Goed werkgeverschap

Laatste update 03 november 2021 Leestijd: 3 min

02 Duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Hebben uw medewerkers voldoende kennis en vaardigheden? Passen ze bij het bedrijf? En willen en kunnen ze mee?

Heeft u de kaders, koers en kapstok helder? En zijn uw medewerkers hiervan op de hoogte? Dan kunt u checken of uw medewerkers hieraan voldoen. Hebben zij voldoende kennis en vaardigheden om de doelen te bereiken? Hebben zij een training of opleiding nodig? Of ontdekt u bij uw medewerkers verborgen talenten die nu onbenut blijven? En ook: heeft u meer of juist minder personeel nodig, en hoe lost u dat op? Dat vraagt om inspirerend leiderschap. En om verantwoordelijkheid bij de medewerkers.

Functioneren en beoordelen

Als medewerkers weten wat de bedoeling is, kunnen zij beter afwegen wat hun bijdrage in het geheel is. Passen ze (nog) bij het bedrijf? Willen en kunnen ze mee, of niet? En wat hebben ze daarvoor nodig? Hierin past een systeem van functioneren en beoordelen. Leidinggevende en medewerker bepalen samen wat van de medewerker kan worden verwacht en waarop hij wordt beoordeeld. In periodieke functionerings- en beoordelingsgesprekken legt u de ontwikkeling en de inzet van medewerkers vast. Dit biedt u als werkgever inzicht in de medewerkers die u aan boord heeft, wat u van hen kunt vragen en hoe u hen het beste inzet. Zo werkt u samen aan duurzame inzetbaarheid: werkgever en medewerker.

Goede arbeidsomstandigheden

Onderdeel van duurzame inzetbaarheid zijn goede arbeidsomstandigheden. Hoe blijven medewerkers gezond aan het werk en hoe kunt u daar als werkgever aan bijdragen? Hier leest u daar meer over. 

Generatiepact

Het generatiepact is een regeling die oudere medewerkers in staat stelt minder uren te werken met volledig behoud van pensioenopbouw. Zo kunnen zij op een gezonde manier tot aan hun pensioen aan het werk blijven. Bij deelname aan het generatiepact compenseert de werkgever de helft van het ingeleverde loon van medewerker. De pensioenopbouw blijft gewoon 100%. Door deelname aan het generatiepact ontstaat er op termijn ruimte voor jongeren in het bedrijf. Hierdoor zal het bedrijf langzaam verjongen, terwijl de ervaring van de ouderen beschikbaar blijft en kan worden doorgegeven.
 
In de cao MvT, cao Tank en Was en de Carrosserie cao is een generatiepactregeling opgenomen.


 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring