De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Personeel gezocht? Overweeg een zij-instromer
0%
Terug

Personeel gezocht? Overweeg een zij-instromer

Personeel08 jul 2025 Leestijd: 8 min

Vakmensen vinden is lastig, ook in de mobiliteitsbranche. Uit de BOVAG Ondernemersmonitor begin dit jaar bleek dat maar liefst 51 procent van de ondernemers op zoek is naar nieuwe medewerkers. Dat vraagt om een bredere blik. Wat als een kandidaat niet uit de branche komt, maar er wél in wil duiken? Dan kan een zij-instromer de oplossing zijn.

Een zij-instromer is iemand die bewust kiest voor een carrièreswitch naar een andere sector. In de mobiliteitsbranche is er geen standaardroute voor deze overstappers; er zijn diverse initiatieven om de instroom in de branche te vergroten en er leiden meerdere wegen naar een baan in de sector. We zetten een aantal belangrijke mogelijkheden op een rij.

Basisopleiding bij Innovam

Innovam verzorgt een praktijkgerichte basisopleiding voor wie zich wil omscholen tot autoschadehersteller, camper- en caravanmonteur of fietstechnicus. Het traject is speciaal bedoeld voor zij-instromers die de stap willen maken naar de mobiliteitsbranche. Het traject loopt via het UWV, dat geschikte kandidaten selecteert en de opleiding medefinanciert. De werkgever zorgt voor een leerwerkplek en begeleiding op de werkvloer. Het traject duurt vier maanden en bestaat uit twintig lesdagen. De cursist krijgt één tot twee dagen per week praktijktraining en loopt 24 uur per week stage bij een leerbedrijf. Na afronding ontvangt de deelnemer een branchecertificaat op basisniveau. Vervolgens doet hij of zij acht maanden werkervaring op via detachering bij het leerbedrijf, met een marktconform salaris. Bevalt het van beide kanten? Dan kan de werkgever de zij-instromer in dienst nemen. In augustus 2025 start ook een nieuwe basisopleiding tot autotechnicus.

Werkgevers kunnen medewerkers ook een van de basisopleidingen van Innovam laten volgen. Er is bijvoorbeeld geen volledige mbo-opleiding meer die opleidt tot caravan- of campertechnicus. Medewerkers van caravan- en camperbedrijven hebben vaak een achtergrond in de auto- of elektrotechniek. Heb je een nieuwe medewerker zonder ervaring in de branche, maar ontbreekt het aan tijd of capaciteit om hem of haar zelf op te leiden? BOVAG-bedrijven kunnen deze medewerkers aanmelden voor de basisopleiding. Hieraan zijn wel kosten verbonden voor de werkgever.

Voormalig docent Isolde volgde het omscholingstraject tot fietstechnicus op een Cycle Hub. Je leest haar verhaal hier. Het verhaal van Bart, die de basisopleiding tot camper- en caravanmonteur volgt vind je hier, en dat van Marco, die het traject voor autoschadehersteller succesvol heeft afgerond in dit artikel.

Heb je een leer-werkplek beschikbaar voor een zijinstromer (via het UWV) in jouw auto-, caravan-, camper-, fiets- of schadeherstelbedrijf? Of wil je een medewerker de basisopleiding laten volgen? Lees dan meer op de website van Innovam.

Bedrijfsschool

Sommige grote bedrijven beschikken over een eigen opleidingscentrum. Op deze bedrijfsscholen leiden zij nieuwe medewerkers (waaronder zij-instromers) op en bieden ze bijscholing aan voor huidig personeel. Dit gebeurt in samenwerking met onder andere een ROC, zodat er een volledige mbo-opleiding wordt aangeboden.

Bij bijvoorbeeld autodealerbedrijf Emil Frey kunnen onder andere zij-instromers de BBL-opleiding Basis Technicus volgen, terwijl ze direct aan de slag gaan bij een van de vestigingen. Lees het verhaal over Emil Frey en hun zij-instromer Edvinas op deze pagina.

Er is één collectieve bedrijfsschool voor fietstechniek, opgezet door de Tweewieler Academy (Innovam). Medewerkers van fietsbedrijven kunnen hier een mbo-opleiding volgen en een mbo-diploma halen. Dit is bedoeld voor bijvoorbeeld zij-instromers die na de basisopleiding via Innovam verder willen leren.

Reguliere mbo-opleiding

Zij-instromers kunnen er ook voor kiezen om een reguliere mbo-opleiding te volgen aan een ROC, bijvoorbeeld tot autotechnicus of autoschadehersteller. Dit kan via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL), waarbij werken en leren gecombineerd wordt, of via de Beroepsopleidende Leerweg (BOL), waarbij de student fulltime op school zit en praktijkervaring opdoet via stages.

Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden tussen onderwijsinstellingen (ROC’s) en het bedrijfsleven, die zich inspannen om mbo-onderwijs zo goed mogelijk op de praktijk aan te laten sluiten. Deze samenwerking is gericht op het vergroten van de instroom in de branche, het verbeteren van onderwijs en het behoud van goed opgeleide mensen. Dit leidt tot initiatieven zoals NexTechnician en de TruckAcademy, waar ook zij-instromers een mbo-opleiding kunnen volgen.

Zij-instromer Rêzan had een achtergrond in werktuigbouwkunde en koos voor de BBL-opleiding Autotechnicus. Lees zijn verhaal hier.

Begin dit jaar was 51 procent van de ondernemers op zoek naar nieuwe medewerkers

Aanvalsplan Techniek

BOVAG is sinds 2023 betrokken bij het Aanvalsplan Techniek: een grootschalig samenwerkingsproject dat de instroom van technici moet bevorderen. Zes werkgeversorganisaties, vakbonden, opleidings- en ontwikkelfondsen en overheden werken hierin samen. De komende tien jaar moeten namelijk zo’n zestigduizend vacatures in de techniek structureel worden ingevuld.

Om dit doel te bereiken, doet het Aanvalsplan Techniek suggesties om de arbeidsmarkt voor technici anders in te richten. Het plan moet uitgroeien tot een centraal punt voor starters, zij-instromers en ervaren vakmensen die een switch naar de techniek of een andere technische sector overwegen. Door de deelname van BOVAG wordt de vijver aan potentiële goed geschoolde technische medewerkers in de branche vergroot.

Een van de acties is de ontwikkeling van een opleidingsstructuur waar onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken. Dit moet leiden tot zogenaamde hybride techniekcentra – regionale hubs – waar ook zij-instromers kunnen worden opgeleid. Er zijn daarnaast ontwikkelpaden, ook voor mobiliteit, die inzicht geven in hoe je kunt instromen in de techniek en welke scholingssubsidies er beschikbaar zijn. Meer informatie over het Aanvalsplan Techniek vind je hier.

Betrokkenheid binnen de mobiliteitsbranche

Het Aanvalsplan Techniek is een overkoepelend plan om (zij)instroom in de techniek te vergroten. Daarnaast heeft elke sector eigen initiatieven om zij-instromers aan te trekken en op te leiden. Binnen de mobiliteitsbranche werken BOVAG, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf (OOMT) en Carrosseriebedrijf (OOC) en opleiders, waaronder Innovam, hierin nauw samen. Naast het UWV dragen OOMT en OOC bij aan de opleidingskosten van de basisopleidingen die Innovam verzorgt. Daarnaast kunnen bedrijven gebruikmaken van een Adviseur Werkgeverschap van OOMT of OOC. Deze adviseur ondersteunt bij vraagstukken rondom personeel en werkgeverschap en kan meedenken over wat het voor het bedrijf en de medewerkers betekent om een zij-instromer op te leiden en te begeleiden. Voor werkgevers in de carrosserie­branche die zij-instromers opleiden, biedt OOC bovendien een vergoedingsregeling.

Wil je meer weten over arbeidsmarktkrapte en het behoud van personeel? Ontdek wat je zelf kunt doen en hoe BOVAG en zijn partners je daarbij kunnen ondersteunen op het BOVAG-congres op 27 november.

Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 4-2025.

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.