagstuk die ook nog eens toegespitst zijn op de corona-situatie.
De werknemer kan inhouding van loon alleen voorkomen door tijdens de periode van quarantaine extra vakantie op te nemen. U kunt het opnemen van vakantie tijdens quarantaine overigens niet eenzijdig verplichten.
Hoe kunt u voorkomen dat er discussie komt over de gevolgen van op vakantie gaan naar een corona-risicoland?
Inhouding van loon is een zware sanctie en zal in voorkomende gevallen door de werknemer die het overkomt, worden aangevochten. Daarom is het noodzakelijk om uw werknemers vooraf schriftelijk te wijzen op wat de consequenties zijn van het op vakantie gaan naar een land met code rood of oranje: dat hij dan twee weken in quarantaine moet, en dat als hij als gevolg daarvan zijn werk niet kan verrichten hij ook geen loon zal ontvangen. Zo weet de werknemer voorafgaand aan het op vakantie gaan waar hij aan toe is en kan hij dit in beginsel ook niet betwisten.
Mag u een werknemer vragen of hij naar een “Code rood/oranje” land is geweest?
Ja, dat mag u bespreekbaar maken. U vraagt hem immers niet om zijn medische gegevens. U heeft een gerechtvaardigd belang omdat u uw (wettelijke) zorgplichten naar werknemers en/of klanten moet nakomen, ondanks het feit dat een bevestigend antwoord negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor deze werknemer. Het is daarom extra belangrijk uw beleid op dit punt van tevoren schriftelijk te communiceren.
Welke code er voor welk land geldt, geeft de Rijksoverheid hier een reisadvies per land.
Werknemers trekken verlof in, mag ik dat als werkgever weigeren?
Het intrekken van verlof mag u als werkgever weigeren. Is er voldoende werk? Dan kunt u als werkgever ervoor kiezen om vanuit ‘goed werkgeverschap’ in te stemmen met het verzoek tot intrekking. Echter, is er vanwege het virus weinig werk of is er al vervanging geregeld? Dan is de kans groot dat u als werkgever aangeeft dat de werknemer zijn vakantiedagen gewoon moet opnemen, zoals was afgesproken. Ga hierover het gesprek aan met de werknemer.
Uitzondering
Heeft de werknemer in de tijd dat hij vakantiedagen had kunnen opnemen, geen tijd gehad voor vakantie vanwege werkgerelateerde zaken? Dan mogen deze vakantiedagen niet komen te vervallen. Werkgever is namelijk verplicht om de werknemer in de gelegenheid te stellen om de wettelijke vakantiedagen op te nemen.
Mag ik mijn werknemer verplichten om in deze tijd vrije dagen op te nemen?
Nee, u mag uw werknemer niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Dit mag alleen in overleg en met wederzijds goedvinden.
Vragen over het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.
Sinds 6 april is het noodloket voor aanvraag NOW geopend. Hier kunt u een tegemoetkoming van de loonkosten aanvragen. BOVAG zette de veelgestelde vragen over deze regeling op een rij. De vragen en antwoorden worden regelmatig aangepast aan de actualiteit en op basis van nieuwe inzichten of informatie van de overheid.
Bekijk hier alle veelgestelde vragen over de NOW:
Bekijk hier de pagina van de Rijksoverheid over de NOW.
Vragen over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)
Met de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers kunnen zelfstandig ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, een lening aanvragen voor bedrijfskapitaal van maximaal € 10.157 met een rente van 2%. Deze is binnen vier weken beschikbaar. De maximale looptijd van de lening is drie jaar. Tot januari 2021 hoeft niet te worden afgelost.
Hoe vraag ik de Tozo aan?
Bekijk in onderstaande infographic hoe u de Tozo aanvraagt:

Op welke voorzieningen kan er een beroep worden gedaan vanuit de Tozo?
Vanuit de Tozo kunnen zelfstandigen een beroep doen op twee voorzieningen: inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal.
Wat houdt de Tozo in?
-
Voor gehuwden en samenwonenden wordt het inkomen aangevuld tot een bedrag van 1.500 euro netto en voor alleenstaanden tot 1.050 euro netto.
-
Het betreft een gift en hoeft dus niet te worden terugbetaald.
-
Zelfstandigen die meer verdienen dan de bijstandsnorm, of naast hun onderneming meer loon ontvangen uit een regulier dienstverband dan bijstandsnorm, krijgen geen aanvulling.
-
Het vermogen (zoals een spaarrekening en huisbezit) en het inkomen van de partner hebben geen invloed op de tegemoetkoming. De regeling is zo eenvoudig en snel uitvoerbaar.
