De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Hoe krijg je hier als BOVAG-ondernemer mee te maken?
0%

CSRD Duurzaamheidsrapportages

Laatste update 23 februari 2024Leestijd: 4 min

Vanaf 2024 krijg je als ondernemer te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze nieuwe Europese wetgeving vraagt van bedrijven informatie over duurzaamheid, zoals het effect op mens en milieu. Voor grote bedrijven betekent dit een uitgebreide en gedetailleerdere rapportageplicht, waar veel werk in zit. Maar ook niet-rapportageplichtige bedrijven kunnen met CSRD te maken krijgen, doordat zij bepaalde informatie aan moeten leveren. Wat moet je doen? En hoe helpt BOVAG je hierbij?


Het Parijs-akkoord verplicht EU-landen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. In de Green Deal zijn maatregelen afgesproken om deze overgang mogelijk te maken. Het rapporteren van bedrijfsduurzaamheid is cruciaal voor bijvoorbeeld banken en kredietverstrekkers. Daarmee kunnen ze beoordelen waarin ze investeren of wie ze krediet verstrekken. Tegelijkertijd geeft de CSRD-richtlijn heldere inzichten aan andere belanghebbenden over de risico’s en het effect op mens en milieu. Vanaf 1 juli 2024 komt CSRD in de Nederlandse wetgeving te staan.

Wil je direct met CSRD aan de slag?
Met de CSRD tools bespaar je tijd en kosten!

Voor niet-rapportageplichtige én rapportageplichtige bedrijven

Ga naar het CSRD-Brancheformat voor mobiliteit

Alleen voor rapportageplichtige bedrijven

Ga naar de CSRD rapportagetool

Hoe moet jouw bedrijf met CSRD aan de slag?

CSRD schema

Hierboven zie je hoe bedrijven met de CSRD-rapportageplicht te maken krijgen én hoe BOVAG mobiliteitsbedrijven hierbij helpt.

CSRD: verplichting voor rapportageplichtige bedrijven
Grote bedrijven zijn verplicht volgens CSRD-richtlijnen te rapporteren vanaf 2026 over het boekjaar 2025. Voor rapportageplichtige bedrijven zijn drie elementen in de rapportage cruciaal:

  1. De zogenaamde dubbele materialiteitsanalyse. Daarbij wordt het effect twee kanten op getoetst: het effect óp jouw bedrijf en het effect ván jouw bedrijf.
  2. De waardeketen. Hierbij worden alle activiteiten en hun onderlinge relatie in beeld gebracht.
  3. Een stakeholderanalyse. Hierbij worden stakeholders om een beoordeling gevraagd om de belangrijkste effecten van de organisatie op mens en milieu te identificeren, evenals de belangrijkste duurzaamheidsrisico's en -kansen voor de organisatie.

Alle bedrijven kunnen vragen krijgen

Of jouw bedrijf nu wel of niet verplicht is om te rapporteren, alle bedrijven kunnen vragen krijgen om informatie over CSRD aan te leveren. Daarbij wordt gevraagd naar jullie informatie of cijfers over de milieu-effecten in de keten. Die vragen komen bijvoorbeeld van jouw klant, een verzekeringsmaatschappij of een bank.

Met BOVAG bespaar je kostbare tijd

De CSRD-wetgeving is omvangrijk, het vinden en aanleveren van de juiste data kost je tijd en levert je extra werk op. BOVAG vindt het voor alle mobiliteitsbedrijven belangrijk dat wetgeving uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar is. Daarom heeft BOVAG hulpmiddelen ontwikkeld. Deze zijn branchespecifiek en besparen je tijd. Bovendien heb je hiermee de zekerheid dat je de juiste gevraagde informatie rapporteert – of deelt. De tools zijn beschikbaar voor alle bedrijven in de mobiliteitsbranche, waarbij je een abonnement van drie jaar afsluit. BOVAG-leden profiteren hierbij van korting.

CSRD Brancheformat voor mobiliteitsbedrijven

BOVAG helpt met brancheafspraken die zijn vastgelegd in het CSRD Brancheformat voor mobiliteitsbedrijven. Hierbij zijn afspraken gemaakt over welke data partijen zoals verzekeraars en banken in hun duurzaamheidsrapportages laten terugkomen. Het voordeel? De hoeveelheid gevraagde data is veel kleiner en je kunt sneller informatie delen.

Meer over het CSRD-Brancheformat voor mobiliteitsbedrijven

Tool voor rapportageplichtige bedrijven

Samen met rapportageplichtige ondernemers en experts heeft BOVAG een unieke, branchespecifieke tool ontwikkeld. Deze biedt concrete hulp bij het in beeld brengen van de waardeketen en het opstellen van de dubbele materialiteitsanalyse en stakeholderanalyse.

Meer over de tool voor CSRD-rapportageplichtige bedrijven

Wacht niet, start nu

Verzekeraars en banken moeten volgens CSRD al gaan rapporteren over boekjaar 2024. Hiervoor kunnen alle bedrijven uitvragen van data krijgen. Wees hierop voorbereid en zet nu de eerste stappen. Uit ervaring blijkt namelijk dat je één of twee verslaggevingsjaren nodig hebt om informatie goed en veilig uit systemen te halen. Ga je niet of niet op tijd aan de slag met CSRD? Dan kan dit leiden tot een achterstand op je concurrentie, het verlies van klanten of op termijn zelfs tot problemen met je financiers.

Meer informatie over CSRD

Wil je regelmatig een update over CSRD en de BOVAG-tools ontvangen? Meld je dan aan voor de CSRD-mailinglijst via csrd@bovag.nl. Dit e-mailadres kun je ook gebruiken voor al je vragen of opmerkingen over de CSRD.

Nieuwsberichten over CSRD

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.