Bovag logo
Arbeidsomstandigheden
0%

Goed werkgeverschap

Laatste update 04 april 2022Leestijd: 3 min

05Arbeidsomstandigheden

Een goede werkgever zorgt er ook voor dat medewerkers in een veilige en gezonde werkomgeving hun werk kunnen doen. De RI&E en de arbocatalogus kunnen u hierbij helpen.

Veiligheid op het werk is een verantwoordelijkheid van zowel werkgever als medewerker. Een werkgever is verplicht om een veilige werkomgeving aan te bieden aan zijn medewerker. Een medewerker kan op zijn beurt veilig en gezond werken door gebruik te maken van de juiste (beschermings-)middelen en door het opvolgen van veiligheidsinstructies. Veilig en gezond werken zorgt ervoor dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn, beperkt veiligheids- en gezondheidsrisico’s en vermindert ziekteverzuim.

Branche specifieke afspraken over veilig en gezond werken

Sociale partners zijn het eens over het belang van goede arbeidsomstandigheden. Daarom is ervoor gekozen om dit onderwerp gezamenlijk aan te pakken en branche specifieke afspraken te maken.

Ondernemingen die vallen onder de cao voor Motorvoertuigenbedrijven en Tweewielerbedrijven kunnen informatie over de RI&E en arbocatalogus vinden bij OOMT. Op de website van OOMT staan hulpmiddelen om te helpen een gezonde werkplek te creëren. Zo zijn er onder andere gratis cursussen voor de preventiemedewerker en staan er e-learning programma’s online die medewerkers de risico’s van het vak laten zien. Een incompany-training ‘De veilige werkplaats’ is ook mogelijk. Hierin staan thema’s centraal zoals: machineveiligheid, gevaarlijke stoffen en RI&E.

Branche-vertrouwenspersoon 
Ongewenst gedrag, zoals pesten of intimidatie, kan flinke gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook kan personeel in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche te maken krijgen met agressie of emotionele chantage, bijvoorbeeld van klanten.

Cao-partijen hebben daarom het initiatief genomen om een branche-vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze vertrouwenspersoon is voor iedereen in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche kosteloos bereikbaar. Lees hier meer over de branche-vertrouwenspersoon

OOC is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor iedereen die werkzaam is in de carrosseriebranche. De website van OOC biedt onder andere links naar een branchespecifieke RI&E en arbeidscatalogus. OOC heeft ook een programma ontwikkeld, Bedrijfsuitje Anders, waarbij gezond en veilig werken centraal staat.

Voor de tank- en wasbranche is er SFTW. Ook deze organisatie geeft op de website veel informatie over gezondheidsrisico’s van medewerkers. Via www.datgeeftenergie.nl vindt u meer informatie over duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Van video’s met praktijkvoorbeelden tot een zelftest.

Hulpmiddelen

De RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) is het hart van veilig en gezond werken in uw bedrijf en vormt de basis van het arbobeleid. Met de RI&E krijgt u inzicht in de risico’s die bij u spelen. Daarmee kunt u een plan van aanpak maken met maatregelen om deze risico’s te beheersen. Het hebben van een RI&E en een plan van aanpak is verplicht voor iedere ondernemer met personeel. De Inspectie SZW controleert hier dan ook op.

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, net als uw bedrijf. Daarom is het voor alle bedrijven met personeel verplicht om de RI&E regelmatig, maar in ieder geval eens in de drie jaar, te updaten. BOVAG heeft samen met de vakbonden een digitale branche-RI&E ontwikkeld. Die biedt maatwerk voor verschillende sectoren. Zo kunt u snel en eenvoudig aan uw wettelijke arboverplichting voldoen.

Heeft u maximaal 25 medewerkers in dienst? Dan hoeft u de branche-RI&E na het invullen niet te laten toetsen door een arbodeskundige. Dat bespaart u veel geld. Laat u in totaal niet meer dan 40 uur per week mensen voor u werken? Dan hoeft u geen volledige RI&E uit te voeren. Meestal is dan het invullen van een korte checklist gezondheidsrisico’s voldoende.

Veelgestelde vragen over de RI&E

Branche RI&E voor MvT Sinds 1 april 2022 heeft OOMT een nieuw systeem voor de online branche RI&E. Bedrijven die vallen onder de cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf kunnen hier terecht.

Branche RI&E voor Carrosseriebedrijven: Er is een branche-RI&E voor de Carrosseriebranche. Deze is beschikbaar via het nieuwe AMS-systeem. Meer informatie daarover vindt u hier en op deze pagina. Indien u reeds gebruiker was van de (oude) RIE-manager, heeft u bericht ontvangen met meer informatie over het aanmaken van een account in het nieuwe AMS-systeem. Had u in de oude RI&E-manager nog geen account? Dan kunt u gratis een licentie aanvraag voor de branche-RI&E indienen, waarna u inloggegevens ontvangt.

Ook is er een informatieflyer opgesteld, waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe u met het nieuwe AMS-systeem van start kunt. Die flyer kunt u hier downloaden.

Branche RI&E voor Tank en Was Voor de cao Tank en Was kunt u de eerste keer een inlog aanmaken met uw CoMetec-nummer (voorheen MN-nummer). Daarna kunt u inloggen met uw zelfgekozen gegevens via https://www.ams08.nl.

RI&E voor afdeling rijscholen

Als u de RI&E heeft ingevuld dan kunt u in de arbocatalogus maatregelen en oplossingen vinden om bepaalde risico’s die in uw bedrijf aanwezig zijn te beheersen. In een arbocatalogus staan namelijk sectorspecifieke maatregelen beschreven die bedrijven moeten nemen om de normen uit de Arbowet na te leven. Deze maatregelen komen dus niet uit de Arbowet, maar de invulling hiervan wordt aan de bedrijven zelf overgelaten. De maatregelen in de arbocatalogus zijn opgesteld door werkgevers- en werknemersorganisaties en zij kunnen per sector verschillen. In de arbocatalogus maken werkgevers- en werknemersorganisaties gezamenlijk afspraken over de manier waarop de normen gehaald worden voor gezond en veilig werken. Ook vindt u daar handige tips en adviezen om de werkplek te verbeteren.

Nieuwe en gewijzigde arbocatalogi worden ter toetsing voorgelegd aan de Inspectie SZW. Nadat zij de arbocatalogus hebben goedgekeurd vormt de arbocatalogus het uitgangspunt voor het toezicht en de handhaving door de Inspectie SZW.

Arbocatalogus voor MvT

Arbocatalogus voor Carrosserie

Arbocatalogus voor Tank en Was

Preventiemedewerker

Heeft u al een preventiemedewerker aangesteld? Elk bedrijf dat personeel in dienst heeft moet volgens de Arbowet een preventiemedewerker hebben. Wanneer u minder dan 25 medewerkers in dienst heeft dan mag u die taak ook zelf uitvoeren. De preventiemedewerker houdt zich bezig met de dagelijkse gezondheid en veiligheid binnen een bedrijf. Volgens de Arbowet heeft de preventiemedewerker drie taken:

  • (mede) opstellen en uitvoeren van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E);
  • adviseren van de bedrijfsarts en de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging over goede arbeidsomstandigheden;
  • uitvoeren van arbo-maatregelen.

Om deze rol goed te kunnen uitvoeren moet de preventiemedewerker deskundig en ervaren zijn. Ook moet de preventiemedewerker voldoende tijd krijgen om zijn taken uit te voeren. Innovam heeft een cursus ontwikkeld (Preventiemedewerker Basis) waarin de preventiemedewerker onder andere leert wat er van hem verwacht wordt en hoe hij voorlichting geeft over veiligheid en gezondheid in het bedrijf.

Voor OOMT-aangesloten bedrijven is deze training kosteloos.

Handhaving

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) houdt toezicht op de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden, de arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en het socialezekerheidsstelsel. Op het vlak van arbeidsomstandigheden doen zij dit door middel van aangekondigde en onaangekondigde inspecties maar zij kunnen ook onderzoek doen naar aanleiding van een klacht of ongeval.

Wanneer blijkt dat werkgever of medewerkers de regels overtreden dan mag de inspectie handhavend optreden. Zij kunnen dit doen door middel van waarschuwingen, boetes en stilleggingen. Meer informatie over handhaving door ISZW vindt u op de website van de inspectie.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.