De pagina wordt geladen...
Bij iets feestelijks als een huwelijk of iets verdrietigs als het overlijden van een naaste kan er behoefte zijn om vrij te zijn. Een vraag die dan vaak gesteld wordt, is of de medewerker recht heeft op betaald vrij.
In artikel 75 geeft de cao diverse vormen van kort verlof, met behoud van salaris. Soms kan het ook nodig zijn om in de wet te kijken. Bepaald verlof staat alleen in de wet (denk aan zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof). Soms geeft de cao-tekst de regel, omdat het een uitwerking is van de wet. Maar de cao kan ook aanvullend zijn, zodat deze naast de wet geldt en er naar beiden gekeken moet worden.
Geen extra vakantie
Het verlof dat de cao in artikel 85 toekent is géén extra vakantie. Valt een gebeurtenis die aanleiding voor verlof kan zijn op een vrije dag of in een vakantie? Dan heeft de medewerker na afloop van de vrije dag of de vakantie geen recht op een dag kort verlof hiervoor. De medewerker kan geen kort verlofdagen 'inhalen'.
Art. 4:1 Wet Arbeid en Zorg (WAZO) bepaalt dat een medewerker recht heeft op verlof als een naaste overlijdt. Dat verlof moet kort zijn en naar redelijkheid berekend worden. De cao MvT werkt dat als volgt uit:
Geeft een medewerker een feest ter ere van zijn 25- of 40-jarig huwelijk? Dan heeft de medewerker recht op 1 dag verlof als het feest plaatsvindt op een werkdag en gedurende werktijd (cao art. 75 sub c).
Heeft de medewerker een huwelijksfeest ter ere van een 25-, 40-, 50-, of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of de ouders van de levenspartner? Dan is er 1 dag betaald vrij (cao art. 75 sub c)
Is de partner van een medewerker bevallen? Dan heeft de medewerker volgens de wet recht op 1 week betaald geboorteverlof (art. 4:2 WAZO). De cao MvT biedt medewerkers extra verlof rond de kraamtijd:
Vindt de bevalling plaats onder werktijd? Dan heeft de medewerker in totaal recht op 1 week en 1 dag verlof plus een aantal uren voor de aangifte.
Bijlage 5 regelt het doktersbezoek. De medewerker heeft recht op maximaal 8 uur betaald doktersbezoek onder werktijd per jaar. Onder doktersbezoek valt het bezoek aan een huisarts, tandarts, specialist of therapeut waarnaar verwezen is. Er gelden de volgende spelregels:
Heeft een medewerker betaald vrij om te verhuizen? Nee, de cao en de wet verplichten daar niet toe. Eventueel kunt u als werkgever wel een recht op verlof afspreken in een bedrijfsreglement of een individuele arbeidsovereenkomst.
Moet de medewerker een examen afleggen voor een opleiding die hij volgt? Dan kan er sprake zijn van betaald vrij. Hoeveel? Dat hangt af van het examen.
Een medewerker die onder werktijd moet gaan stemmen heeft recht op maximaal 2 uur betaald vrij. Kan het ook buiten werktijd, dan wordt van de medewerker verwacht dat hij buiten werktijd gaat.
In art 76 cao MvT staan nog een aantal situaties van bijzonder verlof:
In artikel 34 geeft de cao diverse vormen van bijzonder verlof, met behoud van salaris. Ook de wettelijke regels staan in de cao-tekst.
Geen extra vakantie
Bijzonder verlof is geen extra vakantie. Valt een gebeurtenis die aanleiding voor verlof kan zijn op een vrije dag of in een vakantie? Dan heeft de medewerker na afloop van de vrije dag of de vakantie geen recht op een dag kort verlof hiervoor. De medewerker kan geen kort verlofdagen 'inhalen'.
Art. 4:1 Wet Arbeid en Zorg (WAZO) bepaalt dat een medewerker recht heeft op verlof als een naaste overlijdt. Dat verlof moet kort zijn en naar redelijkheid berekend worden. De cao werkt dit in artikel 34 als volgt uit:
De medewerker heeft recht op 1 betaalde vrije dag als er onder werktijd één van de bovenstaande huwelijksfeesten wordt gevierd. Dat kan gaan om het jubileum van de medewerker zelf, maar ook van zijn ouders/schoonouders, opa’s/oma’s of kinderen.
Wordt de medewerker opa of oma? Eén keer per jaar is er recht op 1 betaalde vrije dag.
Verhuist de medewerker? Eens in de twee jaar is er 1 betaalde vrije dag.
Is een medewerker 25, 40 of 50 jaar in dienst? Deze medewerker heeft recht op 1 betaalde vrije dag.
De medewerker heeft recht op maximaal 8 uur betaald doktersbezoek onder werktijd per jaar. Onder doktersbezoek valt het bezoek aan een huisarts, tandarts, specialist of therapeut waarnaar verwezen is. Er zijn de volgende spelregels:
Als de medewerker een opleiding voor een erkend diploma volgt, kan de medewerker betaald vrij krijgen voor de tijd die nodig is om het school- of vakexamen te doen. Voorwaarde is wel dat in het belang is van de onderneming. U als werkgever bepaalt of het in het belang van uw bedrijf is. Ook probeert de medewerker het examen waar mogelijk buiten werktijd te plannen.
In art 61 geeft de cao diverse vormen van kort verlof, met behoud van salaris. Soms kan het ook nodig zijn om in de wet te kijken. Bepaald verlof staat alleen in de wet (denk aan zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof). Soms geeft de cao-tekst de regel, omdat het een uitwerking is van de wet. Maar de cao kan ook aanvullend zijn, zodat deze naast de wet geldt en er naar beiden gekeken moet worden.
Geen extra vakantie
Het verlof dat de cao in artikel 61 toekent is géén extra vakantie. Valt een gebeurtenis die aanleiding voor verlof kan zijn op een vrije dag of in een vakantie? Dan heeft de medewerker na afloop van de vrije dag of de vakantie geen recht op een dag kort verlof hiervoor. De medewerker kan geen kort verlofdagen 'inhalen'.
Art. 4:1 Wet Arbeid en Zorg (WAZO) bepaalt dat een medewerker recht heeft op verlof als een naaste overlijdt. Dat verlof moet kort zijn en naar redelijkheid berekend worden. De cao werkt dat als volgt uit:
Geeft een medewerker een feest ter ere van zijn 25- of 40-jarig huwelijk? Dan heeft de medewerker recht op 1 dag verlof als het feest plaatsvindt op een werkdag en gedurende werktijd.
Heeft de medewerker onder werktijd een huwelijksfeest ter ere van een 25-, 40-, 50-, of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of de ouders van de partner? Dan is er 1 dag betaald vrij.
Is de partner van een medewerker bevallen? Dan heeft de medewerker volgens de wet recht op 1 week betaald geboorteverlof (art. 4:2 WAZO). De cao biedt medewerkers extra verlof rond de kraamtijd:
Vindt de bevalling plaats onder werktijd? Dan heeft de medewerker in totaal recht op 1 week en 1 dag betaald verlof plus een aantal uren voor de aangifte.
Bijlage 7A regelt het doktersbezoek. De medewerker heeft recht op maximaal 8 uur betaald doktersbezoek onder werktijd per jaar. Onder doktersbezoek valt het bezoek aan een huisarts, tandarts, specialist of therapeut waarnaar verwezen is. Er zijn de volgende spelregels:
Moet de medewerker een examen afleggen voor een opleiding die hij volgt? Dan kan er sprake zijn van betaald vrij. Hoeveel? Dat hangt af van het examen:
Een medewerker die onder werktijd moet gaan stemmen heeft recht op maximaal 2 uur betaald vrij. Kan het ook buiten werktijd, dan wordt van de medewerker verwacht dat hij buiten werktijd gaat.
Heeft een medewerker betaald vrij om te verhuizen? Nee, de cao en de wet verplichten daar niet toe. Eventueel kunt u als werkgever wel een recht op verlof afspreken in een bedrijfsreglement of een individuele arbeidsovereenkomst.
In art 62 cao staan nog een aantal situaties van bijzonder verlof: