Gratis en exclusief voor BOVAG Rijscholen: de vernieuwde RI&E-tool

Laatste update 05 juli 2022 Leestijd: 5 min

BOVAG Rijscholen heeft speciaal voor u de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) geactualiseerd en er een nieuwe RI&E-tool voor ontwikkeld. De vernieuwde RI&E en de tool maken het up-to-date houden van de verplichte RI&E makkelijker, en helpen u de kwaliteit van uw arbobeleid te verhogen. De RI&E en de tool zijn voor u als BOVAG Rijschool gratis te gebruiken. Vorige week heeft u een e-mail van ons ontvangen met informatie over hoe u de tool kunt gebruiken. Heeft u deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar rijscholen@bovag.nl.

In een RI&E checkt u of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van uw werknemers. Dit moet u schriftelijk vastleggen. In een Plan van Aanpak (PvA) moet u aangeven binnen welke termijn uw bedrijf concrete maatregelen gaat nemen tegen de geïnventariseerde risico’s, en wat deze maatregelen opleveren.

Bent u RI&E-plichtig?

Heeft u medewerkers in dienst die samen meer dan 40 uur per week werken? Dan bent u wettelijk verplicht om een Risico-inventarisatie & -Evaluatie te hebben. De RI&E vormt de basis van uw arbobeleid. Check de website van Steunpunt RI&E als u twijfelt of u RI&E-plichtig bent. Heeft u geen RI&E terwijl u die wel dient te hebben, dan riskeert u een boete. De Inspectie SZW controleert sinds 2020 via steekproeven of mobiliteitsbedrijven een RI&E hebben.

Gratis vernieuwde RI&E-tool

Een RI&E maken kan best een lastige en tijdrovende klus zijn. Onze afdeling krijgt er regelmatig vragen over. BOVAG Rijscholen heeft daarom voor u exclusief een nieuwe RI&E-tool ontwikkeld. De vernieuwde tool heeft twee voordelen ten opzichte van bestaande RI&E-tools. De tool is:

  • Tijdbesparend: deze tool is volledig afgestemd op veelvoorkomende risico’s in de rijscholenbranche. Als u dit instrument gebruikt weet u zeker dat u geen risico’s over het hoofd ziet en wordt u niet lastig gevallen met vragen over onderwerpen die niet relevant zijn. Dit maakt het opstellen van een RI&E nét even makkelijker, dan wanneer u het allemaal zelf doet. Dat scheelt u tijd!
  • Actueel en professioneel: als regels rondom arbeidsomstandigheden veranderen zoals de recente versoepeling van de quarantaineregels, dan dient u uw RI&E hier op aan te passen. De Arbowet schrijft namelijk voor dat uw RI&E altijd actueel dient te zijn. Met de RI&E-tool van BOVAG Rijscholen bent u hier altijd zeker van. De tool wordt elk jaar aangepast aan nieuwe of gewijzigde arboregels en vraagt u indien nodig aanvullende maatregelen te nemen. Zo heeft u uw RI&E altijd op orde en verkleint u de kans dat u bij een controle een boete krijgt. Maar misschien nog belangrijker is dat u de kwaliteit van uw arbobeleid naar een hoger niveau tilt, precies zoals de Commissie Roemer en ook onze afdeling beogen. U onderscheidt uzelf in de markt.

Aan de slag met de tool

In een e-mail die we u vorige week vrijdag hebben gestuurd vindt u de inloggegevens voor de tool. Heeft u deze niet ontvangen? Wellicht is deze in uw ongewenste e-mail beland. Toch niet gevonden? Stuur dan een e-mail naar rijscholen@bovag.nl. Dan zorgen wij dat u de mail alsnog krijgt.

Controle door arbodeskundige

Heeft u de RI&E voltooid met behulp van de tool? Neem dan contact op met een arbodeskundige, die bij u langskomt om te controleren of de RI&E juist is ingevuld. Indien u geen contract heeft met een arbodienst, kunt u hier een lijst vinden met gecertificeerde arbodiensten. Keurt de arbodienst uw RI&E goed, dan voldoet u aan de eisen die de wet aan de RI&E stelt. In de Arbowet wordt geen termijn genoemd met betrekking tot de geldigheidsduur van de RI&E. Uitgangspunt is dat uw RI&E actueel dient te zijn. Een RI&E moet bijgesteld en opnieuw getoetst worden door een arbodienst als er in uw bedrijf iets verandert in de werkmethoden, de werkomstandigheden of bij technische innovaties.

Vragen

Heeft u vragen over RI&E? Veel algemene informatie vindt u op de website van Steunpunt RI&E. Voor specifieke vragen over RI&E en/of de tool kunt u contact opnemen met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring