Impact tweede lockdown zichtbaar in nieuwe BOVAG Coronamonitor

Laatste update 19 januari 2021 Leestijd: 3 min

Veel uitkomsten uit de jongste BOVAG Coronamonitor zijn negatiever dan in de vorige, uit november 2020. Zo is het aantal ondernemers dat de crisis denkt te overleven weer gedaald en het percentage ondernemers met omzetverlies over de afgelopen periode nam sterk toe. Dat heeft alles te maken met de tweede lockdown.

78,5% van de ondervraagde BOVAG-leden denkt de corona-crisis te zullen overleven. Dat is bijna 3 procentpunt minder dan in november. Het percentage leden dat over de huidige periode een omzetdaling rapporteert als ze dat vergelijken met dezelfde periode een jaar eerder, steeg naar 61,8 % (+ 8,9%). Het geschatte omzetverlies bedroeg in deze periode 37,9 %. En dat is 13,3 procentpunt meer dan in de vorige monitor werd gerapporteerd.

Aanpassen

Ruim een derde (33,9%) van de ondernemers is van plan de bedrijfsvoering aan te passen naar aanleiding van de crisis. Dat is 10% meer dan in november 2020. Extra inzetten op online verkoop is daarin de grote stijger (+9,5%). 'Minder klanten' is nog steeds het meest genoemde gevolg van de crisis (76,7%). Het percentage ondernemers dat dit noemde steeg bovendien fors (+15,1%) Op de voet gevolgd door 'minder gevulde orderportefeuille' en 'minder liquiditeit'. Het werk in de werkplaats lijkt, tegen de stroom in, licht aan te trekken.

Personeel

Een kwart van de ondernemers denkt afscheid te moeten nemen van personeel. Dat is stabiel, maar opvallend is dat men in toenemende mate afscheid denkt te moeten nemen van verkooppersoneel, terwijl de intentie om in te krimpen in werkplaats en op kantoor juist is afgenomen. Verheugend is dat minder ondernemers afscheid denken te moeten nemen van leerlingen.

Steunmaatregelen

Ruim een derde (37,5%) van de BOVAG-bedrijven maakt momenteel gebruik van één of meer steunmaatregelen van de overheid. Liefst 77% van deze groep maakt gebruik van de NOW-regelingen.  En bijna 18 % maakt gebruik van de TVL-regelingen.

BOVAG-Visual-wk4-1170x1369px-(2).png

Download de cijfers hier

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over de hulpregelingen, werkgeverszaken, over belastingen of het mobiliteitsprotocol? Mogelijk vindt u het antwoord  in het dossier over corona: mijn.bovag.nl/corona/veelgesteldevragen

Blijf op de hoogte

Op mijn.bovag.nl/coronamonitor publiceert BOVAG de uitkomsten van deze peiling, Op mijn.bovag.nl/corona vindt u informatie die relevant is voor u als werkgever en ondernemer in de mobiliteitssector, bijvoorbeeld over alle landelijke steunmaatregelen. Heeft u een vraag over deze ledenpeiling of heeft u ergens hulp bij nodig? Bel dan met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring