WHOA: nieuwe wet die faillissementen helpt te voorkomen nu van kracht

Laatste update 12 januari 2021 Leestijd: 3 min

Door de coronacrisis verkeren veel ondernemers in zwaar weer, en is de verwachting dat meer bedrijven geldproblemen krijgen of failliet gaan. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan helpen om een faillissement te voorkomen, met een onderhands akkoord dat álle schuldeisers bindt. Na een voorbereidingstijd van bijna acht jaar, is deze wet is op 1 januari 2021 ingegaan. Deze wet is goed voor de economie en het banenbehoud. 

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is een aanpassing van de faillissementswet. De WHOA zorgt ervoor dat een bedrijf geherstructureerd, gesaneerd of beëindigd kan worden met een onderhands akkoord dat wordt goedgekeurd door de rechter. 

‘Homologatie’ door de rechter 

Voorheen kon een akkoord over het afbetalen van schulden alleen worden bereikt als alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemden. Elke betrokkene kon weigeren om in te stemmen, om zo een betere positie voor zichzelf te creëren. Hierdoor was het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om tot overeenstemming te komen, waardoor een bedrijf alsnog faillissement moest aanvragen. Met de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan niet meer worden gedwarsboomd door een individuele schuldeiser of aandeelhouder. De rechter beoordeelt de eerlijkheid van de procedure en de verdeling, en na het ‘homologeren’ (goedkeuren) van het akkoord door de rechter, wordt het akkoord ook opgelegd aan schuldeisers die onterecht medewerking weigeren. Het doel van de wet is om hiermee het aantal faillissementen terug te dringen.

Herstructurering levensvatbare bedrijfsactiviteiten

Ondernemingen die vanwege een te zware schuldenlast failliet dreigen te raken maar beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog wel levensvatbaar zijn, kunnen door deze wet makkelijker doorgaan en een faillissement voorkomen. Rendabele bedrijfsactiviteiten kunnen worden geherstructureerd, voordat zij in faillissement belanden. Dit draagt bij aan behoud van werkgelegenheid. 

Zachte landing bij bedrijfsbeëindiging

Een bedrijf waarvoor stoppen de beste overweging is, krijgt met de WHOA de kans op een ‘zachte landing’. Door de coronacrisis staat het water een aantal ondernemers aan de lippen, en is doorgaan niet altijd mogelijk. Dan is het fijn dat voor hun onderneming een gecontroleerde afwikkeling kan plaatsvinden, waarbij schuldeisers doorgaans in een betere positie worden gebracht dan wanneer een faillissement plaatsvindt. Een faillissementsprocedure is namelijk duur en kan lang duren. Bovendien heeft een faillissement heftige gevolgen voor de schuldenaar, die bij een persoonlijke aansprakelijkheid alles kan kwijt raken wat hij heeft opgebouwd. Kortom, bij deze zachte landing zijn naast de ondernemer ook de schuldeisers gebaat.

Stappenplan en gratis advies

Op de website van de Kamer van Koophandel is een routekaart te vinden met alle stappen die u moet zetten om de WHOA aan te vragen. Ondernemers die in zwaar weer zijn beland kunnen zich gratis, gedurende zes maanden, laten bijstaan door een adviseur van de Stichting Ondernemersklankbord. Dit kan ook een begeleiding voor een WHOA-traject inhouden.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring