De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Coronamonitor: uitkomsten week 2 (27 maart)
0%
Terug

Coronamonitor: uitkomsten week 2 (27 maart)

Laatste update 01 januari 2020Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

De BOVAG Coronamonitor is een wekelijkse ledenpeiling waarmee BOVAG de impact van het Coronavirus op de BOVAG-bedrijven in kaart brengt. Die informatie is namelijk essentieel voor onze belangenbehartiging om op landelijk niveau te werken aan een passende set aan steunmaatregelen. Hieronder vindt u de uitkomsten van de tweede BOVAG Coronamonitor (week 2 – 27 maart).


De uitbraak van het Coronavirus heeft impact op álle leden van BOVAG. 88% telt minder klanten in de bedrijven, de orderportefeuille wordt steeds leger (bij 80,6%) en bestaande orders worden geannuleerd (31,3%). Hoewel de werkplaatsen nog wel werk hebben, raken ook die leger bij 61,2% van de bedrijven. Liquiditeit is een toenemend probleem bij twee derde van de BOVAG-leden. Uit deze tweede Coronamonitor blijkt dat het geschatte omzetverlies is toegenomen met 12%: BOVAG-leden hebben – als gevolg van het Coronavirus – te maken met een omzetverlies van 44,2%. Om dit verlies financieel te dragen, verwacht 82,4% van de BOVAG-bedrijven tussen nu en 3 maanden extra krediet nodig te hebben. De verwachte hoeveelheid benodigde ontslagen ten gevolgen van deze crisis is toegenomen (+11%) en de bedrijven zoeken op allerlei manieren steun. Bij BOVAG en andere brancheorganisaties in de mobiliteit, bij hun accountant én maar liefst een derde klopte afgelopen week aan bij zijn bank (nieuwe top 3). Ook de landelijke steunmaatregelingen worden in toenemende mate gebruikt (+12,8%). Ondanks alles zijn de meeste BOVAG-ondernemers nog positief over de afloop, het vertrouwen dat men heeft in het feit dat hun bedrijf door deze crisis heen komt is met 69,3% nagenoeg gelijk aan de eerste peiling.

Prioriteiten in onze belangenbehartiging

Uit deze Coronamonitor maken we op dat BOVAG komende week van de volgende punten prioriteit moet maken:

Veelgestelde vragen van dit moment:

Ondernemers die te maken krijgen met liquiditeitsproblemen door het coronavirus kunnen voor de betaling van hun belastingschulden een beroep doen op bijzonder uitstel bij de Belastingdienst. Dit kunt u aanvragen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW en de loonheffingen.

Hiervoor moet u een schriftelijke motivatie, dat uw onderneming in de problemen is geraakt door de coronacrisis, sturen naar de Belastingdienst. Als het verzoek tot bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst is geregistreerd, wordt de invordering meteen stopgezet. Een check van deze verzoeken vindt later plaats. Eventuele opgelegde verzuimboetes voor het niet (op tijd) betalen van de belastingen zal de fiscus terugdraaien.

Download hier de voorbeeldbrief voor de aanvraag:



Kijk hier voor meer informatie.

Voor veel ondernemers is het maken van een liquiditeitsbegroting geen onderdeel van hun routine. Daarom heeft BOVAG een Excel-bestand gemaakt, waarmee u voor uzelf inzichtelijk kunt maken hoe lang uw bedrijf nog vooruit kan met de beschikbare geldmiddelen. Een liquiditeitsbegroting heeft u ook nodig wanneer u bij uw bank een beroep wilt doen op bijvoorbeeld het BMKB-krediet, één van de noodmaatregelen van de Rijksoverheid, In het Excel-model vindt u ook een tabblad met ‘tips voor meer liquiditeit’, waarin de verschillende noodmaatregelen staan opgesomd en wat u nog meer kan doen om uw liquiditeitspositie te verbeteren.

Download hieronder het Excel-bestand om uw eigen liquiditeitsbegroting te maken.

Klik hier voor alle veelgestelde vragen

Staat uw vraag hier niet tussen of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 65 95 300. Ook kunt u uw vragen kwijt bij het coronaloket via (0800) 2117.

Vul de Coronamonitor elke week in!

De BOVAG Coronamonitor houden we voorlopig elke week en we roepen u hierbij op om deze ook elke keer in te vullen. Als we weten wat uw bedrijf en uw branche nodig heeft, kunnen we daar onze belangenbehartiging en lobby op inzetten. U helpt er dus uzelf en uw branche mee.

Kijk hier voor alle informatie over de coronamonitor
Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.