Coronamonitor: uitkomsten week 2 (27 maart)

Laatste update 31 maart 2020 Leestijd: 5 min

De BOVAG Coronamonitor is een wekelijkse ledenpeiling waarmee BOVAG de impact van het Coronavirus op de BOVAG-bedrijven in kaart brengt. Die informatie is namelijk essentieel voor onze belangenbehartiging om op landelijk niveau te werken aan een passende set aan steunmaatregelen. Hieronder vindt u de uitkomsten van de tweede BOVAG Coronamonitor (week 2 – 27 maart).

BOVAG-Visual-wk13-1170x1369px.jpg
De uitbraak van het Coronavirus heeft impact op álle leden van BOVAG. 88% telt minder klanten in de bedrijven, de orderportefeuille wordt steeds leger (bij 80,6%) en bestaande orders worden geannuleerd (31,3%). Hoewel de werkplaatsen nog wel werk hebben, raken ook die leger bij 61,2% van de bedrijven. Liquiditeit is een toenemend probleem bij twee derde van de BOVAG-leden. Uit deze tweede Coronamonitor blijkt dat het geschatte omzetverlies is toegenomen met 12%: BOVAG-leden hebben – als gevolg van het Coronavirus – te maken met een omzetverlies van 44,2%. Om dit verlies financieel te dragen, verwacht 82,4% van de BOVAG-bedrijven tussen nu en 3 maanden extra krediet nodig te hebben. De verwachte hoeveelheid benodigde ontslagen ten gevolgen van deze crisis is toegenomen (+11%) en de bedrijven zoeken op allerlei manieren steun. Bij BOVAG en andere brancheorganisaties in de mobiliteit, bij hun accountant én maar liefst een derde klopte afgelopen week aan bij zijn bank (nieuwe top 3). Ook de landelijke steunmaatregelingen worden in toenemende mate gebruikt (+12,8%). Ondanks alles zijn de meeste BOVAG-ondernemers nog positief over de afloop, het vertrouwen dat men heeft in het feit dat hun bedrijf door deze crisis heen komt is met 69,3% nagenoeg gelijk aan de eerste peiling. 

Prioriteiten in onze belangenbehartiging 

Uit deze Coronamonitor maken we op dat BOVAG komende week van de volgende punten prioriteit moet maken:

Veelgestelde vragen van dit moment:

Hoe vraag ik uitstel van betaling bij de Belastingdienst aan?
Hoe maak ik een liquiditeitsbegroting?

Klik hier voor alle veelgestelde vragen

Staat uw vraag hier niet tussen of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 65 95 300. Ook kunt u uw vragen kwijt bij het coronaloket via (0800) 2117.

Vul de Coronamonitor elke week in!

De BOVAG Coronamonitor houden we voorlopig elke week en we roepen u hierbij op om deze ook elke keer in te vullen. Als we weten wat uw bedrijf en uw branche nodig heeft, kunnen we daar onze belangenbehartiging en lobby op inzetten. U helpt er dus uzelf en uw branche mee. 

Kijk hier voor alle informatie over de coronamonitor
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring