Garantie

Laatste update 14 september 2021 Leestijd: 7 min

Garantie betekent dat een product of dienst aan bepaalde eigenschappen moet voldoen. Dus wanneer u als verkoper garantie geeft op de kwaliteit van uw voertuig, staat u er ook voor in dat het product voldoet aan de beloofde eisen. Het voertuig moet dus voldoen aan wat de koper er redelijkerwijs van mag verwachten. Als het voertuig niet voldoet aan de verwachting van de koper, dan moet u het als verkoper repareren, vervangen of de aankoopprijs terug betalen.

In dit dossier worden twee vormen van garantie beschreven, namelijk; Non-conformiteit ook wel 'wettelijke garantie' genoemd en BOVAG Garantie: 
  • Non-conformiteit (wettelijke garantie): Non-conformiteit betekent dat het afgeleverde product niet voldoet aan de verwachtingen die de klant daar redelijkerwijs van mocht hebben. Welke verwachtingen een klant redelijkerwijs van dat product mag hebben, moet per specifiek geval worden vastgesteld, op basis van alle geldende omstandigheden. In de regel mag een koper verwachten dat het product geschikt is voor normaal gebruik. Met de non-conformiteitsregeling wil de wetgever bescherming bieden aan consumenten. U kunt non-conformiteit niet uitsluiten richting consumenten.
  • BOVAG Garantie: Met BOVAG Garantie is de consument verzekerd van garantie op de aankoop en vaak ook op de reparatie en het onderhoud van een voertuig. Onder de garantie vallen gebreken die binnen de garantieperiode zijn ontstaan of gebreken die niet waarneembaar waren bij de aankoop. Het moet echt gaan om een gebrek. Met andere woorden: het onderdeel is kapot en het voldoet niet meer aan de norm die de fabrikant heeft voorgeschreven. Bij slijtage van een onderdeel dat nog binnen de norm valt, is er geen sprake van een gebrek. Uitzonderingen op de garantie zijn ruiten, radio, banden en accessoires.

Let op: per 1 januari 2022 wijzigt (naar verwachting) de garantietermijn. Deze termijn wordt verlengd van 6 naar 12 maanden. Dit betekent dat u conform de wet 12 maanden garantie moet geven. Deze garantie kunt u niet uitsluiten. Klik hier voor de meest gestelde vragen over garantie.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring