De pagina wordt geladen...
De Nederlandsche Bank (DNB) houdt toezicht op maar liefst 1.200 financiële instellingen. Naast de bekende drie grootbanken in Nederland, ING Bank, Rabobank en ABN Amro en haar dochter New10 zijn er dus de nodige alternatieven. Je vindt deze op het internet. In het openbaar register van DNB kun je controleren of een geldverstrekker een bankvergunning of registratie heeft. Daarnaast is er de Stichting MKB Financiering (SMF). Deze onafhankelijke organisatie geeft een keurmerk af aan non-bancaire financieringsinstellingen die bewezen deskundig, professioneel, transparant en betrouwbaar zijn. Maar vertrouw bij een alternatieve financiering niet alleen op het keurmerk. Zorg ook dat je voorwaarden van deze leningen goed begrijpt. Betrek hierbij jouw financieel adviseur, want een alternatieve financiering kent vaak andere afspraken dan je van de bank gewend bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Een rente en termijnbedrag die op het oog aantrekkelijk lijken kunnen – als je deze doorberekent – op een jaar snel oplopen.
De voorraad nieuwe en demonstratie voertuigen (auto, motor, fiets, camper en caravan), onderdelen en/of gebruikte voertuigen in de mobiliteitsbranche wordt vaak gefinancierd door de leverancier of een aan de leverancier verbonden financieringsmaatschappij (captive). Bij tankstations is een financiering van de brandstof en shop voorraad door de oliemaatschappij gebruikelijk. Voor de aandachtspunten bij deze leverancierscontracten lees je Mijn BOVAG - Voorraadfinanciering: overeenkomst Hoewel deze pagina geschreven is voor het autodealerbedrijf zijn veel van de genoemde aandachtspunten ook van toepassing op andere branches.
Overige geldverstrekkers in de mobiliteitsbranche.
Naast de financieringsmaatschappijen van de leveranciers zijn er ook andere geldverstrekkers in de financieringsmarkt die zich gespecialiseerd hebben in de mobiliteitsbranche. Doordat zij meer kennis hebben van de waarde van het onderpand, de voorraad auto’s, motoren en fietsen, kunnen zij grotere bedragen op dit onderpand financieren dan bijvoorbeeld banken. Bekende voorbeelden van deze partijen in onze branche zijn onder andere:
Yescar, DFM, Bovemij, Findio en Santander
Geldverstrekkers zijn terughoudend in het verstrekken van financieringen voor bedrijfspanden, omdat deze eerder worden aangemerkt als risicovol. Dit probleem is ontstaan tijdens de financiële crisis (2007-2011) en is tijdens de Corona crisis (2020-2022) alleen maar toegenomen. Banken hebben afspraken met elkaar gemaakt om de risico’s te beperken. Zo is afgesproken dat voor commercieel vastgoed, vastgoed dat verhuurd wordt aan derden, banken meer kapitaal moeten aanhouden op hun eigen balans. Hierdoor is het voor banken lastiger geworden om bedrijfspanden te financieren.
Maar ook komt het voor dat de bank de financiering op een bedrijfspand opeist wanneer er voor een bedrijfspand een herfinanciering nodig is bij een overname waarbij de koper wel de bedrijfsactiviteiten (medewerkers, cliënten, inventaris en voorraden) overneemt maar niet het bedrijfspand. Zorg er dus voor dat je vooraf toestemming hebt van jouw bank voordat je jouw bedrijfspand verhuurt.
Ook voor het financieren van vastgoed kunnen non-bancaire financieringsinstellingen een alternatief zijn voor de bank. Een bekende non-bancaire financier die bedrijfspanden, commercieel vastgoed, nieuwbouw en transformaties financiert is Mogelijk. Deze non-bancaire financier beschikt over het SMF keurmerk ‘Erkend MKB Financier’.
De stichting Qredits Microfinanciering verstrekt kredieten en leningen aan startende en bestaande ondernemers die niet terecht kunnen bij een reguliere bank. Het gaat om bedrijven die over onvoldoende onderpand of financiële middelen beschikken, en voor een bank een te groot risico zijn. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZ&K) heeft samen met een aantal commerciële banken Qredits in 2009 van een startkapitaal voorzien. Ook Europese fondsen ondersteunen Qredits. Wil je weten of Qredits bij jou past kijk dan op Ondernemen begint bij Qredits Krediet Training Coaching