Bovag logo
Goed werkgeverschap
0%

Goed werkgeverschap

Laatste update 29 mei 2024Leestijd: 2 min

Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap. Wanneer bent u een goede werkgever? Ontdek hier de voorwaarden die BOVAG hanteert.

Goed werkgeverschap zorgt voor een betere gezondheid en een optimale inzet van uw medewerkers. Ze zijn productiever en minder vaak ziek. Met goed werkgeverschap voorkomt u bovendien dat medewerkers vertrekken naar een andere werkgever. Kortom: goed werkgeverschap is ook positief voor u als ondernemer.

Goed werkgeverschap volgens BOVAG

Goed werkgeverschap is vastgelegd in de wet. Volgens artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek zijn werkgever en medewerker namelijk verplicht zich te gedragen als goed werkgever en goed werknemer. Wat dit precies betekent staat niet in de wet. Daarom heeft BOVAG samen met leden voorwaarden opgesteld waar een goede werkgever aan moet voldoen.

Wanneer bent u een goede werkgever? BOVAG hanteert de volgende voorwaarden:

  1. Een goede werkgever vaart een duidelijke koers met het bedrijf
  2. Een goede werkgever stimuleert de inzetbaarheid van zijn medewerkers
  3. Een goede werkgever zorgt voor een open bedrijfscultuur
  4. Een goede werkgever heeft heldere arbeidsvoorwaarden

Daarnaast kunnen de volgende zaken ook bijdragen aan goed werkgeverschap. Deze onderwerpen worden ook verder uitgewerkt in dit dossier:

BOVAG, Innovam en OOMT bieden trainingen, coaching en praktische tools die u als ondernemer ondersteunen bij goed werkgeverschap. Alle producten en diensten die ondernemers en leidinggevenden helpen bij de invulling van hun rol als werkgever hebben partijen samengebracht onder de noemer ‘werken aan werkgeverschap’. Door deze samenwerking is het aanbod beter op elkaar afgestemd en kunnen we u nog beter van dienst zijn. Op deze website vindt u een overzicht van ons gezamenlijke aanbod op het gebied van duurzame inzetbaarheid, personeelsstrategie, leiderschap, teamontwikkeling en personeelszaken.

Bedrijven die onder de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf vallen kunnen onder andere een beroep doen op de adviseurs werkgeverschap en OOMT-coaching. Zij kunnen u adviseren en ondersteunen, ook bij dit onderwerp. Dit kan door individuele coaching aan de werkgever, maar het is ook mogelijk om aan de slag te gaan met medewerkers. De coaches zoeken met werkgever en/of medewerkers naar antwoorden op uiteenlopende vragen over bedrijf en werk.

Meer informatie vindt u op de website van OOMT.

Adviseurs werkgeverschap en OOMT-coaching (cao MvT)

Voor bedrijven die afdragen aan het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Carrosseriebedrijf (OOC) heeft het OOC verschillende tools ontwikkeld om te ondersteunen bij goed werkgeverschap. Zo kunt u onder andere hulp krijgen bij het opzetten van HR-beleid, kunt u een scan doen hoe uw bedrijf er in 2025 uitziet en kunnen medewerkers een beroep doen op loopbaancoaching. Meer informatie vindt u op de website van OOC.

Pitspro Academy is het opleidingsplatform voor tankstation- en autowasprofessionals. Via dit platform biedt BOVAG samen met Innovam diverse (online) opleidingen, trainingen en cursussen aan. Deze zijn kosteloos voor leden van BOVAG én hun medewerkers.

Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap en daar helpt BOVAG u graag bij. Juist in tijden van personeelstekorten is het belangrijk om (extra) zuinig te zijn op de mensen die werken in onze branches. Investeer daarom in de ontwikkeling van uw medewerkers en maak als BOVAG-lid kosteloos gebruik van diverse (online) opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, klantcontact en management. 

Innovam verzorgt de opleidingen die heel toegankelijk, kortdurend en praktijkgericht zijn. In de toekomst kijken we, samen met een klankbordgroep van ondernemers, hoe we het aanbod verder kunnen uitbreiden en optimaliseren.

Maak een teamaccount aan

Als werkgever kunt u de activiteiten van uw teamleden op Pitspro.nl monitoren. Handig bij het voorbereiden van uw functionerings- en/of voortgangsgesprekken bijvoorbeeld. Maak daarvoor een teamaccount aan en registreer vervolgens ook al uw medewerkers.

Neem een kijkje op pitspro.nl

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.