Terugblik op ledenbijeenkomst aanhangwagenbedrijven: nieuwe keuringsmethode, apk-lobby, elektrificatie en meer

Laatste update 11 mei 2023 Leestijd: 6 min

Zo’n veertig leden van BOVAG Aanhangwagenbedrijven kwamen op maandag 8 mei bij elkaar in Kamerik. Daar kregen zij een vol programma voorgeschoteld. De aanhangwagenbedrijven waren al een tijd niet bij elkaar geweest en er staat veel te gebeuren in de branche, daardoor viel er veel informatie te delen en bespreken. Tijdens het inhoudelijke programma kwamen thema’s voorbij zoals de nieuwe keuringsmethode voor de BOVAG Onderhoudsbeurt, elektrificatie, de apk-lobby en het werven en vasthouden van personeel. Aansluitend konden leden uitgebreid bijpraten tijdens de buitenactiviteit en het diner. 

Bestuurszaken

Herkozen-bestuursleden-AWB.jpgDe ledenbijeenkomst startte met een algemene ledenvergadering met een herverkiezing van twee bestuursleden. De aanwezigen stemden ermee in dat Marco Oudshoorn (Ko van den Berg Aanhangwagens in Utrecht, links op de foto) en Luviek Maassen (Maassen Aanhangwagens in Egchel) startten met hun tweede bestuurstermijn van vier jaar. Samen met Harm Peters vormen zij het driekoppige bestuur van BOVAG Aanhangwagenbedrijven

Actualiteiten

Tijdens de algemene ledenvergadering deelde branchemanager Claudia van Engelenburg ook een aantal actualiteiten vanuit BOVAG en het afdelingsbestuur: 
  • De BOVAG-brandstofvisie wordt momenteel vernieuwd en in het najaar gepresenteerd. Als aanhangwagenbedrijven behoefte hebben aan meer informatie hierover, organiseert BOVAG een online bijeenkomst gericht op aanhangwagenbranche. Leden die aanwezig waren bij de bijeenkomst kunnen interesse hiervoor doorgeven via de evaluatie-enquête.
  • Afgelopen week zijn er weer BOVAG-leden het slachtoffer geworden van een hack. Cybersecurity is dus belangrijker dan ooit. Maak gebruik van het platform Samen Digitaal Veilig en ga ook aan de slag met Elena om criminaliteit te voorkomen. 
  • BOVAG Aanhangwagenbedrijven organiseert in het najaar een studiereis naar leverancier Knott in Hongarije. Leden die bij de bijeenkomst waren, kunnen in de evaluatie-enquête aangeven of ze interesse hebben om mee te gaan. Bij voldoende animo wordt deze reis georganiseerd. 
  • Er wordt een nieuwe video opgenomen voor de serie ‘BOVAG zoekt het uit’, met uitleg over welk rijbewijs er nodig is voor het trekken van aanhangwagens of trailers. Er is nu al een folder beschikbaar met deze informatie. In het najaar staat ook weer een pr-actie gepland voor de aanhangwagenbranche. 

Keuren met Amtek: regionale sessies

Binnen twee jaar stappen alle leden die de BOVAG Onderhoudsbeurt voor aanhangwagens uitvoeren over op een nieuwe keuringsmethode. De digitale formulieren worden vervangen door het werken met de Amtek-app en de steekproeven maken plaats voor een keuringsbegeleiding. Claudia van Engelenburg gaf tijdens de ledenbijeenkomst een toelichting op wat er precies gaat veranderen en hoe de overstap en nieuwe werkwijze eruit zien. 

Claudia kondigde aan dat er voor de zomer een uitgebreide uitleg over de nieuwe keuringsmethode wordt gegeven tijdens drie kleinschalige, informele bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten worden bij de drie bestuursleden in de werkplaats gehouden en u bent van harte welkom om hier samen met uw keurmeester bij aanwezig te zijn. Binnenkort ontvangt u daarvoor een uitnodiging per mail. Wilt u zich nu al op de lijst laten plaatsen? Stuur dan een mail naar aanhangwagen@bovag.nl. De data en locaties zijn: 
  • Donderdag 22 juni in Helden/Egchel
  • Woensdag 28 juni in Utrecht
  • Maandag 3 juli in Heesch
Wilt u nu al meer weten over de overstap op de nieuwe keuringsmethode? Ga dan naar mijn.bovag.nl/keurenmetamtek of bekijk het onderstaande filmpje.
 

Gastsprekers

Er stonden drie interessante gastsprekers op de agenda: 
  • Hans Bresser (directeur strategie en innovatie bij BOVAG) heeft de speerpunten van de vernieuwde strategie van de BOVAG-vereniging toegelicht: veilig, betrouwbaar, toekomstbestendig en duurzaam. Hij heeft met name de betekenis van de koers voor de afdeling toegelicht. Er is gesproken over de impact van de elektrificatie op de branche, waarbij Hans aan de leden heeft gevraagd hoe zij de toekomst zien en wat zij vanuit BOVAG nodig hebben. Er wordt een werkgroep gevormd die zich bezig gaat houden met de impact van de elektrificatie op de aanhangwagenbranche. Leden die interesse hebben om mee te praten in deze werkgroep kunnen een mail sturen naar aanhangwagen@bovag.nl.
  • Wijnand de Geus (projectleider bij BOVAG) legde uit hoe de lobby rondom de apk ervoor staat. De EU evalueert momenteel de Europese richtlijnen rondom de apk en heeft daarvoor input gekregen van alle lidstaten. Ook BOVAG heeft inbreng gegeven. De verwachting is dat de EU in het derde kwartaal met een voorstel gaat komen voor de komende jaren. De inzet van BOVAG is dat het huidige systeem wordt gehandhaafd, waarbij ieder land eigen ruimte heeft om dit zelf in te vullen. Onze wens is ook om aanhangwagens zwaarder dan 750 kg die een eigen kenteken hebben apk-plichtig te maken. Wijnand heeft verteld hoe de apk-lobby in zijn werk gaat, zowel in Nederland als in Brussel, ook welke stappen in de komende periode nog gezet worden. 
  • Bas Blokker (Vibber) sprak over het werven en vasthouden van medewerkers. Uit cijfers blijk dat de mobiliteitsbranche in principe een stabiele instroom van technisch personeel heeft, maar dat juist de grote uitstroom zorgelijk is. Dat komt bijvoorbeeld doordat goed opgeleid technisch personeel ook gewild is in andere branches met betere voorwaarden. Bas gaf een aantal tips om het aanhangwagenbedrijf interessant te houden voor personeel. Zorg bijvoorbeeld dat je meegaat in de wensen van medewerkers van nu: zij hebben mogelijk behoefte om minder of andere tijden, meer flexibiliteit en meer betrokkenheid. De cao biedt daar ruimte voor. Kijk bij het werven van nieuwe medewerkers niet alleen naar de papieren. Je kunt iemand die niet de juiste opleiding, maar wel een goede mentaliteit heeft ook opleiden in je eigen bedrijf. 
Na het inhoudelijke programma was er tijd voor een informele buitenactiviteit. Leden konden meedoen met een schietclinic of een potje voetgolf. Deze sportieve activiteiten waren een leuke manier om te ontspannen, bij te praten én actief bezig te zijn. De middag werd afgesloten met een gezamenlijk diner.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring