BOVAG ontwikkelt scenario-tool 2021 voor ondernemers

Laatste update 22 december 2020 Leestijd: 3 min

BOVAG heeft een scenario-onderzoek laten doen voor 2021 en op basis daarvan een online hulpmiddel ontwikkeld waarmee een BOVAG-auto-ondernemer - na invoer van de nodige bedrijfskenmerken – kan zien wat de twee scenario’s betekenen voor zijn of haar eigen onderneming. Op het gebied van sales en aftersales. Dat kan de ondernemer helpen bij het nemen van bedrijfsbeslissingen voor het nieuwe jaar.

Han ten Broeke, algemeen voorzitter BOVAG: "2020 was een jaar dat op geen enkele manier te voorspellen was. En voorspellen wat 2021 brengt, is al even lastig. Tóch is het mogelijk om vooruit te kijken naar 2021. En nodig. Want als ondernemer moet je beslissingen nemen en een strategie uitzetten. Juist in crisistijd. Daarom heeft BOVAG aan VMS Insight, een gerenommeerd onderzoeksbureau in de mobiliteitssector, gevraagd een scenariostudie te verrichten voor 2021."

Twee scenario's

De onderzoekers hebben twee CPB-scenario's en als uitgangspunt genomen: 
  1. We krabbelen relatief snel weer op.
  2. De coronacrisis houdt nog een stevige tijd aan. 
Die scenario's hebben ze verrijkt met inzichten en cijfers uit tal van andere bronnen (CBS , KiM en NZMO). De uitkomsten daarvan zijn vervolgens per sector doorvertaald naar de impact op de mobiliteitsbranche: veranderd klantgedrag (anders reizen, anders werken), gereden kilometers, verkoop nieuw en gebruikt, liters brandstof etcetera. 

Zo zal de teruggang van de (externe) werkplaatsomzet bij personenauto’s (in 2020 gemiddeld 8%) in het eerste scenario voor een groot deel gecompenseerd worden in 2021. In het tweede scenario zal de situatie vergelijkbaar zijn met 2020. 

Het schadevolume is in 2020 ongeveer 13% afgenomen ten opzichte van 2019. In het eerste scenario wordt voor 2021 een stijging voorzien met 9%, in het tweede met 3%.

Op basis van deze scenario's, die ook per branche zijn uitgewerkt, heeft VMS Insight voor een aantal sectoren een scenariotool voor ondernemers gebouwd. De tool wordt zo nodig bijgewerkt op basis van de actualiteit. 

CPB

De basis voor de 2021-scenario's van BOVAG wordt gevormd door de macro-economische voorspellingen van het CPB in combinatie met de (verwachte) contact-maatregelen van de centrale overheid. De CPB-raming voor 2021 van november 2020 kent twee scenario’s: een basisraming die ervan uitgaat dat de coronacrisis in Europa onder controle is en waarbij de economie in 2020 krimpt met 4,2% en groeit met 2,8% in 2021. En een start-stop-scenario waarin na de tweede golf er nieuwe golven in Nederland en elders volgen en eventuele vaccins nog onvoldoende beschikbaar of werkzaam zijn. De economie krimpt in dat geval in 2020 met 4,5% en ook in 2021 is er sprake van krimp (met 0,6%) en de werkloosheid neemt verder toe naar 7,4%.

Het scenario-onderzoek staat hier.

De tool is beschikbaar voor dealers, onafhankelijke autobedrijven, truckbedrijven, tankbedrijven en schadeherstelbedrijven. Hij is exclusief toegankelijk voor BOVAG-leden.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring