Terug

Wat betekent CSRD voor u?

Wet- en regelgevingDuurzaamheid
Leestijd: 4 min

U heeft het mogelijk al gehoord: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) komt eraan. In de Europese richtlijn CSRD is vastgelegd dat ondernemers die voldoen aan bepaalde criteria op basis van bedrijfsgrootte of omzet, worden verplicht te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu.

Zoals het er nu voor staat, zijn beursgenoteerde ondernemingen vanaf 2024 verplicht tot duurzaamheidsverslaglegging. Voor niet-beursgenoteerde grote ondernemingen geldt dat zij moeten gaan rapporteren volgens de nieuwe richtlijn over boekjaar 2025. Het beursgenoteerde mkb moet vanaf boekjaar 2026 gaan rapporteren.

Ketendata

Ook als u niet (direct) op Europees niveau hoeft te rapporteren over de impact van uw activiteiten, kan het toch zijn dat u ermee te maken krijgt. CSRD-plichtige bedrijven zullen in de keten data en informatie opvragen die zij moeten opnemen in hun rapportages. Denk daarbij aan vragen van banken, verzekeraars en leasemaatschappijen met wie u zakendoet, maar ook aan bedrijven aan wie u een dienst levert.

BOVAG helpt

De CSRD-richtlijn is onderdeel van de Green Deal, duurzaamheidsafspraken op Europees niveau met als einddoel een klimaatneutraal Europa in 2050. Duurzaamheid is een belangrijke pijler van de BOVAG-strategie, waarbij BOVAG het belangrijk vindt dat leden nu én morgen toekomstbestendig en rendabel kunnen blijven ondernemen. Dat is uiteindelijk ook de doelstelling van de CSRD die inzet op bewustwording van financiële impact van keuzes die bedrijven maken. Wél vindt BOVAG dat de regels haalbaar en uitvoerbaar moeten zijn voor onze leden. Daarom brengt BOVAG samen met het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM / Erkend Duurzaam) in kaart welke data u straks moet aanleveren voor de rapportageplicht en onderzoeken we hoe we die gegevens het beste kunnen ontsluiten. Zodat u straks niet uren aan het rekenen of uitzoeken bent.

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de CSRD-wetgeving via mijn.bovag.nl/duurzaamondernemen.

 

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2023-05. 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring