De pagina wordt geladen...
Van docente tot toekomstige fietstechnicus: Isolde Boucherie gooide het roer om. Dankzij een omscholingstraject bij Cycle Hub, waarbij ze stage liep bij Piet Voskamp Tweewielers, vond ze het werkplezier waarnaar ze verlangde. “Ik ben opgebloeid, zeggen ze thuis. Dit past bij me.”
Tijdens haar studie werkte Isolde in de horeca, waar ze veel klantcontact had. Thuis repareerde ze moeiteloos de fietsen van het gezin of zette ze een bureau in elkaar. “Ik ben altijd handig geweest.” Toch koos ze na de havo voor de lerarenopleiding Duits. Een keuze die niet goed voelde. “Aan het eind van een dag in het onderwijs vroeg ik me vaak af: wat heb ik nu eigenlijk gedaan? Ik miste het concrete.”
Dat concreet werken vond ze wél in de fietsenbranche. Via een tip in een fietsenwinkel hoorde ze over het zij-instroomtraject van Cycle Hub, waarbij ze kennis kon maken met de tweewielerbranche. Grotendeels in de praktijk en een gedeelte op school. “Het traject duurt vier maanden. Vier dagen per week liep ik stage in een fietsbedrijf en één en soms twee dagen ging ik naar school. Daar krijg je in de ochtend theorie, in de middag volgt de praktijk in de werkplaats. Je leert termen kennen, technieken oefenen en vooral: je maakt echt iets.”
Haar stageplek was bij Piet Voskamp in Middelburg, waar ze lichte reparaties en onderhoud uitvoerde. Daarnaast stond ze klanten te woord en deed ze de administratie daaromheen. En dat beviel goed. “Piet Voskamp is een mooi en groot fietsbedrijf met verschillende onderdelen en veel collega’s: dat maakt het werk zo afwisselend. Bovendien is er ruimte om dingen uit te proberen en vragen te stellen. We hebben op vrijdagmiddag een korte, bondige teambespreking. Dat werkt prettig. In het onderwijs kon zo’n overleg makkelijk een uur duren.”
Bij Piet Voskamp in Middelburg hanteren ze de slogan: anders dan elders. En dat klopt wel wanneer je kijkt naar de winkel, het assortiment en de merkenkeuze. Daar ligt een visie en een bedrijfsvoering aan ten grondslag, waarvoor eigenaren Ary Joosse en Ruben de Bruijne verantwoordelijk zijn. Uniek is dat ze geen personeelsproblemen hebben: een groot verschil met andere mobiliteitsbedrijven. Bovendien zijn de meeste medewerkers jarenlang in dienst.
Voor mede-eigenaar Ruben de Bruijne was het enthousiasme van Isolde een belangrijke reden om haar een kans te geven. Al eerder gaven ze studenten van Cycle Hub een stageplaats. “Bij Isolde werden we benaderd via het UWV met de vraag of we een zij-instromer een stageplek konden geven. Daarbij bieden we altijd eerst een meeloopdag aan, waarbij we kijken naar de vaardigheden en of iemand aansluit bij het team. Bij Isolde viel haar leergierigheid meteen op. Bovendien stapte ze makkelijk op collega’s af en paste ze goed in het team.” Tijdens haar stageperiode reageerden klanten ook positief, merkte Ruben. “Zij waarderen het dat we aan kwaliteit en opleidingen doen. Isolde is sociaal, legt makkelijk contact. Soms vertelt ze zelf dat ze student is. En collega’s grijpen op tijd in als dat nodig is.”
Bij Voskamp Fietsen zien ze de meerwaarde van goed opgeleide mensen. Ruben de Bruijne: “Cycle Hub is daarbij een mooi initiatief. Het biedt geïnteresseerden een kans om in ons vak te komen. Tegelijkertijd is het een goede manier om met z’n allen de branche naar een hoger niveau te krijgen. Fietsen worden namelijk steeds complexer. Het mooie van Cycle Hub is dat er al een voorselectie plaatsvindt. Dat helpt ons om sneller te schakelen.” Zijn advies aan collega-ondernemers in de branche is om open te staan voor een zij-instromer. “Geef aandacht tijdens een meeloopdag, wees eerlijk over wat je zoekt en geef iemand het vertrouwen. Zo haal je gemotiveerde mensen binnen én til je het vak naar een hoger niveau.”
“Ik zit hier op m’n plek”, zegt Isolde enthousiast. “Piet Voskamp is een goed gestroomlijnd bedrijf, met betrokken ondernemers een heldere bedrijfsvoering. Zij willen mij nu in dienst nemen, waarbij ik in september begin aan mijn opleiding Fietstechnicus Niveau-2, ook bij de Cycle Hub. Wie weet doe ik daarna ook nog Niveau-3 en ik sluit niet uit dat ik ooit leermeester word, maar eerst de basis.” Voor haar is het duidelijk: “Ik heb mijn hart gevolgd. Je hoeft niet vast te blijven zitten in werk dat je niet past. Dit is dankbaar werk, met dankbare klanten. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet.”
BOVAG ondersteunt de ‘City Deal Fiets’, een nationaal samenwerkingsverband waarbij fietsen gestimuleerd wordt. “Dat doen we samen met de Tweewieler Academy, mede door het opzetten van Cycle Hubs”, verduidelijkt Maarten Mastop, branchemanager BOVAG Fietsbedrijven. “Cycle Hubs zijn regionale opleidingslocaties van de Tweewieler Academy waar talenten het vak van fietstechnicus in de praktijk leren. Deze locaties worden gebruikt om fietsen op te knappen, dienen als plek waar lokale fietsprojecten samenkomen én als opleidingsplek voor vakmensen. Naast de instroom van gediplomeerden vanuit het mbo hebben we ook keihard goed getrainde zij-instromers nodig om het personeelstekort in de branche tegen te gaan.”
De Cycle Hubs zijn een voorbeeld voor hoe hybride techniekcentra eruit kunnen gaan zien in de toekomst. Hybride techniekcentra maken deel uit van het Aanvalsplan Techniek. Op deze regionale ‘hubs’ werken onderwijs en bedrijfsleven nauw samen om techniekonderwijs te geven, ook aan zij-instromers.
Lees meer in dit artikel, ook over de mogelijkheden die er zijn voor zij-instromers om over te stappen naar de mobiliteitsbranche:
Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 4-2025. Tekst en fotografie: Jeroen Rietvelt.