BOVAG in gesprek over weigering afstorten cash 

Laatste update 25 juni 2021 Leestijd: 2 min

De Rabobank heeft laten weten dat het geen cash stortingen meer accepteert van ondernemers. Een nogal abrupte stap die BOVAG niet begrijpt, een stap die BOVAG-bedrijven voor het blok zet en in verdachte hoek plaatst, omdat deze maatregel enkele sectoren zou betreffen. BOVAG heeft dit direct hoog op gespeeld en andere branches aan haar zijde gevonden. Het wordt nu als een hoge prioriteit aangemerkt in de agenda van MKB-Nederland. Overleg met de banken wordt ingezet.  

Eind januari gaven de banken nog gehoor aan de oproep van VNO-NCW en MKB-NL om tijdelijk extra mogelijkheden te bieden voor het afstorten van contant geld. De sluiting van de afstortlocaties om plofkraken tegen te gaan, was toen namelijk een groot probleem voor ondernemers. Daarop zijn tijdelijk veertig sealbagautomaten geopend. VNO-NCW en MKB-NL gingen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in gesprek over een permanente oplossing.  

Het bericht van de Rabobank staat haaks op de eerdere berichtgeving van januari. Banken ontmoedigen cashbetalingen al langer, dat is bekend, maar niet het besluit helemaal geen cash stortingen meer te accepteren. Dergelijke veranderingen organiseer je in goed overleg en met een redelijke overgangstermijn. Het besluit om binnen enkele maanden of soms per direct helemaal geen cash meer te accepteren, is onacceptabel. Er wordt immers geen alternatief geboden. Evenmin worden consumenten hiervan op de hoogte gesteld, waardoor er veel onduidelijkheid ontstaat en handelingsperspectief ontbreekt. Er ontstaat op deze manier een onwerkbare situatie met veiligheidsrisico’s als gevolg.  

BOVAG wil daarom snel aan tafel met de Rabobank over de huidige opgelegde beperkingen maar ook afspraken maken over een betere spreiding en begeleiding van ondernemers bij het terugdringen van cash betalingen, het faciliteren van krediet én het beperken van de kosten voor kredieten en betalingsverkeer. BOVAG heeft vandaag een brief uitgestuurd naar de automotive banken, de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland. 

BOVAG houdt u op de hoogte van de vorderingen in dit dossier. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring