De pagina wordt geladen...
BOVAG heeft dit voorjaar het onderzoek Verhuur in Cijfers gehouden onder de leden. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de ledenbijeenkomst op 19 maart. Met de uitkomsten kun je jouw bedrijf spiegelen aan branchegenoten. Daarnaast levert Verhuur in Cijfers belangrijke inzichten op, waar het bestuur van de afdeling BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven en de BOVAG-lobbyisten verder mee aan de slag gaan. In dit artikel lees je de opvallendste resultaten uit het onderzoek.
Eén van de doelen van BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven is om autohuren en autodelen dichter bij elkaar te brengen. Beiden zijn een volwaardig en aantrekkelijk alternatief voor het gebruik van de privéauto. Samen dragen zij bij aan een betere bereikbaarheid van de regio en het verbeteren van de leefbaarheid in de stad en autoluwe woongebieden. Verhuur in Cijfers laat zien dat 6 procent van de personenauto’s in de huurvloot inmiddels ook ingezet wordt voor autodelen. 14 procent van de respondenten biedt de personenauto ook per uur aan en bij bestelauto’s ligt dit aandeel op 13 procent. Inmiddels is bijna 40 procent van de personenauto’s in de huurvloot hybride of elektrisch. 27 procent van de respondenten geeft aan de vloot verder uit te gaan breiden met elektrische voertuigen.
De afdeling BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven staat voor een ‘schone’ branche, met bonafide bedrijven die zaken doen met bonafide klanten. Verhuur in Cijfers laat zien dat 23 procent te maken heeft gehad met verduistering van voertuigen, waarvan 70 procent weer is teruggevonden. Hierin wijken de BOVAG-verhuurbedrijven positief af ten opzichte van de gehele verhuurbranche, waar het terugvindpercentage van huurvoertuigen volgens stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) op 47 procent ligt. De processen in de BOVAG-verhuurbedrijven en Elena werpen dus hun vruchten af. Maar er valt nog voldoende te winnen. Want 34 procent van de respondenten ondervindt problemen met het verzekeren van de vloot. De RDW-erkenning Verhuur en het registreren van huurder en bestuurder van huurmotorvoertuigen in het kentekenregister, een lang gekoesterde wens van BOVAG, moet hierin verbetering gaan brengen. Verhuur in Cijfers ondersteunt deze dialoog. Ook valt er op het gebied van veiligheid nog wat te winnen waar het contant geld betreft, 68 procent heeft een ‘no cash’-beleid. Dit betekent dat er bij een derde van de bedrijven nog wel contant geld aanwezig is, wat hen kwetsbaar maakt voor overvallen.
Een thema waar BOVAG zich nadrukkelijk voor inzet is de administratieve lastendruk voor ondernemers. Verhuur in Cijfers laat zien dat gemiddeld 2,8 fte in een verhuurbedrijf bezig is met het doorbelasten van boetes, naheffingen en tolgelden. Dit zijn inzichten die onze gesprekken met de overheid kracht bij zetten.
Verhuur in Cijfers geeft vele waardevolle inzichten. De respons van 44 deelnemers betekent dat 20 procent van de (unieke) BOVAG-leden heeft deelgenomen. De onderzoeksresultaten behoeven daarom enige nuance. Voor 2025 rekenen wij op ieders bijdrage. Download hieronder de uitgebreide cijfers of de samenvatting:
Bekijk hier de resultaten van de voorgaande Verhuur in Cijfers-onderzoeken.