Bovag logo
CSRD: wie moet er wat mee?
0%
Terug

CSRD: wie moet er wat mee?

Laatste update 26 januari 2024Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

Vanaf 2024 krijgt u als ondernemer te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze nieuwe Europese wetgeving vraagt van bedrijven in de EU om uitgebreidere en gedetailleerdere rapportage over duurzaamheid. Voor grote bedrijven betekent dit een extra rapportageplicht waar veel werk in zit. Maar ook kleinere bedrijven krijgen met CSRD te maken. Wat moet u doen? En hoe helpt BOVAG u hierbij?

Grofweg zijn er twee smaken als het gaat om te voldoen aan CSRD-wetgeving: grote bedrijven krijgen een extra rapportageplicht, kleine bedrijven zullen vragen krijgen naar cijfers over bijvoorbeeld milieu-impact uit de keten en moeten daarin voorzien.

Groot versus klein

Wanneer bent u rapportageplichtig? Een groot bedrijf voldoet aan minimaal twee van de volgende drie eisen:

  1. Meer dan 250 werknemers
  2. Meer dan € 50 miljoen omzet
  3. Meer dan € 25 miljoen op de balans

Hoe helpt BOVAG kleine bedrijven op CSRD-gebied?

U kunt vragen verwachten van uw leveranciers en relaties over de duurzame impact van door u geleverde goederen of diensten. Denk aan banken, leasemaatschappijen, verzekeraars en andere cruciale partijen in de keten. BOVAG is op dit moment in gesprek met deze partijen om te komen tot een brancheformat. We willen daarmee de data die u straks moet aanleveren zo behapbaar mogelijk houden en bij voorkeur één format voor diverse partijen.

Hoe helpt BOVAG grote bedrijven op CSRD-gebied?

Grote bedrijven zijn verplicht zelf te rapporteren conform CSRD vanaf 2026 over boekjaar 2025. Voor rapportageplichtige bedrijven zijn twee elementen in de rapportage cruciaal:

  1. De zogenaamde dubbele materialiteitsanalyse, daarbij wordt de impact twee kanten op getoetst: de impact óp uw bedrijf en de impact ván uw bedrijf.
  2. De waardeketen in beeld en/of tekst, waarbij alle activiteiten en hun onderlinge relatie in beeld gebracht worden.

BOVAG werkt op dit moment aan aanpasbare formats die u helpen bij het opstellen van zowel de dubbele materialiteitsmatrix als de waardeketen. We gaan deze formats ook toetsen met een aantal bedrijven.

CSRD-groep

Bent u als grote onderneming volgens bovenstaande criteria verplicht om te rapporteren conform CSRD? Meld u dan aan voor de speciale CSRD-groep waarin u regelmatig door BOVAG op de hoogte wordt gehouden van ontwikkelingen op het gebied van de CSRD-rapportage. Stuur een mail naar

CSRD@bovag.nl

en we nemen u op in ons mailingbestand.

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.