-
Zelfstandig ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal 10.157 euro met een rente van 2%. Deze is binnen vier weken beschikbaar. De maximale looptijd van de lening is drie jaar. Tot januari 2021 hoeft niet te worden afgelost.
Wat zijn de voorwaarden van de Tozo?
-
De aanvrager moet als zelfstandige ingeschreven zijn bij de KvK vóór de aankondiging van de regeling (17 maart 2020).
-
De aanvrager is in Nederland gevestigd en werkt hoofdzakelijk in Nederland.
-
De aanvrager is het afgelopen jaar minimaal 1.225 uur per jaar (24 uur per week) als zelfstandige werkzaam geweest. Werkt een aanvrager korter dan een jaar als zelfstandige, dan geldt het urencriterium voor het aantal maanden dat is gewerkt.
-
De regeling geldt vooralsnog tot 1 juni 2020. De ingangsdatum van de regeling werkt terug tot en met 1 maart 2020.
-
Ook een directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV kan in principe een beroep doen op de tijdelijke regeling, als deze voldoet aan de wettelijke eisen: het urencriterium, er moet sprake zijn van volledige zeggenschap en van het dragen van de financiële risico’s. Ook dient de DGA naar waarheid te verklaren en aannemelijk te maken dat zijn/haar B.V. nu geen salaris kan uitbetalen.
-
Het kan zijn dat de aanvrager ook al gebruik maakt van de regeling ‘noodloket’ (gift 4.000 euro) Deze 4.000 euro wordt niet verrekend met de uitkering.
Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor de Tozo?
Hoe ziet de versnelde procedure eruit?
In vergelijking tot de Bbz bevat de Tozo versoepelde voorwaarden en een versnelde procedure.
Een aanvraag voor de Tozo wordt zo veel mogelijk digitaal gedaan en kan binnen vier weken worden afgerond, in plaats van de gebruikelijke 13 weken.
Bekijk hier de pagina van de Rijksoverheid over de Tozo.
Vragen over verhuur
Is het tijdelijk schorsen van van auto's een optie om de wegenbelasting en verzekeringen te reduceren?
Tijdelijk schorsen is zeker een optie. Het is belangrijk om hiervoor voor uw bedrijf even een rekensom te maken. De kosten voor het schorsen van een auto zijn te vinden op RDW site, interessant ook om te weten is dat vanaf de zesde auto het schorsen gratis is. Kijk hier voor meer informatie.
Hoe coulant moet ik als ondernemer zijn als klanten de verhuur van fiets / motor / caravan / vouwwagen / auto annuleren? Mag ik mijn klanten dan houden aan de verhuurvoorwaarden?
Juridisch gezien komt het erop neer dat er in de algemene voorwaarden niets over staat en dat u heel strikt gezien annuleringskosten in rekening kan brengen. Ons advies is echter om in alle redelijkheid samen met de klant tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld in de vorm van een tegoedbon. Als u hier als ondernemer niet voor open staat dan kunt u die strikte uitleg aanhouden (wel met de kanttekening dat mocht de klant er een zaak van maken, dat bijvoorbeeld de SGC misschien wel meer op de redelijkheid en billijkheid gaat zitten).
Bekijk ook dit bericht over annuleringen in de verhuur.
Is autoverhuur wel of niet mogelijk?
BOVAG gaat er vooralsnog vanuit dat verhuur zakelijke dienstverlening is en dus mogelijk moet zijn.
Mag ik een fiets verhuren tijdens de lockdown?
Ja, verhuren van fietsen is toegestaan tijdens de lockdown, zowel aan zakelijke als particuliere klanten. Het is toegestaan om klanten online of telefonisch te laten bestellen en om de fiets vervolgens af te leveren bij de klant. Ook mag de klant onder bepaalde voorwaarden de fiets afhalen bij het bedrijf, kijk hier voor meer informatie.
Vragen van rijscholen
Veelgestelde vragen aan het CBR en IBKI.
Mag er gelest worden in een simulator?
BOVAG adviseert leden om in deze harde lockdown geen motor-, brommer of simulatorles te geven. In onze contacten met ministerie en CBR is gebleken dat alle examens worden opgeschort en er wordt gewezen op letter en geest van de regels. Daarbij ontraden we onze leden ook met klem om toch praktijklessen te gaan geven. Alle 190.000 examens zijn opgeschort.
Mag er wel motorrijles gegeven worden?
Nee, er mag geen motorrijles gegeven worden.
Vragen over het Protocol voor de mobiliteitssector
Waarom zijn er protocollen nodig?
