De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Veelgestelde vragen over het Coronavirus en werkgeverschap/ondernemerschap
0%
Terug

Veelgestelde vragen over het Coronavirus en werkgeverschap/ondernemerschap

Laatste update 01 januari 2020Leestijd: 2 min
Artikel header afbeelding

Bij BOVAG krijgen we veel vragen binnen rondom het Coronavirus, we hebben de meeste vragen hieronder voor u op een rijtje gezet. Deze vragen en antwoorden worden voortdurend geactualiseerd en uitgebreid.

Heeft u een vraag, maar vindt u geen antwoord, neem dan vooral contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of telefoon 030 65 95 300.


RDW vragen

Onderhoudsvragen

Klantvragen

Werkgeversvragen

Veel vragen over werkgeverszaken worden al beantwoord op

mijnBOVAG

en via de

WGZ-nieuwsbrief

. Hieronder vindt u de veelgestelde vragen n.a.v. het coronavirus gesorteerd op onderwerp.

Ziekte werknemer en loondoorbetaling

Wanneer een werknemer ziek is, gelden de normale regels bij ziekte. De werknemer meldt zich ziek en de werkgever is in principe verplicht om het loon door te betalen tot het percentage zoals dat in de cao is bepaald. Dit geldt ook als de werknemer in het buitenland zit en daar ziek is geworden.

Nee, geen ziekmelding, want die werknemer is (nog) niet ziek. Het RIVM adviseert mensen die in aanraking geweest zijn met een besmet persoon thuis te blijven.

Als werkgever moet u zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor uw personeel. U moet dus maatregelen nemen om de verspreiding van het virus zoveel als mogelijk te voorkomen. Op basis van de adviezen van het RIVM is het niet noodzakelijk om het voltallige personeel naar huis te sturen wanneer een collega besmet is met het coronavirus.

De werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Om te bepalen of de werknemer gegronde redenen heeft om thuis te willen blijven, kan overlegd worden met de bedrijfsarts. Die kan aangeven of de genomen maatregelen voldoende zijn of dat er extra maatregelen genomen moeten worden. Ga op basis daarvan in overleg met de werknemer en probeer de angst weg te nemen. Lukt dat niet en heeft de werknemer geen reden tot angst, dan moet hij verlof opnemen. Bekijk hier het Protocol Veilig blijven werken in tijden van Corona (Covid-19) in de Mobiliteitssector.

Werknemer en verlof

Werknemer en zorgverlof

Als uw werknemer voor een ziek familielid moet zorgen, is er sprake van zorgverlof. Geen arbeidsongeschiktheid. Kortdurend zorgverlof duurt maximaal 2 maal het aantal overeengekomen arbeidsuren per week binnen 12 maanden. En het salaris wordt voor 70 procent doorbetaald. Wanneer dat minder is dan het wettelijk minimumloon, dan ontvangt de werknemer het minimumloon.

Beleid en privacy

De werkgever mag niet vertellen wie er besmet is, dan worden de privacyregels geschonden. Maar de werkgever heeft ook een zorgplicht naar de andere collega’s toe. Dus mocht het mogelijk zijn om het anoniem door te geven, zonder dat duidelijk is wie er besmet is, dan is dat toegestaan. Anders kan er toestemming worden gevraagd aan de zieke werknemer om collega’s te informeren.

Ja. Deze maatregelen zijn namelijk een wijziging of aanvulling van bestaande regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden. De OR heeft daardoor instemmingsrecht. De instemmingsplicht van de OR komt alleen te vervallen als de werkgever wettelijke voorschriften opvolgt. Hiervan is bij een advies van de RIVM geen sprake.

U mag vragen of zij gezondheidsklachten hebben, maar werknemers zijn niet verplicht om antwoord te geven. Doen zij dit wel, dan mag u het antwoord niet registreren. Een werkgever mag op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming namelijk geen medische gegevens verzamelen en registreren.

Ja, op basis van de Arbeidsomstandighedenwet bent u verplicht om ervoor te zorgen dat uw medewerkers veilig en gezond kunnen werken. De werkgever moet dan ook zorgen voor voorlichting, instructies en gepaste maatregelen. Zorg dus voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en maak regelmatig schoon. De bedrijfsarts kan u adviseren over (bedrijfsspecifieke) preventieve maatregelen.

Een werkgever mag ook voorschriften opleggen over de manier waarop het werk uitgevoerd moet worden of voorschriften met betrekking tot de goede orde in de onderneming. Zolang de instructies redelijk zijn moeten medewerkers deze opvolgen. Dit is het instructierecht van de werkgever. U kunt uw medewerkers dan ook instrueren om de hygiënemaatregelen binnen het bedrijf na te leven. Let er ook op dat medewerkers zich hieraan houden.

Bekijk hier het Protocol Veilig blijven werken in tijden van Corona (Covid-19) in de Mobiliteitssector.

Nieuwe werknemer

Thuiswerken en kosten

Vragen over het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.

Sinds 6 april is het noodloket voor aanvraag NOW geopend. Hier kunt u een tegemoetkoming van de loonkosten aanvragen. BOVAG zette de veelgestelde vragen over deze regeling op een rij. De vragen en antwoorden worden regelmatig aangepast aan de actualiteit en op basis van nieuwe inzichten of informatie van de overheid.

Direct NOW aanvragen

Bekijk hier de pagina van de Rijksoverheid over de NOW.

Vragen over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Met de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers kunnen zelfstandig ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, een lening aanvragen voor bedrijfskapitaal van maximaal € 10.157 met een rente van 2%. Deze is binnen vier weken beschikbaar. De maximale looptijd van de lening is drie jaar. Tot januari 2021 hoeft niet te worden afgelost.

Er zijn verhuurders die besluiten coulant te zijn. U zou het dus met de verhuurder kunnen bespreken. Anders moet u zich bij de overheid melden om in aanmerking te komen voor een garantstelling. De continuïteit van de onderneming lijkt er namelijk van af te hangen.

Mogelijk is uw verhuurder aangesloten bij één van de brancheorganisaties die hebben opgeroepen om coulant te zijn. Kijk hier welke brancheorganisaties dat zijn: Oproep aan huurders en verhuurders van commercieel vastgoed.

Ondernemers die te maken krijgen met liquiditeitsproblemen door het coronavirus kunnen voor de betaling van hun belastingschulden een beroep doen op bijzonder uitstel bij de Belastingdienst. Dit kunt u aanvragen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW en de loonheffingen.

Hiervoor moet u een schriftelijke motivatie, dat uw onderneming in de problemen is geraakt door de coronacrisis, sturen naar de Belastingdienst. Als het verzoek tot bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst is geregistreerd, wordt de invordering meteen stopgezet. Een check van deze verzoeken vindt later plaats. Eventuele opgelegde verzuimboetes voor het niet (op tijd) betalen van de belastingen zal de fiscus terugdraaien.

Download hier de voorbeeldbrief voor de aanvraag:



Kijk hier voor meer informatie.

Het kabinet wil de administratieve lasten van het aanvragen van uitstel van betaling voor u zo beperkt mogelijk houden. Voor de eerste 3 maanden is dus geen verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld een accountant of brancheorganisatie) nodig.

Wie een uitstel van meer dan drie maanden wil aanvragen, moet naast de brief van uzelf ook een verklaring van een derde deskundige aan het verzoek toevoegen. De verklaring van de deskundige moet binnen vier weken na het verzoek worden ingebracht. BOVAG is in overleg met de Belastingdienst om te kijken of het mogelijk is dat BOVAG middels een algemeen schrijven als derde deskundige voor haar leden kan optreden. Lees hier meer over dit onderwerp.

Voor veel ondernemers is het maken van een liquiditeitsbegroting geen onderdeel van hun routine. Daarom heeft BOVAG een Excel-bestand gemaakt, waarmee u voor uzelf inzichtelijk kunt maken hoe lang uw bedrijf nog vooruit kan met de beschikbare geldmiddelen. Een liquiditeitsbegroting heeft u ook nodig wanneer u bij uw bank een beroep wilt doen op bijvoorbeeld het BMKB-krediet, één van de noodmaatregelen van de Rijksoverheid, In het Excel-model vindt u ook een tabblad met ‘tips voor meer liquiditeit’, waarin de verschillende noodmaatregelen staan opgesomd en wat u nog meer kan doen om uw liquiditeitspositie te verbeteren.

Download hieronder het Excel-bestand om uw eigen liquiditeitsbegroting te maken.

Bekijk ook de

wegwijzer voor ondernemers

van de Kamer van Koophandel.

Vragen over verhuur

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.