Voertuigen afleveren in lockdown: alleen op openbare plekken

Laatste update 24 december 2020 Leestijd: 3 min

Vandaag is duidelijk geworden dat afleveren en innemen van voertuigen alleen mag op openbare plekken. Dus bijvoorbeeld een parkeerterrein, parkeerplek of parkeergarage. En niet op het eigen terrein van het bedrijf. Maar dus bijvoorbeeld wel op een parkeerplek in de buurt van het bedrijf of de klant. 

Er moeten komende weken nog vele tienduizenden voertuigen* worden afgeleverd aan kopers. Zowel nieuw als gebruikt. BOVAG heeft daar aandacht voor gevraagd bij het ministerie van I&W. De regels waren hierover onduidelijk. Het enige wat vaststond, was dat afleveren NIET in de showroom of elders op het bedrijf mocht plaatsvinden. 

Bij afleveren van een verkochte of geleast voertuig moeten koper en verkoper zich aan de volgende regels houden: 
  • Doe een aflevering (al dan niet in combinatie met inruil/inname) alléén op afspraak; 
  • Rij met een groene plaat naar de afgesproken plek en monteer ter plekke de gele plaat; 
  • Geef ter plekke de noodzakelijke uitleg over veiligheid en ADAS-systemen; 
  • Geef overige informatie op afstand (mail, filmpjes, video calls); 
  • De tenaamstelling gaat volgens de (aangepaste) processen beschreven door RDW (klik hier); 
  • Doe de aflevering met maximaal twee personen (verkoper en koper) volgens algemene corona-regels, dus met voldoende onderlinge afstand, mondkapjes, ontsmetting en dergelijke. 

Afleveren aan leasemaatschappijen 

Met de zekerheid dat afleveren volgens de bovenstaande aanpak mogelijk is, staat ook niets in de weg om voertuigen aan leaserijders en leasemaatschappijen af te leveren. BOVAG roept leasemaatschappijen dan ook op om de bestellingen af te nemen en afleveren door te laten gaan. Er zijn eerste signalen dat leasemaatschappijen overwegen om afleveren uit te stellen, maar zadelen dealers dan op met onnodig grote voorraden met bijbehorende liquiditeitsproblemen.

Verkoop 

Ten aanzien van verkoop blijven de regels dat fysieke verkoop vanuit het bedrijf/de showroom niet is toegestaan. Houd de showroom dan ook gesloten voor vrije inloop. Als klanten bellen en vragen of zij een voertuig mogen bekijken, geef dan aan dat dat niet kan. Verkoop kan wel online geschieden en online verkoopgesprekken zijn ook mogelijk.  

Uitleg medewerkers

Hoe legt u dit aan uw medewerkers uit? U kunt daar deze beschrijving voor gebruiken, aangevuld met uw eigen informatie.

*NOOT: voertuigen betreffen auto's, motoren, brommers, bedrijfsauto's, aanhangwagens, caravans, kampeerauto's en fietsen.

Let op: deze beperking is niet van toepassing op business-to-businessverkoop. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring