De pagina wordt geladen...
Het geven van ontslag op staande voet is een laatste redmiddel. Bij een ontslag op staande voet zeg je de arbeidsovereenkomst namelijk met onmiddellijke ingang op. Er moet dan een dringende reden zijn voor het ontslag. Die moet je ook direct bekendmaken aan de medewerker.
In principe neem je deze maatregel zonder tussenkomst van het UWV of de kantonrechter. De medewerker die op staande voet wordt ontslagen, kan het ontslag juridisch aanvechten. Het is dus belangrijk dat je snel, maar zorgvuldig handelt. De belangen van zowel de werkgever als de medewerker zijn in dit geval groot.
Houd er ook rekening mee dat kantonrechters terughoudend zijn met het toekennen van ontslag op staande voet. Zij zullen altijd nauwkeurig toetsen of je aan alle voorwaarden hebt voldaan.
Twijfel je of je over kunt gaan tot ontslag op staande voet? Neem dan direct contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-6595300. Laat je in dit soort gevallen ook altijd bijstaan door een gespecialiseerde jurist of advocaat. Kortom, schakel altijd juridische hulp in voordat je actie onderneemt!
Je moet allereerst een dringende reden hebben voor een ontslag op staande voet. De medewerker moet zich zodanig hebben gedragen dat je hem of haar per direct niet meer in dienst kunt of wilt houden.
Volgens de wet moet het gaan om ‘daden, eigenschappen of gedragingen die ten gevolg hebben dat van de werkgever redelijkerwijs niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortbestaan’.
Voorbeelden van een dringende reden zijn:
Het ontslag moet ‘onverwijld’ worden gegeven. Dat betekent dat je direct na het incident of de gedraging het ontslag op staande voet geeft. Je kunt er dus niet een nachtje over slapen.
Wel heb je wat speling om te onderzoeken of er inderdaad sprake is van een dringende reden voor ontslag op staande voet. De tijd die je hiervoor neemt, moet je kunnen verantwoorden als de medewerker het ontslag aanvecht.
De medewerker heeft het recht om te weten waarom hij op staande voet wordt ontslagen. Tegelijk met het ontslag moet je de dringende reden dus bekendmaken. Die mag je later niet meer aanpassen of aanvullen. Het is dus belangrijk om deze reden zorgvuldig te formuleren.