De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Wat betekent de avondklok voor u?
0%
Terug

Wat betekent de avondklok voor u?

Laatste update 21 januari 2021Leestijd: 4 min
Artikel header afbeelding

Om een derde golf te voorkomen en zo klein mogelijk te houden, heeft het kabinet tijdens de persconferentie van vanmiddag de bestaande lockdown aangescherpt met onder meer – en hoogstwaarschijnlijk – de invoering van een avondklok. Wat dit inhoudt en de gevolgen zijn voor uw bedrijf, leest u in dit bericht.

Avondklok

De avondklok gaat aanstaande zaterdag 23 januari in en duurt tot 10 februari 04.30 uur, mits de Tweede Kamer ermee instemt. Dat wordt vandaag (donderdag) duidelijk in een debat hierover. Als de avondklok er komt betekent dit dat iedereen tussen 20.30 uur ’s avonds en 04.30 ’s uur ochtends binnen moet blijven. Het is de eigen verantwoordelijkheid van burgers om op tijd thuis te zijn. Wie zonder geldige verklaring buiten is, riskeert een boete van 95 euro. Voor winkels (m.u.v. tankstations) geldt een sluitingstijd van 20.15 uur.

Werkgeversverklaring

Mensen die voor het verlenen van zorg of voor hun werk op pad moeten kunnen met een verklaring naar buiten. Als werkgever bent u zelf verantwoordelijk om te bepalen of u uw medewerkers noodzakelijkerwijs buiten moeten zijn. Is dit het geval, dan moeten uw medewerkers altijd het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ (gedagtekend) en een tweede formulier, de werkgeversverklaring (zonder dagtekening), kunnen tonen. Op de werkgeversverklaring moet u specifiek aangeven waarom de werknemer tijdens de avondklok buiten moet zijn. Dragen van werkkleding is niet voldoende om als uitzondering te gelden; medewerkers die buiten zijn tijdens de avondklok moeten altijd de formulieren bij zich hebben. Een zzp’er is zijn eigen werkgever en tekent dit formulier als zijn werkgever.

Formulieren

De Rijksoverheid komt morgenochtend met beide formuleren (Eigen verklaring avondklok & Werkgeversverklaring) op www.rijksoverheid.nl/avondklok. BOVAG zal deze ook beschikbaar stellen. Het is niet de bedoeling dat u uw eigen formulieren maakt. Voorlopig is het een papieren formulier, getracht wordt dit digitaal te maken, maar houd rekening met papier. De formulieren komen ook in andere talen beschikbaar.

Tankstations blijven open

Tankstation hoeven niet dicht tijdens de avondklok, want zij behoren tot de vitale processen. Ook tijdens de avondklok moeten onder andere cruciale beroepen zoals hulpdiensten en zorgmedewerkers kunnen tanken, naar de wc gaan of drinken kunnen kopen.

BOVAG ziet geen bezwaar tegen de gebruikelijke avondopenstelling van truckwerkplaatsen.

Thuiswerken

Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. Naar kantoor komen voor het sociale aspect, voor vergaderingen of om een dag van thuis weg te zijn, kan nu even niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen.

Meer informatie, zoals veelgestelde vragen, over de avondklok vindt u op www.rijksoverheid.nl/avondklok. Uitgebreide informatie over de uitbreiding van de lockdown leest u op de website van de Rijksoverheid. Download deze poster voor een visueel overzicht van de maatregelen.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.