Plusnorm

Laatste update 19 december 2023 Leestijd: 10 min

01 Plusnorm voor autoschadeherstel

De technologie van moderne voertuigen ontwikkelt zich razendsnel. Denk aan complexere carrosserieverbindingen, nieuwe materiaalsoorten, hoogvoltage systemen en alle elektronica voor rijhulpsystemen. De juiste kennis, kunde en materialen zijn noodzakelijk om deze complexere en veiligheidskritische schades uit te voeren. Om u hierbij meer houvast te geven en er zeker van te zijn dat de klant na herstel van zijn moderne auto weer veilig op weg kan, is de Plusnorm Autoschadeherstel ontwikkeld. Alles over de Plusnorm vindt u op deze overzichtspagina.

De Plusnorm Autoschadeherstel is ontwikkeld binnen de Stichting Branchenormering Schadeherstel (stbns.nl). Zowel ondernemers als diverse branchepartijen hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de Plusnorm en de bijbehorende richtlijnen. 

Waarom een Plusnorm? 

De Plusnorm Autoschadeherstel is ter aanvulling op de bestaande Branchenorm Erkend Schadeherstel en is bedoeld om schadeherstellers de mogelijkheid te geven om zich te onderscheiden als specialist in het herstellen van complexe en veiligheidskritische schades. Omdat het herstellen van complexe veiligheidskritische schades een ‘vak apart’ is, zijn er eisen voor de Plusnorm vastgelegd. Eisen die betrekking hebben op de benodigde kennis, kunde en apparatuur om het herstelproces voor moderne voertuigen (volgens instructies van de fabrikant) goed te borgen. 

Alle bedrijven die voor de Plusnorm gecertificeerd willen worden, moeten:
 • de juiste kwalificaties (opleidingen) in huis hebben 
 • werken met het technisch filter > zodra beschikbaar
 • werken volgens de reparatierichtlijnen van de fabrikant
 • over het juiste gereedschap beschikken 
 • de gedragscode voor schadeherstel kennen en naleven
 • voldoen aan de eisen die de bestaande Branchenorm stelt
Download hieronder de eisen en gedragscode voor de Plusnorm voor een uitgebreide toelichting:

Technisch filter 

Per 1 juni 2023 introduceren we de Plusnorm in de schadeherstelbranche en kunnen schadeherstelbedrijven certificering aanvragen. Helaas zijn wij genoodzaakt dit te doen zonder dat het technisch filter operationeel is. Als het filter operationeel is, informeren wij u. Vanaf dan is werken met het technisch filter voor de Plusnorm namelijk verplicht om veiligheidskritische en complexe schades te identificeren.   

Plusnorm is vrijwillig

De Plusnorm is vrijwillig en daarom geen verplichting binnen het BOVAG-lidmaatschap, in tegenstelling tot de bestaande Branchenorm. Als schadehersteller bepaalt u zelf in hoeverre u zich specialiseert in het herstellen van veiligheidskritische en complexe schades aan moderne voertuigen Indien u aan alle eisen voldoet, kunt u ervoor kiezen om zich voor de Plusnorm te laten certificeren. BOVAG kan de Plusnorm van tijd tot tijd aanpassen en/of aanvullen. BOVAG zal Plusnorm-gecertificeerde bedrijven informeren over wijzigingen in de Plusnorm, onder vermelding van een door BOVAG te bepalen redelijke termijn, waarin Plusnorm-gecertificeerde bedrijven aan de gewijzigde Plusnorm moeten voldoen.

Aan de slag? 

Wilt u zich ook certificeren voor de Plusnorm? Doorloop dan de volgende stappen.     
 1. Download deze pdf en controleer of u voldoet aan de gestelde eisen. Let op: de vereiste  kwalificaties moeten daadwerkelijk in huis zijn. 
 2. Gebruik de button Aanmelden op deze pagina om de certificering in gang te zetten en geef uw contactgegevens  aan ons door. 
 3. Per e-mail ontvangt u meer informatie van ons én een link naar de Digitale Zelfevaluatie. Ook ontvangt u persoonlijke inloggegevens om de Digitale Zelfevaluatie te doorlopen.
 4. Als u de Digitale Zelfevaluatie heeft afgerond, wordt uw persoonlijke evaluatie bekeken en beoordeeld op juistheid en volledigheid. U ontvangt hier vervolgens bericht over. 
 5. Heeft u de Digitale Zelfevaluatie positief afgerond, dan bent u klaar voor de fysieke audit. Dat kan bijvoorbeeld via KIWA of DEKRA. In de Digitale Zelfevaluatie maakt u hiervoor een keuze. De door u gekozen partij zal (na een seintje van BOVAG) contact met u opnemen om de audit in overleg met u in te plannen en stemt ook de kosten met u af. De kosten van de audit betaalt u namelijk zelf. 
 6. De auditerende partij geeft een certificeringsadvies. Zorg dat dit advies schriftelijk wordt doorgegeven aan BOVAG. 
 7. Na ontvangst zal BOVAG u zo spoedig mogelijk het certificaat van de Plusnorm toesturen. 

Aanmelden

Bent u voormalig FOCWA-lid? 

Voor de certificering én hercertificering gaan alle BOVAG-schadeherstelbedrijven (ook voormalig FOCWA-bedrijven) voortaan werken met de Digitale Zelfevaluatie van BOVAG. Dat geldt voor het certificeren voor de Plusnorm en voor de hercertificering voor de Branchenorm. We stoppen binnen afzienbare termijn namelijk met de self-assessment applicatie waarmee FOCWA werkte. Het werken met twee vergelijkbare systemen naast elkaar is immers niet kostenefficiënt en ook niet optimaal voor het beheren en borgen van een goed certificeringstraject. Het gehele certificeringstraject komt nu bij één partij te liggen, namelijk Rolin Automotive. Soms zult u deze naam in het certificeringstraject dus tegenkomen. We rekenen op uw begrip voor deze nieuwe werkwijze.

Veelgestelde vragen over de Plusnorm

Wat is het uitgangspunt van de Plusnorm Autoschadeherstel?
Voor welke bedrijven is de Plusnorm bedoeld?
Wat zijn de voorwaarden voor de Plusnorm?
Hoe certificeer je je als bedrijf?
Wat zijn de totale kosten/indicatie van de Plusnorm? Hoe zijn die kosten opgebouwd?
Wat levert mij die investering op?
Ik heb meerdere vestigingen; moet ik dan voor elke vestiging aan de Plusnorm voldoen?
Mijn bedrijf heeft diverse merkerkenningen, hoe past dat in de Plusnorm?
Gaan opdrachtgevers de Plusnorm straks verplicht stellen?
Waar dient het technisch filter voor?
Als uit het technisch filter blijkt dat mijn bedrijf het herstel niet kan uitvoeren, wat moet ik dan doen?

Meer info?                             

Heeft u vragen over de Plusnorm of het certificeringstraject van BOVAG? Stuur dan een e-mail naar schadeherstel@bovag.nl of bel BOVAG Ledenadvies op (030) 659 53 00.
 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring