BOVAG Waterstofseminar

Terug

Benieuwd welke kansen waterstof biedt voor de toekomst? Op 11 oktober vond in het BOVAGhuis in Bunnik het Waterstofseminar plaats. Tijdens deze bijeenkomst is de totale keten aan het woord geweest en is de businesscase van waterstof vanuit verschillende perspectieven bekeken.

Er is geen ontkomen aan. Het gebruik van fossiele brandstof gaat écht een keer stoppen. Wanneer precies weet niemand, maar Nederland is al goed op weg naar schone en duurzame mobiliteit. Dit oliedieet zorgt ervoor dat op termijn schone, alternatieve brandstoffen zoals waterstof een dominante positie in gaan nemen.

Businesscases

Waterstof heeft veel potentie, maar voordat mensen waterstofauto’s kopen moet er wel op voldoende plekken ‘getankt’ kunnen worden. En voordat pomphouders willen investeren in een waterstoftankstation moeten er wel genoeg waterstofauto’s rondrijden, want de investering is niet mals. Een klassiek kip-of-ei-dilemma. Toch zijn er al ondernemers die ervoor zijn gegaan. Tijdens het seminar vertelde tankstation-ondernemer Jan Paul Kerkhof hoe hij zijn businesscase rond denk te krijgen.

Leveranciers aan het woord

Hoe kijken leveranciers van traditionele brandstoffen naar de ontwikkelingen rond waterstof? Erik Klooster, directeur Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI), zette uiteen hoe zijn organisatie aankijkt tegen de ontwikkeling van meer groene brandstofvarianten naast de bestaande fossiele  brandstoffen. Ook de organisaties die actief zijn met duurzame vormen van brandstof (waterstof, CNG, LNG) kwamen aan het woord. Oscar Voorsmit (PitPoint) en Marcel Borger (OrangeGas) lichtten beiden in een aparte presentatie de visie van hun organisatie toe.

BOVAG Brandstofvisie

Leden van BOVAG moeten hun bestaansrecht veilig stellen met toekomstbestendige keuzes. Niet omdat het moet van de overheid, maar omdat duurzaamheid vanuit maatschappelijk perspectief steeds meer een randvoorwaarde wordt en er uiteindelijk, in 2050, geen toekomst is weggelegd voor de meeste traditionele brandstoffen. BOVAG creëert daar de beste omstandigheden voor met behulp van doelgerichte lobby en onderzoek. Rogier Kuin (manager Public Affairs BOVAG) vertelde tijdens het seminar over de BOVAG-brede brandstofvisie.

Sprekers  

John-Grin.jpg Prof. dr. John Grin, Hoogleraar UvA
John Grin is een ‘veranderaar’. Als onafhankelijk voorzitter van het Platform Duurzame Biobrandstoffen zet hij zich in om vaart te maken met de verduurzaming van Nederland. Daarnaast is Grin een van de ‘duurzame 100’ van Nederland. Een plaats waar hij trots op is.
Robert Dencher, voorzitter H2-platform
Robert behaalde zijn ingenieurstitel aan de TU Delft en werkte onder meer 35 jaar bij Shell tot zijn pensioen in december 2016. Als voorzitter van het H2-platform legt hij de verbinding tussen overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.
Edward-Doorten.jpg Edward Doorten, eigenaar GreenPlanet
Gasunie, Holthausen en GreenPlanet maken zich hard voor acht waterstofstations in het noorden van Nederland. Edward Doorten is een van de initiatiefnemers en exploiteert daarnaast GreenPlanet, een groen Shell-tankstation in Pesse (Drenthe). Hoe werkt de samenwerking tussen alle partijen? Wat is zijn visie op waterstof?
Jan-Paul-Kerkhof.jpg Jan Paul Kerkhof, Shell-tankstationondernemer en voorzitter BOVAG Tankstations
Wat bezielt een ondernemer om solitair aan de slag te gaan met een waterstofvulpunt? En hoe krijg je de financiering van ongeveer anderhalf miljoen euro rond? Jan Paul vertelt u alles over zijn waterstofproject.
Erik-Klooster.jpg Erik Klooster, VPNI
De VNPI vertegenwoordigt de negen grootste petroleumindustrie-maatschappijen in Nederland: Shell, BP, Esso, Kuwait Petroleum, EFR (Texaco), Total, Gulf, Tamoil en AVIA. Deze maatschappijen raffineren aardolie, brengen petroleumproducten op de markt en verkopen deze bij tankstations. Hoe kijkt Klooster naar de ontwikkelingen nu fossiele brandstoffen steeds meer uitgefaseerd gaan worden?
Marcel-Borger.jpg Marcel Borger, OrangeGas
Oscar-Voorsmit.png Oscar Voorsmit, PitPoint

 

 

Op een rijtje:

  • Locatie: BOVAGhuis
    Kosterijland 15
    3981 AJ Bunnik
  • Datum: 11 oktober 2017
    Van 14:30 - 18:00
  • Voor afmeldingen en vragen: events@bovag.nl

Aankomende vergelijkbare evenementen

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring