ALV BOVAG Caravan- en Camperbedrijven: terugblikken en vooruitkijken

Laatste update 25 maart 2022 Leestijd: 6 min

Branchemanager Maarten Mastop nam tijdens de ALV van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven het afgelopen jaar door. Hij deelde waar BOVAG zich in 2021 mee beziggehouden heeft en welke resultaten dat heeft opgeleverd. Ook werden de plannen van BOVAG en het nieuwe afdelingsbestuur voor 2022 gepresenteerd. De ALV werd op maandag 21 maart gehouden tijdens het Jaarcongres voor de Kampeerbranche.  

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven vonden ook zes (her)benoemingen van bestuursleden en ledenraadsleden plaats. Daar leest u meer over in dit bericht.

Terugblik op 2021:

 • De verkoopcijfers van caravans en campers zijn positief. Kamperen is in trek bij de consument. Het aanbod van gebruikte kampeermiddelen is wel een issue. Het camperwagenpark groeit explosief, er is bijna een verdubbeling te zien ten opzichte van 2014. 
 • Er zijn afgelopen jaar zo’n 50.000 onderhoudsbeurten uitgevoerd aan caravans. Uit de cijfers blijkt dat met name oudere caravans meer reparaties moeten ondergaan voordat ze goedgekeurd worden. De meeste reparaties hebben te maken met gas, veiligheidszaken en constructie. 
 • De BOVAG Camperkeuring is gelanceerd, dit is de ‘campervariant’ van de onderhoudsbeurt aan caravans. Bij deze keuring wordt zowel naar het kampeertechnische als het autotechnische gedeelte van de camper gekeken. Er wordt gewerkt met de (AmTek-)app, een keuringsrapport en sticker. 
 • Er waren diverse campagnes, waaronder een PR-actie aan de start van de zomervakantie waarbij BOVAG (nieuwe) kampeerders op weg hielp. BOVAG was ook (samen met NKC) op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, waar consumenten onder begeleiding van een BOVAG-instructeur caravan of camper konden leren rijden.
 • Uit de BOVAG Ondernemersmonitor (voorheen: BOVAG Coronamonitor) blijkt dat de helft van de leden behoefte heeft aan technisch personeel. Het online ondernemen heeft een vlucht genomen, omdat de consument zich steeds meer online oriënteert. In hun bedrijfsvoering lopen leden tegen beleveringsproblemen aan. Ook is er een groep ondernemers die nadenkt over de toekomst en de overdracht van hun bedrijf. 
 • Er is geen aparte mbo-opleiding voor de branche, waardoor er geen continue instroom in de branche is. Er stroomt personeel met diverse achtergronden en ervaring in de branche. Daarom is het opleidingsprogramma zo belangrijk. Afgelopen jaar is met Innovam gewerkt aan een kwalitatieve impuls in het opleidingsprogramma. Dit betekent concreet het volgende: de trainers – praktijkmensen - zijn afgelopen jaar bijgeschoold; we hebben geïnvesteerd in studiemateriaal (studieboeken) en ook de proefopstellingen zijn verbeterd; we hebben structurele afspraken gemaakt met IBKI voor een goede aansluiting van de examens op de opleiding. De vernieuwde opleiding van de BOVAG Keurmeester is inmiddels gestart en werd door de cursisten gewaardeerd met een 8.0.
 • Vanuit BOVAG is er extra aandacht voor online ondernemen. De samenwerking is aangegaan met Thuiswinkel, het netwerk van webwinkels. Thuiswinkel heeft een e-Academy met praktische e-learnings over online ondernemen waarmee leden ook binnen het caravan- of camperbedrijf concreet aan de slag kunnen. Alle e-learnings zijn gratis te volgen door BOVAG-leden.
 • Vorig jaar is het Relatie Onderzoek Dealer Importeur Caravan gehouden. Het bestuur vond het belangrijk om de relatie met de fabrikant opnieuw te bekijken. De laatste keer was in 2012. De resultaten zijn te vinden op mijn.bovag.nl/rodicaravan2021. Er is nu ook een benchmark beschikbaar, die op verzoek van leden in drie talen is gemaakt: Nederlands, Engels en Duits

Plannen voor 2022:

 • De BOVAG Camperkeuring wordt verder uitgerold.
 • Er worden plannen gemaakt om meer jonge mensen te interesseren voor het vak van caravan- of campertechnicus, om zo de instroom van jongeren in de branche te vergroten.
 • Komend jaar wordt er weer campagne gevoerd: er komt in ieder geval weer PR-actie in de zomer en BOVAG is in aanwezig op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in het najaar.
 • Er wordt doorgegaan met de (invoering van de) keuringssystematiek en -begeleiding door Aboma voor de onderhoudsbeurt. 
 • Het opleidingsprogramma wordt doorontwikkeld. In het najaar wordt de opleiding bevoegdheidsverlenging weer gegeven door Innovam.
 • Er wordt een Relatie Onderzoek Dealer Importeur Camper voorbereid, dat wordt gehouden in 2023.
 • In de lobby spelen onderwerpen als autofiscaliteit, financierbaarheid, rijbewijsrichtlijnen gewicht C1, voorstellen van BOVAG voor de compensatie van hoge energieprijzen en het afsluiten van een nieuwe cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf. 
 • Er staan bijeenkomsten op de agenda, zoals de kennissessies ‘Stoppen en doorgaan’ (4 april in Heerhugowaard, 11 mei in Mill), BOVAG Brandstofdebat (13 april) en de opleiding Startbooster (30 mei). Er worden data gepland voor een bijeenkomst voor jonge caravan- en camperondernemers (september) en een opleiding G607-gaskeuring (oktober). Kijk voor meer informatie op mijn.bovag.nl/evenementen
Download hier de menukaart van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven, om meer te lezen over wat u heeft aan het BOVAG-lidmaatschap. Heeft u vragen over de BOVAG-producten of wilt u met iemand sparren over de uitdagingen in uw bedrijf? Neem dan contact op met uw BOVAG-adviseur. Klik hier voor de contactgegevens. 

Lees meer over het Jaarcongres voor de Kampeerbranche:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring