Dit levert de samenwerking tussen BOVAG en de politie u op 

Laatste update 13 oktober 2021 Leestijd: 3 min

BOVAG en de politie hebben een gezamenlijk doel: voorkomen dat criminelen huurauto’s gebruiken voor hun activiteiten. Daarom werken we samen, met succes! Marjolijn Spoorenberg, branchemanager BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven, vertelt er meer over.

Wat doet BOVAG om criminaliteit in de branche te voorkomen en aan te pakken?

“Voorkomen is belangrijker dan genezen. Dus we wijzen leden op allerlei manieren op preventiemaatregelen. We geven tips over hoe je problemen in diverse fasen van het verhuurproces kunt voorkomen en hoe om te gaan met cash betalingen. Er is het veelgebruikte waarschuwingssysteem Elena en we organiseren trainingen rondom criminaliteit en agressie voor medewerkers. De Criminaliteitscommissie is een belangrijk orgaan van BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven. Daar zitten ondernemers in die vanuit hun expertise en ervaringen het bestuur adviseren over criminaliteitspreventie en -aanpak. We hebben daarnaast ook nauw contact met het ministerie van Justitie & Veiligheid en de politie.”

Hoe ziet die samenwerking met de politie eruit?

“We hebben goed contact met de politie in het landelijke overleg Bonafide Autoverhuur. Dit is een overleg waarbij uit elke regio iemand van de politie aanwezig is die aanspreekpunt is voor de autoverhuurders. We geven signalen aan elkaar door over zaken die spelen en waar we alert op moeten zijn.

Weten wie uw regionale contactpersoon bij de politie is?

Waarom is de samenwerking met de politie zo belangrijk?

“We hebben contact bij urgente kwesties die spelen en informeren en adviseren ook leden daarover. De politie krijgt andersom ook signalen van wat er speelt in de praktijk en ziet ook hoeveel ondernemers al doen aan preventie om criminaliteit te voorkomen. Dat draagt bij aan een positief imago van de bij BOVAG aangesloten verhuur- en deelautobedrijven.”

Wat heeft de samenwerking tot nu toe opgeleverd?

“We hebben met elkaar veel bereikt in de voorheen beruchte wijk Spaanse Polder. En we hebben ondernemers al meerdere malen tips kunnen gegeven, zoals vorig jaar tijdens de Week van de Veiligheid over de geprepareerde auto. Ook bij incidenten, waarschuwingen of verontrustende signalen weten de politie en de ondernemers met behulp van BOVAG elkaar door de samenwerking steeds beter te vinden.” 

Wat kunnen ondernemers zelf doen om criminaliteit te weren? 

“Ik heb hierboven al een aantal tips gedeeld. Verder hebben we stickers met ‘we werken samen met de politie’, die we uitdelen aan verhuur- en deelautobedrijven. Deze sticker goed zichtbaar ophangen, schrikt mensen met verkeerde bedoelingen af. U kunt deze sticker ook aanvragen via verhuur@bovag.nl. We wijzen deze week onze leden weer op alle preventiemogelijkheden die er zijn, die ook op mijn.bovag.nl/weekvandeveiligheid zijn terug te vinden. Denk aan Elena en het samenwerkingsproject met de politie: No More Leaks. Er zijn ook een aantal partners in business die leden producten aanbieden om criminaliteit te weren: ORIBI ID-Solutions, CarWise en 24 Rental. Doe daar uw voordeel mee! 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring