Goed werkgeverschap

Laatste update 12 juni 2020 Leestijd: 2 min

01 Goed werkgeverschap, wat is dat?

Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap. Wanneer bent u een goede werkgever? Ontdek de voorwaarden die BOVAG hanteert.

Bent u een goede ondernemer? Daarbij hoort ook goed werkgeverschap. Want dat zorgt voor een betere gezondheid en een optimale inzet van uw medewerkers. Ze zijn productiever en minder vaak ziek. Met goed werkgeverschap voorkomt u bovendien dat medewerkers vertrekken naar een andere werkgever. Kortom: goed werkgeverschap is ook positief voor u als ondernemer. Het kan zorgen voor meer omzet.

Goed werkgeverschap volgens BOVAG

Wanneer ben je een goede werkgever? BOVAG hanteert de volgende voorwaarden. Deze zijn samen met de leden opgesteld:
  1. Een goede werkgever vaart een duidelijke koers met het bedrijf
  2. Een goede werkgever stimuleert de inzetbaarheid van zijn medewerkers
  3. Een goede werkgever zorgt voor een open bedrijfscultuur
  4. Een goede werkgever heeft heldere arbeidsvoorwaarden

Duurzame inzetbaarheid

Goed werkgeverschap gaat verder dan de wettelijke verplichtingen die u als werkgever heeft. Eén van de voorwaarden gaat over inzetbaarheid. Werkgevers doen er goed aan hun medewerkers gemotiveerd, vitaal en competent te houden: ze moeten duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Daar is de medewerker zelf natuurlijk ook voor verantwoordelijk. Goed werkgeverschap nodigt dus uit tot goed werknemerschap. Uiteindelijk zijn medewerkers en werkgevers samen verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid. De basis hiervoor is het gesprek met elkaar aangaan. Een helder gesprek waarin het uitspreken van verwachtingen centraal staat.

Inspirerend leiderschap

Goed werkgeverschap gaat ook over inspirerend leiderschap. Leidinggeven gaat hierbij verder dan aan medewerkers precies vertellen wat ze moeten doen en wanneer het werk af moet zijn. Leiderschap geeft ruimte aan medewerkers om zelf met oplossingen en initiatieven te komen. Werkgeversvereniging AWVN brengt leiderschap als volgt in beeld:

AWVN.png

Meer lezen over de uitgangspunten

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring