De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Hoe vraag je met succes financiering aan voor jouw bedrijf?
0%

Financieren

Laatste update 10 oktober 2024Leestijd: 3 min

03Hoe vraag je met succes financiering aan voor jouw bedrijf?

Het doen van een financieringsaanvraag bij een geldverstrekker is voor veel ondernemers een grote stap. Banken of andere geldverstrekkers investeren met een financiering in jouw bedrijf. De voorwaarden waaronder zij bereid zijn om geld te lenen verschillen per situatie. Sommige geldverstrekkers verlangen zelfs letterlijk een belang, aandelen, en daarmee zeggenschap in jouw bedrijf. En dat betekent nogal wat.

Maar voordat een financiering verstrekt wordt, moet de geldverstrekker door jou overtuigd worden dat het verstrekken van een financiering aan jouw bedrijf een goede belegging is. Een belegging die met rente terugbetaald wordt. Professionele geldverstrekkers zoals de banken hebben hierbij ook een zorgplicht. Zij moeten ook de belangen van jou als cliënt in de gaten houden, zodat jij als ondernemer de juiste beslissingen neemt op financieel gebied.

Het aanvragen van een financiering begint bij het hebben van een goed plan. Een geldverstrekker begrijpt heel goed dat je als ondernemer je hierbij laat adviseren door een deskundige en verwacht dit vaak ook.

Waar bestaat een goed ondernemingsplan uit?

Een goed ondernemersplan:

De mobiliteitsbranche is de afgelopen jaren volop in beweging en dat weet een geldverstrekker ook. Je moeten laten zien dat je als ondernemer weet waar je het over hebt en dat jouw bedrijf toekomstbestendig is:

  • Wat maakt jouw bedrijf onderscheidend in een tijd waarin schaalvergroting dominant is?
  • Ben je klaar voor een toekomst waarin voertuigen steeds vaker elektrisch zijn en bedrijven duurzaam?

De toekomstverkenningen van BOVAG helpen jou om hierover je gedachten te vormen en hier een goed verhaal bij te hebben. Kijk in het BOVAG dossier ‘onderzoek & cijfers’ om goed voorbereid te zijn. Aantoonbare aandacht voor duurzaam ondernemen hoort hier ook bij. Maak hierbij gebruik van het CSRD branche format van BOVAG.

In het ondernemersplan leg je uit waar je het geld van de financiering aan gaat besteden en waarom deze investering belangrijk is voor jouw bedrijf. Ook leg je uit hoe deze investering zich terug gaat verdienen. Wat de kansen maar ook wat de risico’s zijn. Het is niet ongebruikelijk om ook een plan-B, ‘wat als het niet lukt’ te beschrijven bij risicovolle investeringen.

Deze financiële prestaties moeten een gezond rendement laten zien en dito vermogenspositie. Het is belangrijk dat deze cijfers zo dicht mogelijk tegen de dag van vandaag aanliggen en betrouwbaar zijn. Zorg er dus voor dat je over de jaarrekening van het laatste kalenderjaar beschikt, opgesteld door een deskundige. En geef waar mogelijk al een inkijkje in de prestaties van jouw bedrijf in het huidige jaar. Laat zien wat de kosten van de investering zijn en hoe je geld gaat verdienen met de investering waarvoor je de financiering vraagt. Duidelijk moet zijn dat jouw bedrijf de extra financieringslasten kan dragen, dit doe je met een kasstroomanalyse. Daarnaast moet je bedrijf een buffer hebben om onverwachte tegenslagen op te vangen. Ook wil een geldverstrekker weten of er voldoende bezittingen zijn die als onderpand kunnen dienen voor de gevraagde financiering.

Modellen voor het maken van een ondernemersplan

Voor het maken van een ondernemingsplan zijn vele modellen online beschikbaar. De drie grootbanken in Nederland hebben ieder een eigen voorbeeld ondernemingsplan dat je kan downloaden om jouw financieringsaanvraag mee te onderbouwen:


Maar ga je je aanvraag indienen bij andere geldstrekkers dan is het te overwegen om te werken met het business model canvas. Dit is een veel gebruikt model voor een ondernemersplan. De kamer van koophandel legt je in negen stappen dit model uit: Business Model Canvas: 9 bouwstenen voor succes | KVK

Bij wie kan je terecht voor goed advies?

Een ondernemersplan downloaden is zo gebeurd alleen het uitwerken hiervan is waarschijnlijk niet jouw dagelijkse ding. Het is daarom te adviseren om hier hulp bij te vragen om je kans op een succesvolle financieringsaanvraag te vergroten. Want als je ervan overtuigd bent dat de investering waarvoor je de financiering vraagt jouw bedrijf verder helpt waarom zou je dan beknibbelen op goed advies? Als je plan doorgang vindt, verdient dit advies zich in een veelvoud terug.

Als je op zoek bent naar een professionele financiële adviseur vraag dan of deze is aangesloten bij een beroepsorganisaties. Dit helpt jou om een inschatting te maken van de kwaliteiten van de adviseur. Of een adviseur lid is kan je ook zelf checken op de websites van de beroepsorganisatie. De beroepsorganisaties voor financieel adviseurs zijn:

Het Ondernemersklankbord (OKB)

Weet je dat er ook ervaringsprofessionals voor je klaar staan? Bij het OKB kan je terecht voor advies van ondernemers met een rijke ervaring. Zij delen hun expertise met je en geven onpartijdig advies. Meer weten over het Ondernemersklankbord, lees dan verder Mijn BOVAG - Ondernemersklankbord

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.