Financieren

Laatste update 22 november 2023 Leestijd: 37 min

Uw bedrijfspand verbouwen, uitbreiden, nieuwe voorraad of bedrijfsmaterialen aanschaffen? Om te ondernemen heeft u geld nodig. Een financiering kan dan uitkomst bieden. U kunt aankloppen bij de bank, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Welke typen financieringen en kredieten er zijn, wat u nodig heeft voor uw aanvraag en waar u terecht kunt voor hulp leest u in dit dossier.


Voor veel ondernemers is de bank een belangrijke bondgenoot in het ondernemerschap. De bank is uw partner voor het betalingsverkeer van uw bedrijf, maar ook dikwijls (nog) een belangrijke partner voor de financiering van uw bedrijf. Als ondernemer heeft u daarmee niet alleen uw bedrijf te managen, maar ook uw relatie met uw bank. In deze relatie is voor veel ondernemers het nodige veranderd sinds de financiële crisis van 2007 tot 2011. 

Banken en Europese wetgeving

De banken worden nu meer dan voor de crisis gestuurd door Europese wetgeving. Deze wetgeving, bekend als de Basel-akkoorden, hebben als doel de financiële gezondheid van de banken te borgen. De manier waarop de bank naar financieringen kijkt is hierdoor veranderd. Zo worden mkb-bedrijven als risicovoller gezien dan grootbedrijven. Dit komt onder andere omdat mkb-bedrijven vaak minder eigen vermogen hebben en kwetsbaarder zijn voor marktschommelingen. De mobiliteitsbranche ligt daarbij nog eens extra onder het vergrootglas. 

Bij meerdere financiële instellingen

De mobiliteitsbranche wordt gekenmerkt door diverse ontwikkelingen die van invloed zijn op het business- en distributiemodel van de sector. Maar voor een mobiliteitsonderneming met een goede historie en een gedegen plan dat goed voorbereid is, zijn er zeker nog mogelijkheden van financiering. Steeds vaker komt het hierbij voor dat u uw financiering niet meer bij één financiële instelling onderbrengt, maar dat u gebruikmaakt van bijvoorbeeld een bank, leverancierskrediet en alternatieve financieringen zoals crowdfunding of een vendor loan om uw toekomstplannen te financieren. 

Financieringsmogelijkheden en tips

In dit dossier leest u over (alternatieve) financieringsmogelijkheden die passen bij uw behoefte en situatie. Daarnaast geven we u tips hoe u zich goed kan voorbereiden op een financieringsaanvraag en waar u terecht kunt voor hulp.

Klik op de onderstaande onderwerpen om er meer over te lezen:

* Dit dossier bevat voorbeelden van financieringen en aanbieders, maar het is geen onuitputtelijk overzicht. Heeft u ervaring met een financieringsvorm die niet in dit dossier staat, wilt u dit dan aan ons laten weten via ledenadvies@bovag.nl? Loopt u ergens tegenaan op het gebied van financieringen? Dan horen we dat ook graag!

Andere interessante dossiers:


Bekijk hieronder de BOVAG-special over financiering:

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring