Margeregeling? Ook dan kunt u de TVL Q4 aanvragen (uiterlijk 29 januari)

Laatste update 27 januari 2021 Leestijd: 2 min

Bedrijven die gebruikmaken van de margeregeling kunnen alsnog de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. Deze subsidie is beschikbaar voor bedrijven met een omzetverlies van minimaal dertig procent ten opzichte van vorig jaar. Dit toont u aan met uw btw-aangifte. Wanneer u handelt in margegoederen geeft de omzet op de btw-aangifte geen goed beeld van het omzetverlies. BOVAG heeft dit aangekaart bij RVO. De oplossing? Het uploaden van een extra document bij de TVL-aanvraag van uw gedraaide omzet. Aanvragen van de TVL Q4 kan uiterlijk vrijdag 29 januari 17.00 uur. 

In het vierde kwartaal is het systeem van SBI-codes losgelaten bij de aanvraag van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daardoor kan een grotere groep ondernemers gebruikmaken van de regeling, waaronder bedrijven met margeregelingen. Ondernemers komen in aanmerking als ze in totaal een omzetverlies van minimaal dertig procent hebben, ten opzichte van vorig jaar. 

Aantonen omzetverlies

Er kwamen bij BOVAG veel vragen van bedrijven die auto’s verkopen en de margeregeling toepassen. Zij leken buiten de boot te vallen bij de aanvraag van de TVL. Bedrijven die in margegoederen handelen betalen geen btw over de omzet, maar over de winstmarge (verschil tussen de verkochte auto exclusief btw en ingekochte auto exclusief btw). Op de btw-aangifte wordt dit aangegeven in rubriek 1a. Bij de aanvraag van de TVL-regeling toont u uw omzet(verlies) aan met de btw-aangifte (artikel 3 lid 5). Bij sommige ondernemers die handelen in margegoederen zitten er grote verschillen tussen het omzetverlies op de btw-aangifte en het daadwerkelijke omzetverlies.  

Extra alert

BOVAG heeft dit aangekaart bij RVO. In de TVL-regeling staat ook (artikel 3, lid 8) dat indien u niet over uw hele omzet btw betaalt, u de omzet op een andere wijze uit de administratie kan doen blijken. Het is nu mogelijk om een extra document te uploaden, waaruit uw feitelijke omzet blijkt. RVO is extra alert op deze situatie en toetst deze gegevens handmatig. Er wordt indien nodig contact gezocht met de ondernemer.

Aanvragen

U kunt de TVL aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring