De pagina wordt geladen...
Regelmatig krijgen we vragen over pensioenkwesties. Hieronder bespreken we de meest gestelde vragen.
Heb je ook een vraag over pensioenen? Bij het pensioenfonds PMT, waar alle BOVAG-bedrijven (behalve rijscholen) onder vallen, zit consulent Stan Baartwijk voor je klaar om ze te beantwoorden. Hij is op de volgende manier te bereiken:
Consulent Stan Baartwijk is bereikbaar op stan.baartwijk@pmt.nl of telefonisch via (06) 55 28 23 75.
Sommige bedrijven voeren gemengde activiteiten uit. Sommige activiteiten vallen in de werkingssfeer van pensioenfonds PMT, andere niet.
Het vaststellen van de verplichting gebeurt dan met een onderzoek. Het pensioenfonds voert het onderzoek uit. Eerst wordt gekeken naar de uren die jouw werknemers besteden aan werkzaamheden die onder Metaal en Techniek vallen. Vervolgens worden dit afgezet tegen werkzaamheden die tot andere bedrijfstakken behoren. De uitkomst van het onderzoek bepaalt onder welk pensioenfonds je valt.
Heb je vragen over werkingssfeer in combinatie met pensioenfondsen? Stel ze aan consulent Jan-Willem van Bommel van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Met vragen over de pensioenuitvoering kun je terecht bij pensioenuitvoerder MN.
Consulent Jan-Willem van Bommel
janwillem.van.bommel@pmt.nl
M (06) 21 24 41 06
www.bpmt.nl
Brochures Pensioenfonds Metaal en Techniek
Pensioenuitvoerder MN
In enkele gevallen is het mogelijk om vrijwillig deel te nemen aan de pensioenregeling:
Voor de drie bovengenoemde situaties is vrijwillige deelname alleen mogelijk als je bedrijf niet verplicht moet deelnemen aan een ander bedrijfstakpensioenfonds.
Heb je vragen over vrijwillige deelname bij PMT? Stel ze aan consulent Jan-Willem van Bommel van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Met vragen over de pensioenuitvoering kun je terecht bij pensioenuitvoerder MN.
Consulent Jan-Willem van Bommel
janwillem.van.bommel@pmt.nl
M (06) 21 24 41 06
Niet per se. De pensioenregeling PMT kent een andere werkingssfeer dan de cao MvT.
Valt je bedrijf onder de cao? Dan valt het dus niet noodzakelijk ook onder de pensioenregeling. Enkele activiteiten van BOVAG-bedrijven vallen niet onder de werkingssfeer van Metaal en Techniek. Dat zijn onder andere:
Voor deze activiteiten geldt geen bedrijfstakverplichting: je kunt als werkgever je werknemer een pensioenregeling naar keuze bieden.
Heb je vragen over de werkingssfeer in combinatie met het pensioenfonds PMT? Stel ze aan consulent Stan Baartwijk van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Met vragen over de pensioenuitvoering kun je terecht bij pensioenuitvoerder MN.
Consulent Stan Baartwijk is bereikbaar op stan.baartwijk@pmt.nl of telefonisch via (06) 55 28 23 75.
Sinds 2006 bouwt bijna iedereen vanaf zijn 18de pensioen op. Werknemers bouwen zo langer pensioen op.
Verplichtstelling
Een werknemer neemt vanaf de eerste dag van de maand waarin hij 18 jaar wordt verplicht deel aan de pensioenregeling. Dit geldt nadrukkelijk voor werknemers met een arbeidsovereenkomst, dus niet voor stagiairs. Voor het betalen van de pensioenpremie geldt dat de werknemer meer moet verdienen dan de franchise (2024: €17.545,-). Het pensioenfonds stelt deze franchise jaarlijks vast. Werknemers hebben dus geen keuze of ze wel of niet aan de pensioenregeling willen deelnemen. Als een werknemer aan de voorwaarden voldoet, is hij automatisch deelnemer.
Voldoen een 18-jarige werknemer en zijn (eventuele) partner aan de voorwaarden? Dan hebben ze ook recht op regelingen bij bijzondere situaties. Denk hierbij aan regelingen bij arbeidsongeschiktheid, ouderschapsverlof en overlijden.
De eigen bijdrage voor de Deelnemer is gemaximeerd. Deze bedraagt in 2023 maximaal 36,74% van de totale premie die de werkgever betaalt. Aanvullend op de verplichte pensioenregeling kan een werknemer ook vrijwillig deelnemen aan een ANW-pensioen. Dit is een verzekering die het inkomen van de partner aanvult als de werknemer overlijdt. De premie voor het ANW-pensioen mag je in zijn geheel verhalen op je werknemer.
Heb je vragen over de pensioenopbouw van jonge werknemers? Stel ze aan consulent Jan-Willem van Bommel van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Met vragen over de pensioenuitvoering kun je terecht bij pensioenuitvoerder MN.
Consulent Jan-Willem van Bommel
janwillem.van.bommel@pmt.nl
M (06) 21 24 41 06
Werknemers kunnen niet meer met vroegpensioen, maar het is wel mogelijk om eerder te stoppen met werken.
Op 1 januari 2006 verviel de opbouw van het zogeheten vroegpensioen:
Voor werknemers die vóór 1 januari 2006 60 jaar werden, gold het oude reglement. Zij konden uiterlijk op 1 juni 2006 met vroegpensioen. Werknemers die op of na 1 januari 1946 geboren zijn, kunnen niet met vroegpensioen, maar gaan met ouderdomspensioen. Dit ouderdomspensioen kan wel voor hun AOW leeftijd ingaan.
De ‘eigen opgebouwde vroegpensioenaanspraken’ zijn omgezet in ouderdomspensioen. Hierdoor maakt het ‘oude vroegpensioen’ nu deel uit van het ouderdomspensioen. Dit noemt men vervroegd ouderdomspensioen.
Heb je vragen over vervroegd pensioneren van je werknemers? Stel ze aan consulent Jan-Willem van Bommel van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Met vragen over de pensioenuitvoering kun je terecht bij pensioenuitvoerder MN.
Consulent Jan-Willem van Bommel
janwillem.van.bommel@pmt.nl
M (06) 21 24 41 06
Oudere medewerkers die graag nog wat jaren werken, maar die ook wat meer vrije tijd willen, kunnen gebruik maken van het deeltijdpensioen.
Dit betekent dat de werknemer een paar dagen per week blijft werken en de overige dagen met pensioen gaat. Voordeel hiervan is ook dat het werkzame leven zo langzaam kan worden afgebouwd voordat het volledige pensioen ingaat.
Als de werknemer uitzicht heeft op overgangsregelingen, worden deze toegekend als de werknemer 62 jaar wordt. De werknemer moet dan op 62 jaar nog wel een actief dienstverband binnen de sector Techniek hebben. Dus als de werknemer voor 62 jaar volledig met pensioen gaat, vervallen de overgangsregelingen voor de werknemer.
Als de werknemer voor 62 jaar gedeeltelijk met pensioen gaat, blijft het uitzicht op de overgangsregelingen bestaan. Pas als de werknemer 62 jaar wordt, wordt bepaald of ze worden toegewezen.
Werknemer en werkgever bepalen in overleg hoeveel uur per week de werknemer wil blijven werken.
Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
Heb je vragen over vervroegd pensioneren van je werknemers? Stel ze aan consulent Jan-Willem van Bommel van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Met vragen over de pensioenuitvoering kunt u terecht bij pensioenuitvoerder MN.
Consulent Jan-Willem van Bommel
janwillem.van.bommel@pmt.nl
M (06) 21 24 41 06
www.pmt.nl
Brochures Pensioenfonds Metaal en Techniek
Pensioenuitvoerder MN
Werknemers mogen onbetaald ouderschapsverlof opnemen tot hun kinderen 8 jaar worden. Ze bouwen tijdens hun verlof gewoon pensioen op.
Tijdens de verlofperiode betaal je als werknemer het werknemersdeel van de pensioenpremie. Het pensioenfonds betaalt het werkgeversdeel.
Hoe lang een werknemer recht heeft op verlof, hang af van hoeveel uren hij wekelijks werkt. De formule is: maximaal 26 x de arbeidsduur per week. Iemand die 38 uur werkt, heeft recht op 26 x 38 = 988 uur ouderschapsverlof per kind. Andere regels waaraan voldaan moet worden:
Het pensioenfonds heeft een Formulier Aanvraag Ouderschapsverlof. Hierop kun je aangeven of je werknemer pensioen wil blijven opbouwen tijdens zijn verlof. Je moet beiden het formulier ondertekenen. De datum waarop het pensioenfonds het formulier ontvangt, is bepalend. Het ouderschapsverlof gaat namelijk in op de eerste dag van de maand na ontvangst.
Blijft je werknemer pensioen opbouwen? Dan hoef je het werkgeversdeel van de pensioenpremie (over de ouderschapsverlofuren) niet te betalen. Het werknemersdeel kun je op de gebruikelijke manier verrekenen.
Heb je vragen over de pensioenopbouw tijdens ouderschapsverlof? Stel ze aan consulent Jan-Willem van Bommel van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Met vragen over de pensioenuitvoering kunt u terecht bij pensioenuitvoerder MN.
Consulent Jan-Willem van Bommel
janwillem.van.bommel@pmt.nl
M (06) 21 24 41 06
www.pmt.nl
Brochures Pensioenfonds Metaal en Techniek
Pensioenuitvoerder MN
Provisie valt onder het pensioengevend salaris. Het pensioengevend jaarsalaris is het bruto maandsalaris over de maand januari maal 12,96. Het vakantiegeld behoort daar dus ook toe. Bovenop dit bedrag komen de jaarlijkse uitkeringen die schriftelijk zijn overeengekomen. Provisie hoort daartoe. Voor het pensioengevend salaris moet je rekenen met de provisie die de werknemer het afgelopen jaar verdiend heeft. Is de werknemer nog geen jaar in dienst, dan moet je de hoogte van de provisie schatten.
Heb je vragen over het pensioengevend salaris van je werknemers? Stel ze aan consulent Stan Baartwijk van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Met vragen over de pensioenuitvoering kunt u terecht bij pensioenuitvoerder MN.
Consulent Stan Baartwijk is bereikbaar op stan.baartwijk@pmt.nl of telefonisch via (06) 55 28 23 75.
Bij arbeidsongeschiktheid kan een werknemer in aanmerking komen voor een premievrije voortzetting van zijn pensioen. Hiervoor gelden enkele voorwaarden.
Tot 1 januari 2004 kwam een werknemer na 1 jaar ziekte in de WAO terecht. Tijdens het eerste ziektejaar betaalde de werkgever het salaris gewoon door. Hierover werd ook pensioen opgebouwd. In het tweede ziektejaar kon de werknemer een WAO-uitkering krijgen, mits hij voldeed aan de voorwaarden. De pensioenopbouw werd dan geheel of gedeeltelijk premievrij voortgezet, afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Dit was afhankelijk van de WAO- uitkeringsklasse waarin de werknemer werd ingedeeld. Tijdens de premievrije voortzetting was de pensioenopbouw 70% van de opbouw die de werknemer had zonder arbeidsongeschiktheid.
Sinds 1 januari 2004 komt iemand na 2 jaar ziekte in de WIA terecht. De eerste 2 jaar betaalt de werkgever het salaris door. Het eerste half jaar is dit 100% van het salaris. Daarna 100% of 90%. Het percentage hangt af van de omstandigheden. In beide situaties wordt de pensioenopbouw voortgezet op basis van 100% van het salaris. De werkgever draagt dezelfde hoeveelheid premie af als voordat de werknemer ziek werd. Na 2 jaar ziekte kan de pensioenopbouw premievrij plaatsvinden. Dit hangt af van de hoogte van het inkomen uit arbeid naast de WIA-uitkering én de WIA-klasse waarin de werknemer is ingedeeld (minimaal meer dan 35%).
Om het pensioen premievrij voort te kunnen zetten, gelden enkele voorwaarden:
Heb je vragen over de pensioen en arbeidsongeschiktheid? Stel ze aan consulent Stan Baartwijk van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Met vragen over de pensioenuitvoering kun je terecht bij pensioenuitvoerder MN.
Stan Baartwijk is bereikbaar op stan.baartwijk@pmt.nl of telefonisch via (06) 55 28 23 75.
De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd eindigt van rechtswege op de dag waarop het ouderdomspensioen van overheidswege (AOW) ingaat. Dat wil zeggen dat opzegging niet nodig is.
Wil je de werknemer in dienst houden? Dan kun je hem aansluitend een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden. Ook deze arbeidsovereenkomst zal van rechtswege eindigen.