Bovag logo
Lancering BOVAG CSRD-Rapportagetool drukbezocht: 'Dit is waar je als brancheorganisatie voor bent'
0%
Terug

Lancering BOVAG CSRD-Rapportagetool drukbezocht: 'Dit is waar je als brancheorganisatie voor bent'

Laatste update 13 juni 2024Leestijd: 5 min
CSRD-bijeenkomst

Maandag 10 juni was het zover: in een vol BOVAGhuis in Bunnik lanceerden we de BOVAG CSRD-Rapportagetool. Deze online tool, en de begeleiding door BOVAG en EY, helpen bij de uitgebreide duurzaamheidsrapportage die grote ondernemingen over boekjaar 2025 verplicht zijn jaarlijks uit te voeren, naast de financiële rapportage.

CSRD, voluit Corporate Sustainability Reporting Directive, is een richtlijn uit de Green Deal, waarmee Europa in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Hierin staat hoe rapportageplichtige ondernemingen moeten rapporteren over duurzaamheid, zodat ieder bedrijf dit op dezelfde manier doet. Het gaat dan bijvoorbeeld over CO-uitstoot, energieverbruik en de impact op de toeleveringsketen.

Rapportageplichtige ondernemingen zijn bedrijven die aan tenminste twee van de volgende drie kenmerken voldoen:

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
  • Meer dan 25 miljoen euro op de balans

Complexe materie
BOVAG ontwikkelde samen met EY een online tool om bedrijven te ondersteunen. Hannie Stappers vanuit BOVAG en Wesley Boone vanuit EY vertelden wat ondernemers allemaal te wachten staat, en hoe de tool tot stand gekomen is. Stappers: “Het is een hele weg geweest. Veel ondernemers hadden geen idee waar ze moesten beginnen. We stelden onszelf de vraag: Hoe kunnen wij als BOVAG een tool ontwikkelen die hen gaat helpen? Het is complexe materie. Daarom hebben we de hulp van EY ingeschakeld. Met een werkgroep van een aantal grote bedrijven zijn we vervolgens een intensief traject gestart.”

Met deze werkgroep is al veel werk verzet, vertelt ze. “Zo zijn er 100 thema’s waarop gescoord kan worden, die hebben wij al teruggebracht naar 37 die relevant zijn voor de mobiliteitssector, mét onderbouwing. En voor de 63 andere thema’s moet je verantwoorden waarom je die niet meeneemt, ook daar hebben we onderbouwing voor.”

Wesley Boone ging vervolgens dieper in op het in kaart brengen van de waardeketen, de dubbele materialiteitsanalyse en de stakeholderanalyse. “Waar zitten per onderwerp de negatieve impact, de positieve impact, de kansen en de risico’s? De tool levert excel-output waarmee je dat inzichtelijk kunt maken.” Na de pauze kreeg de zaal een demo van de tool zelf.

‘Waarom moet dit allemaal?’
“Nu vraag je je misschien af; waarom moet dit allemaal?”, zei Hans Bresser, directeur Strategie en Innovatie bij BOVAG. “Je wilt gewoon lekker klanten helpen. Maar feit is dat banken ook op duurzaamheidsrisico’s managen. Als een bedrijf minder duurzaam en minder toekomstbestendig is, loopt de bank meer risico. Dan kan het zo zijn dat je minder makkelijk toegang hebt tot financiering, of een hogere rente betaalt. Of je kunt klanten kwijtraken. Het heeft dus zeker wel gevolgen.”

Uit het publiek kwam de vraag of er ook consequenties verbonden zijn aan de rapportage. Boone: “Controlerend accountants moeten straks aan hun verplichtingen voldoen. Daar zijn nu nog geen sancties aan verbonden, maar daar wordt aan gewerkt. Je accountant geeft straks alleen een goedkeurende verklaring op je jaarrekening, als je een duurzaamheidsverslag hebt. Maar ook als je jaar in jaar uit geen voortgang maakt, ga je wel vragen krijgen van je accountant, leveranciers, klanten of medewerkers.”

De kracht van het collectief
Volgens Stappers komt er behoorlijk wat op ondernemers af. “Het is een behoorlijke klus. In 2026 moet je gaan rapporteren over boekjaar 2025. Dat klinkt ver weg, maar is al best dichtbij. Je moet nu al aan de slag, en bedenken welke data je volgend jaar wilt gaan verzamelen.”

Bresser vult aan: “Dit is slechts het begin. De komende jaren blijven we hier als BOVAG mee bezig en blijven we onze leden ondersteunen. Dit is typisch iets waar je als brancheorganisatie voor bent. Dit gaat niet zo makkelijk in je eentje. Bij dit soort bijeenkomsten kun je ook even sparren met collega’s: hoe doe jij dat nou? Dat is de kracht van het collectief.”

BOVAG Ondersteuning

BOVAG biedt rapportageplichtige leden de volgende ondersteuning:

  • De BOVAG CSRD-Rapportagetool
  • Werkgroepen onder leiding van EY, met aandacht voor dataverzameling en rapportagedeel
  • Webinars met uitleg over de tool, waarbij je vragen kunt stellen
  • Helpdesk voor hulpvragen over de tool en de inhoud

Gezien de investeringen in kennisontwikkeling en het feit dat het aantal rapportageplichtige leden ten opzichte van alle BOVAG-leden beperkt is, zijn er aan het gebruik van de tool en de begeleiding kosten verbonden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de tool en antwoorden op veelgestelde vragen op mijn.bovag.nl/csrd.

Lees ook: CSRD: wie moet er wat mee?
Lees ook: Hoe helpt BOVAG kleine bedrijven op CSRD-gebied?

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.