Extra informatie verbod op bonussen, dividend en inkoop eigen aandelen vanaf NOW 2

Laatste update 25 januari 2021 Leestijd: 3 min

In de regeling NOW 2 en verder (NOW 3 en 4) is het verbod op bonussen, dividend en inkoop eigen aandelen afhankelijk gemaakt van de manier waarop een werkgever een aanvraag indient. Lees hieronder een toelichting daarop.

Aanvraag op concern/groepsniveau

Wanneer de werkgever (of groep/concern) de omzetdaling op concern/groepsniveau berekent dan geldt het bonus- en dividendverbod enkel voor de rechtspersoon die de NOW heeft aangevraagd. Zowel binnen de eigen rechtspersoon maar ook daarbuiten mogen geen bonussen en dividend uitgekeerd worden.
Andere bedrijfsonderdelen die geen NOW aanvragen mogen dat wel. Dit geldt dus ook voor (buitenlandse) moederconcerns. Heeft een buitenlands concernonderdeel SV-loon in Nederland en NOW hiervoor aangevraagd, geldt dit verbod dus ook voor dit onderdeel van het concern.

Aanvraag op werkmaatschappij niveau

Wanneer de werkgever een aanvraag doet waarbij de omzet van de individuele werkmaatschappij wordt opgegeven, geldt een verbod voor alle onderdelen van het concern/de groep, ook voor buitenlandse onderdelen.

Vaststelling feitelijke leidinggevende

In de regelgeving is er sprake van een verbod op bonussen aan de Raad van Bestuur en directie van het concern, verduidelijkt als: Bestuursleden, directieleden of leden van het management die het beleid bepalen behoren tot de bestuur, directie of management en vallen daarmee onder deze bepaling.

Het ministerie van SZW stelt dat het begrip bestuur, directie (of management) breed dient te worden opgevat. De registratie in de Kamer van Koophandel is hierbij niet doorslaggevend. Ook niet of de betrokken personen beslissend of tekeningsbevoegd zijn.

Bestuursleden, directieleden of leden van het management die het beleid bepalen behoren tot het bestuur. Directie of management vallen daarmee onder deze bepaling. De interne naam die hieraan wordt gegeven is niet relevant. 

Onder deze bepaling valt ook degene die tijdelijk zitting heeft in het bestuur, directie of management. Het strekt zich niet uit tot het overige personeel dat in het bedrijf werkzaam is en dat mogelijk variabel beloond wordt via bonussen. Dit betekent voor DGA's/bestuurders en andere directieleden dat zij mogelijk slechts hun basisvergoeding ontvangen of hun gebruikelijke loonregeling, vanwege het verbod om bonussen uit te keren.

Het is dus uitdrukkelijk aan een bedrijf zelf de afbakening te maken.

Arbeidsrechtelijke bonusafspraken en de NOW

Alle bonussen aan management, directie, niet zijnde bonussen aan overig personeel over 2020 en 2021 zijn niet toegestaan. Het aanvragen van de NOW is een keuze van de werkgever. Mocht een werkgever NOW willen aanvragen zal dit als gevolg hebben dat eerder gemaakte arbeidsrechtelijke afspraken herzien moeten worden. De werkgever zal in gesprek moeten gaan met haar werknemers.

Periode bepaling bonusbeperking

In de regeling is opgenomen dat werkgever of rechtspersoon geen dividenten aan aandeelhouders uitkeert of bonussen aan de Raad van Bestuur, bestuur en directie van het concern en de rechtspersoon of vennootschap (waaronder mede begrepen winstdelingen, en koopt geen eigen aandelen in. Met divident worden andere winstuitkeringen aan derden gelijkgesteld.
Het verbod geldt over de jaren 2020 (eerste, tweede en derde tranche NOW) en 2021 (vierde en vijfde tranche). Uitbetaling van de bonus over deze jaren is dus nooit toegestaan, ongeacht het moment van uitbetaling.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring