Theorie-certificaten langer geldig, mogelijk ook langer coulance voor verlopen rijbewijzen

Laatste update 23 december 2020 Leestijd: 2 min

Resultaten van theorie-examens voor consumenten en beroepschauffeurs (code 95) waarvan de geldigheid verloopt tussen 1 januari 2021 en 1 mei 2021 blijven geldig tot 1 oktober 2021. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van I&W bekendgemaakt in brief aan de Tweede Kamer. Voor houders van een rijbewijs dat na 1 december 2020 verloopt, komt mogelijk een nationale coulanceregeling.

Door de lockdown is het niet meer mogelijk om examen te doen bij het CBR. Om te voorkomen dat eerder behaalde theorie-examens van consumenten en beroepschauffeurs (code 95) straks niet meer geldig zijn, verlengt minister Van Nieuwenhuizen de geldigheid hiervan. Examens die tussen 1 januari 2021 en 1 mei 2021 hun geldigheid zouden verliezen, blijven nu tot 1 oktober 2021 geldig. Dit wordt nog formeel in regelgeving opgenomen. Deze maatregel komt neer op een verlenging van de reeds bestaande coulanceregeling, die geldt voor theorie-examens waarvan de geldigheid tussen 1 oktober en december 2020 zou verlopen. Deze examenresultaten blijven geldig tot 1 april 2021.

Nationale coulanceregeling

Voor consumenten en beroepschauffeurs die hun rijbewijs moeten verlengen, maar niet aan de eisen hiervoor kunnen voldoen zoals een rijtest of medische keuring wordt de bestaande coulanceregeling mogelijk ook verlengd. Op grond van Europese regelgeving koos Van Nieuwenhuizen er eerder dit jaar voor om rijbewijzen die verliepen in de periode van 1 februari tot 30 november, te verlengen met negen maanden. Voor de periode vanaf 1 december 2020 ontbreekt echter nog zo’n Europese coulanceregeling. Hoewel hier binnen de EU wel naar wordt gekeken, vindt Van Nieuwenhuizen een nationale coulanceregeling voor de tussentijd wenselijk. Hierover is ze in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring