De pagina wordt geladen...
In de arbeidsovereenkomst leg je de belangrijkste afspraken vast. Wie de medewerker is en wie de werkgever. Waar gewerkt wordt en in welke functie. En natuurlijk tegen welk salaris. Naast die basisafspraken kun je nog diverse andere zaken in de arbeidsovereenkomst afspreken. Hieronder staan de mogelijke afspraken die je aan de arbeidsovereenkomst kunt toevoegen.
Onze voorbeeldovereenkomsten en leeswijzer met voorbeelden van afspraken kun je vinden in H7 Arbeidsovereenkomsten.
Via een studiekostenbeding spreek je met je medewerker af dat bepaalde door jou gemaakte kosten (deels) terugbetaald moeten worden als de medewerker tijdens de opleiding of binnen een bepaalde termijn na afronding van de opleiding zelf besluit te vertrekken. Bij de gemaakte kosten kun je bijvoorbeeld denken aan cursusgeld, cursusbenodigdheden zoals boeken en doorbetaald salaris tijdens de cursus.
Op basis van uitspraken van rechters is het duidelijk dat het voor de medewerker overduidelijk moet zijn wat de inhoud is van de studiekostenafspraak. Is die duidelijkheid er niet, dan gaat er een streep door de afspraken. Daarom raadt BOVAG aan om per opleiding een eigen studiekostenovereenkomst te maken en dit niet in de arbeidsovereenkomst te regelen.
BOVAG heeft twee modellen van studiekostenovereenkomsten opgesteld. De eerste is voor iedereen te gebruiken. De tweede moet gebruikt worden bij een BBL-student voor bedrijven die onder de cao MvT en de cao Carrosserie vallen. De cao schrijft namelijk voor dit specifieke geval andere spelregels voor.
De cao MvT geeft een fulltimer 192 uur vakantieverlof, in de regel 24 dagen. Een fulltimer is iedereen die 38 uur of meer werkt.
Die 192 uur is waar het fulltime personeelslid recht op heeft. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het rooster van de medewerker. Bij werkdagen van 8 uur per dag, zijn er 24 vakantiedagen per jaar. Wordt er 7,6 uur gewerkt per dag, dan zijn het 25,2 dagen.
Een medewerker met een kortere werkweek (een parttimer) krijgt vakantieverlof naar rato. Zo heeft een magazijnmedewerker die 19 uur per week werkt 96 uur vakantieverlof per jaar. Ook een medewerker die gedurende het jaar in dienst komt heeft naar rato recht op vakantieverlof. De monteur die op 1 juli fulltime in dienst komt heeft recht op 96 uur vakantieverlof over dat jaar.
De cao Tankstations en Wasbedrijven geeft een fulltimer 25 vakantiedagen. Hoeveel uren dat zijn, hangt af van de werkweek. Bij een 38-urige werkweek heeft de medewerker 190 uur verlof en bij een 40-urige werkweek is dat 200 uur.
Een medewerker met een kortere werkweek krijgt vakantieverlof naar rato. Een wasstraatmedewerker die 20 uur per week werkt, krijgt 100 uur/12,5 dag vakantieverlof per jaar. Die opbouw naar rato geldt ook voor een werknemer die halverwege het jaar in dienst komt. Zo heeft de snackhoekmedewerker die op 1 juli 38 uur per week in dienst komt recht op 95 uur/12,5 dag vakantieverlof over dat jaar.
De cao carrosseriebedrijf geeft een fulltimer 200 uur vakantieverlof, dat is in de regel 25 dagen. Een fulltimer is iedereen die 38 uur of meer werkt.
Die 200 uur is waar elk fulltime personeelslid recht op heeft. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het rooster van de medewerker. Bij werkdagen van 8 uur per dag, zijn er 25 vakantiedagen per jaar.
Een medewerker met een kortere werkweek (een parttimer) krijgt vakantieverlof naar rato. Zo heeft een telefonist/receptionist die 19 uur per week werkt 100 uur vakantieverlof per jaar. Die opbouw naar rato geldt ook voor een werknemer die halverwege het jaar in dienst komt. De monteur die op 1 juli fulltime in dienst komt heeft recht op 100 uur vakantieverlof over dat jaar.
Voor rijscholen geldt er geen cao waardoor het wettelijk aantal vrije uren geldt. Het wettelijk aantal vrije uren waar een medewerker jaarlijks recht op heeft, is vier keer het aantal uur dat de medeweker per week werkt. Heeft een medewerker een contract voor 40 uur in de week, dan heeft hij recht op 160 vakantie-uren. Dat staat gelijk aan 20 vrije dagen van 8 uur. Dit aantal betreft het wettelijk minimum. Het staat je vrij om onderling meer vakantie-uren af te spreken.
Arbeidsduurverkorting of ADV wil zeggen dat het bedrijf een regeling heeft waarbij werknemers meer uren werken dan waarvoor ze betaald krijgen, bijvoorbeeld een 40-urige werkweek met een salaris voor 38 uur. De extra uren kunnen worden opgenomen in vrije tijd of uitbetaald worden. In de arbeidsovereenkomst kun je vastleggen welke vorm van ADV wordt overeengekomen: ADV in tijd, ADV in geld of geen ADV.