Protocollen zijn nodig om de algemene regels van het RIVM te vertalen naar de praktijk van de werkvloer. Want hoe houd je 1,5 meter afstand in de werkplaats met meerdere monteurs? Of hoe voorkom je dat er te veel klanten te dicht op elkaar staan bij je balie of in je winkel? Branches hebben zelf het beste zicht op de eigen praktijk. Daarom ontwikkelde BOVAG, samen met andere branchepartijen en de vakbonden een protocol voor de mobiliteitssector.
Wat staat er in die protocollen?
De protocollen geven concrete invulling aan de richtlijnen van het RIVM. Dat gaat over afstand houden, over hygiëne en over bescherming. Daarnaast moeten de protocollen helder zijn in de communicatie naar alle groepen. Wat wordt er verwacht van medewerkers, en wat van klanten? Hoe moet een bedrijfsleider de werkvloer inrichten?
Wie zijn er betrokken bij het protocol voor de mobiliteitssector?
Protocollen worden in het algemeen opgesteld door de branchevereniging horend bij de sector. Daarbij worden zij in veel gevallen ondersteund door de werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB Nederland. Ook werknemers moeten daarbij worden betrokken, bijvoorbeeld via vakbond(en). Het protocol voor de mobiliteitssector is tot stand gekomen door samenwerking van BOVAG, de RAI Vereniging, FOCWA, VACO, BETA, VNA, VIV, Stiba, ARN, OOMT, Innovam, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie met als doel één gezamenlijk protocol dat werkbaar is voor consumenten, medewerkers en ondernemers.
Waarom vindt BOVAG een gezamenlijk, branchebreed protocol belangrijk?
BOVAG vindt het belangrijk dat er één gezamenlijk protocol komt voor de mobiliteitssector. BOVAG heeft ook leden die werkzaam zijn in verschillende branches. Een ondernemer die auto’s verkoopt, een wasstraat heeft en aanhangwagens verhuurt is hier een voorbeeld van. Door één protocol op te stellen voor de mobiliteitssector zijn alle werkzaamheden en bijbehorende processen verzameld in één basisdocument. Dit geeft ondernemers duidelijkheid en maakt het efficiënter om aan alle veiligheidsmaatregelen te voldoen. Daarnaast is het voor klanten, leveranciers en medewerkers helder als er vanuit één protocol gewerkt wordt en overal dezelfde maatregelen van toepassing zijn.
Voor wie is het Protocol Mobiliteitssector bedoeld?
De inhoud van dit protocol is bestemd voor bedrijven, werknemers, klanten, toeleveranciers en alle overige directe betrokkenen bij de bedrijfsmatige uitvoering van werkzaamheden voor bedrijven die activiteiten ontplooien in:
- Aanhangwagenbedrijven
- Autolease
- Automobielbedrijven
- Autoruitherstelbedrijven
- Autowas- en poetsbedrijven
- Bandenservice / fastfitter
- Camper- en caravanbedrijven
- Carrosseriebouwbedrijven
- Restauratiebedrijven
- Revisiebedrijven
- Schadeherstelbedrijven
- Tankstations
- Truck en trailerbedrijven
- Tweewielerbedrijven (fietsen, scooters, brommers, motoren)
- Verhuurbedrijven
Moet ik alle maatregelen die in het protocol genoemd worden toepassen?
Het protocol is een vertaling van de richtlijnen van het RIVM. In alle gevallen moet u bij uw onderneming de 1,5 meter afstand in acht nemen. En u moet maatregelen treffen voor hygiëne en bescherming van uw medewerkers, leveranciers en klanten. In het protocol staan hierover verschillende richtlijnen beschreven. U moet deze vervolgens zoveel mogelijk toepassen in uw eigen bedrijf. Uiteindelijk moet uw bedrijf een plek zijn die veilig bezocht en waar veilig gewerkt kan worden tijdens de corona-crisis.
Waarom is er een apart protocol in ontwikkeling voor rijscholen?
De rijscholenbranche moest, opgelegd door de overheid, gedwongen sluiten vanwege het corona-virus. Deze branche valt onder de zogenaamde contactberoepen, beroepen waarbij niet de 1,5 meter afstand in acht genomen kan worden om besmetting met het corona-virus te voorkomen. Voor deze branche zijn er meer en specifiekere maatregelen nodig om weer open te kunnen gaan. Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een protocol voor rijscholen.
Wat moet ik doen als ik er niet uit kom met mijn protocol?
Neem dan vooral contact op met BOVAG Ledenadvies, ledenadvies@bovag.nl of telefoon 030 6595300 (bereikbaar op werkdagen van 08.00-18.00 uur). Met vragen over veilig werken kunt u ook terecht bij de adviseurs van OOMT: oomt.nl.