Oproep BOVAG aan banken: 'Werk samen!'

Laatste update 24 januari 2023 Leestijd: 3 min

BOVAG-voorzitter Han ten Broeke riep banken op om weer partner van ondernemers te worden. Met name op het gebied van financiering van verduurzaming. Nu krijgen ondernemers bij hun bank te vaak nul op het rekest. Ten Broeke deed zijn oproep tijdens het seminar 'De rol van accountants en banken bij het verduurzamen van Nederland', dat deze week werd gehouden in het BOVAG-huis. 

Han ten Broeke hield een zaal vol bankiers en accountants voor dat de retail hulp nodig heeft bij de transitie naar duurzaam ondernemen. Die hulp biedt BOVAG aan zijn leden en die hulp vraagt BOVAG van banken en accountants. Maar BOVAG-leden ervaren die hulp niet altijd, als gevolg van strengere regels rond aanpak van ondermijning en eisen die banken stellen onze sector ten aanzien van duurzaamheid.

Ten Broeke: "Ik snap dat de regels strenger zijn en dat banken door de overheid aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid in dezen. Maar ik vind dat ze zijn doorgeslagen. We werden op een gegeven moment geconfronteerd met de situatie dat banken een hele sector, ónze sector, buiten spel dreigden te zetten. Vele ondernemers werd een rekening of financiering geweigerd. Terwijl investeren nu cruciaal is om de noodzakelijke verduurzaming te kunnen realiseren. Zonnepanelen, laadpalen, waterpompen, LED-verlichting, alternatieve droogcabines voor schadeherstellers. Het vergt allemaal fikse investeringen waarvoor vaak financiering nodig is. Maar in veel gevallen ging het loket dicht."

Schrijnend

"We komen schrijnende situaties tegen waarbij bedrijven die al vele decennia klant zijn van een bank, met een goed eigen vermogen en uitstekend betalingsgedrag, opeens geen financiering meer krijgen op een uitbreiding, of op een bestaand pand. Simpelweg omdat ze negatief worden aangeslagen, omdat door banken de hele sector als hoog risico wordt ingeschaald. Het onbegrip van ondernemers die ons hier over bellen - en dat gebeurt frequent - is heel groot. Die situatie heeft BOVAG er zelfs toe aangezet een project op te starten om alternatieve financieringsvormen in kaart te brengen.

Volgens Ten Broeke gaan ondernemers het zonder hulp van banken niet redden qua noodzakelijke verduurzaming en het bouwen van een mooie groene toekomst in de mobiliteit. Terwijl overheid en opdrachtgevers dat wel verwachten van die ondernemers. Hij daagde de aanwezige bankiers en accountants uit de handschoen op te pakken.

Het seminar “De rol van accountants en banken bij het verduurzamen van Nederland" werd georganiseerd door BOVAG, Green by Blue en ABN AMRO MeesPierson Instituten en Charitas. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring