Oproep: leef de basisregels en mondkapplicht na, gebruik de posters en protocollen

Laatste update 08 november 2021 Leestijd: 6 min

Vaccineren van specifieke groepen en het consequent naleven van de basisregels zijn de enige weg uit de coronacrisis. Daarom roept BOVAG zijn leden op om de (basis)maatregelen goed na te leven. Er gaat ook weer een mondkapjesplicht gelden in winkels / showrooms en voor rijscholen / CBR (vanaf 6 november) en de RDW (vanaf 8 november). Om u te helpen de maatregelen na te leven vindt u in dit bericht hulpmiddelen zoals posters, protocollen en veel gestelde vragen.

BOVAG vindt het positief dat het kabinet geen nieuwe lockdowns of beperkende sluitingstijden invoert. Dit kunnen we helpen voorkomen met het naleven van de basisregels. Om u daarbij te helpen, kunt u gebruikmaken van deze hulmiddelen:

Posters basisregels

  No data found

Posters mondkapjesplicht

  No data found

Protocol Mobiliteitssector

  No data found

Rijscholenprotocol

  No data found


Aangepast protocol mobiliteitsbranche volgt zo snel mogelijk.

Veel gestelde vragen

Een oproep van uw algemeen voorzitter

 

Basisregels


De basisregels zijn: 

 • Handen wassen
 • Testen en thuisblijven bij klachten
 • Houd 1,5 meter afstand
 • Zorg voor voldoende ventilatie
 • Werk waar mogelijk thuis voor ten minste de helft van de werktijd.

Mondkapjesplicht winkel / showroom, RDW en rijscholen

De mondkapjes moeten vanaf zaterdag 6 november weer op in de showroom en in andere ruimten die open zijn voor publiek en waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden zoals bijvoorbeeld:

 • Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, MBO- en HBO-onderwijs bij verplaatsing etc. Let op: een plexiglasscherm aan de balie is GEEN alternatief voor een mondkapje.
 • Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant. Dit houdt voor rijschoolhouders in dat zowel zij als hun leerlingen verplicht zijn om tijdens de les een mondkapje dragen. Lees daarover hier meer.
 • Vanaf maandag 8 november zal RDW de mondkapjesplicht weer invoeren. De RDW betreurt de maatregel. Dit betekent onder andere dat tijdens een APK steekproef de keurmeester een mondkapje zal moeten dragen. Tijdens het bezoek aan een RDW-locatie, zoals een keuringsstation en het RDW-testcentrum, geldt ook de verplichting tot het dragen van een mondkapje. Meer informatie vindt u op de website van RDW.

Coronatoegangsbewijs

Op meerdere plekken in Nederland zal bij de ingang om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd. De mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs breder in te zetten, bijvoorbeeld bij niet-essentiële detailhandel, waaronder ook showrooms, wordt onderzocht. Het gaat dan om plekken waar dagelijks veel mensen bij elkaar kunnen komen. Op dit moment is daarvan nog geen sprake. Lees hier meer.

Vragen?

Heeft u nog vragen over de nieuwe coronamaatregelen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring