Banken beloven beterschap: minder streng

Laatste update 01 juni 2023 Leestijd: 2 min

Dankzij afspraken met toezichthouder De Nederlandsche Bank krijgen banken meer ruimte om hun eigen risico-analyse te doen. Dat zou moeten leiden tot minder eisen aan, en controles bij hun klanten.

In de strijd tegen ondermijning, en op aandringen van de Nederlandsche Bank, werden banken afgelopen jaren richting mobiliteitsondernemers steeds strenger als het gaat om afstorten contact geld, het verkrijgen van een financiering of het openen van een betaalrekening. Hoewel BOVAG de strijd tegen ondermijning en bijvoorbeeld witwassen ondersteunt, was de brancheorganisatie van mening dat de maatregelen doorsloegen, omdat het ondernemen vaak onmogelijk werd gemaakt. BOVAG kaartte dat onder meer aan in de Tweede Kamer, de minister van FinanciĆ«n, bij de Vereniging van Nederlandse Banken en bij de Nederlandsche Bank. 

Versoepelen 

Dat resulteerde eerder al in een versoepeling van de regels rond afstoten cash en het Convenant Contant Geld / Betalingsverkeer. En nu dus in de nieuwe toezegging van banken om hun controles op witwassen te versoepelen voor bankrelaties waarbij het risico daarop klein is. Banken krijgen van hun toezichthouder meer ruimte om zelf de klantrisico's te bepalen. Verder zeggen de banken dat ze onderzoeken of er nog meer versoepeld kan worden, onder meer bij de controles van bedrijven in de autobranche, volgens de banken 'een risicosector'.  

BOVAG is content dat de banken nu kijken naar versoepelingen, omdat te veel ondernemers de afgelopen tijd over een kam werden geschoren en hen daardoor het ondernemen vrijwel onmogelijk werd gemaakt. BOVAG zal de inlossing van de belofte van de banken blijven monitoren en blijft ook in gesprek met De Nederlandsche Bank om de huidige, vaak onnodige, lastendruk bij ondernemers terug te dringen.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring