Proefritten toch helemaal verboden 

Laatste update 06 januari 2021 Leestijd: 2 min

Uit nieuwe teksten op de corona-site van de Rijksoverheid blijkt dat proefritten nu toch expliciet verboden zijn. Tot nu toe ging BOVAG er vanuit dat proefritten aan huis mogelijk zijn, op voorwaarden dat alle Corona-voorzorgsmaatregelen getroffen zijn en de klant zich tijdens de proefrit alleen in de auto bevindt, analoog aan het afleveren van auto's aan huis of op een openbare plek. Dat laatste is expliciet wél toegestaan volgens de nieuwe tekst op dezelfde pagina. Evenals lease en verkoop aan zakelijk rijders. Het verbod op proefritten geldt ook voor motoren, campers, brom- en snorfietsen.

BOVAG vraagt deze week bij het ministerie van I&W opheldering over de tekstaanpassingen en het daar uit voortvloeiend verbod op proefritten. BOVAG is van mening dat proefritten aan huis, of vanaf een openbare plek, onder strikte hygiëne- en afstandsvoorwaarden mogelijk moeten zijn, vergelijkbaar met het afleveren van een gekochte auto.  

Lees hier de volledige tekst op de coronasite van de Rijksoverheid.

BOVAG adviseert autobedrijven om proefritten vooralsnog op te schorten. Het risico op een boete voor bedrijf en/of klant is immers erg hoog. Het is voor handhavers een peulenschil om auto's met groene kentekenplaten uit het verkeer te pikken en op de bon te slingeren. 

Een mogelijkheid is om auto’s af te leveren na een online verkoop, met een omruilgarantie van twee weken, zodat een proefrit vermeden kan worden. Op viaBOVAG is zo'n omruilgarantie al standaard. 

De nieuwe tekst op de overheidssite luidt als volgt: "De werkplaats is open voor reparatie en onderhoud. De showroom is gesloten. Proefritten zijn niet mogelijk. Auto’s kunnen niet afgehaald worden, maar wel thuis bezorgd worden. Het tankstation en de wasstraat zijn open.  Lease en verkoop aan zakelijke rijders is mogelijk." 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring