Basisregels, mondkapjes op en afstand houden

Laatste update 05 november 2021 Leestijd: 4 min

Het mondkapje mag weer tevoorschijn worden gehaald en wordt vanaf aanstaande zaterdag 6 november verplicht in publieke binnenruimten en bij contactberoepen. Per direct wordt dringend verzocht dat iedereen in Nederland zich aan de basismaatregelen houdt, te weten: blijf thuis bij klachten, laat je testen, hou anderhalve meter afstand en schud geen handen. Iedereen die dat kan, wordt dringend verzocht om de helft van zijn of haar werkuren thuis te werken. Daarnaast geldt een binnenlands reisadvies, mijd drukte en reis buiten de spits. Het coronatoegangsbewijs gaat breder ingezet worden. Dat zijn de hoofdpunten uit de coronapersconferentie die demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond gaven.

Nu de besmettingscijfers oplopen en de zorgcapaciteit weer onder druk komt te staan, zijn er nieuwe maatregelen nodig om de virusuitbraak beter onder controle te krijgen. Dus de mondkapjes moeten weer op in de showroom en in andere ruimten die open zijn voor publiek en waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden zoals bijvoorbeeld:
  • Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, MBO en HBO onderwijs bij verplaatsing etc.
  • Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant
Dat laatste houdt voor rijschoolhouders in dat zowel zij als hun leerlingen verplicht zijn om tijdens de les een mondkapje dragen. Lees daarover hier meer.

Afscheiding van plexiglas niet genoeg

Eerder heeft deze maatregel geleid tot vragen over mondkapjes voor balie- en receptiemedewerkers. BOVAG heeft het toen expliciet nagevraagd bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze heeft BOVAG laten weten dat zij deze uitzondering op de mondkapjesplicht zo interpreteert dat dit alleen geldt voor bezoekers en niet voor personeel. Met het gebruik van plexiglas wordt dus niet voldaan aan de mondkapjesplicht. Een plexiglas scherm heeft namelijk geen preventieve werking richting collega’s. Het wordt bovendien onwenselijk geacht dat medewerkers vaak het mondkapje op en af moeten doen wanneer ze de werkvloer op lopen. Ook bij het gebruik van een plexiglasscherm aan de balie moet volgens EZK dus een mondkapje gedragen worden. 
Lees ook: 
 

Coronatoegangsbewijs

Op meerdere plekken in Nederland zal bij de ingang om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd. Denk hierbij aan buitenterrassen horeca, culturele instellingen, doorstroomlocaties als pretparken, sportscholen en zwembaden. De mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs breder in te zetten, bijvoorbeeld bij niet-essentiële detailhandel, waaronder ook showrooms, wordt onderzocht. Het gaat dan om plekken waar dagelijks veel mensen bij elkaar kunnen komen. Op dit moment is daarvan nog geen sprake.

Als werkgever is het op dit moment niet toegestaan uw medewerkers om het coronatoegangsbewijs te vragen om te werken. Wel is aangekondigd dat men naar nieuwe wetgeving gaat kijken die het mogelijk maakt dat werkgevers coronatoegangsbewijzen kunnen vragen op plekken waar deze al moet worden getoond of waar veel mensen bij elkaar komen, zoals de niet-essentiele detailhandel. Dit vanwege de plicht van werkgevers om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Een mogelijkheid maar geen verplichting . 
Op 12 november wordt er besloten of en hoe er verder gegaan wordt met deze werkgeversmaatregelen. 

Nieuw protocol

Bekijk hier de nieuwe protocollen en posters.De maatregelen gelden voorlopig tot 12 november 2021.

Downloads

Om iedereen te helpen herinneren aan de nieuwe maatregel, kunt u gebruik maken van onderstaande posters. Downloaden, printen, ophangen; is het meteen voor iedereen duidelijk!

    No data found

Vragen?

Heeft u nog vragen over de nieuwe coronamaatregelen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl. 

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring