Bijzonder uitstel betalen belasting

Laatste update 19 maart 2020 Leestijd: 3 min

Ondernemers die te maken krijgen met liquiditeitsproblemen door het coronavirus kunnen voor de betaling van hun belastingschulden een beroep doen op bijzonder uitstel bij de Belastingdienst. Dit kunt u aanvragen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW en de loonheffingen.

Hiervoor moet u een schriftelijke motivatie, dat uw onderneming in de problemen is geraakt door de coronacrisis, sturen naar de Belastingdienst. Als het verzoek tot bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst is geregistreerd, wordt de invordering meteen stopgezet. Een check van deze verzoeken vindt later plaats. Eventuele opgelegde verzuimboetes voor het niet (op tijd) betalen van de belastingen zal de fiscus terugdraaien.

Download hier de voorbeeldbrief voor de aanvraag:

Langer uitstel dan drie maanden

Wie een uitstel van meer dan drie maanden wil aanvragen, moet naast de brief van uzelf ook een verklaring van een derde deskundige aan het verzoek toevoegen. De verklaring van de deskundige moet binnen vier weken na het verzoek worden ingebracht. BOVAG is in overleg met de Belastingdienst om te kijken of het mogelijk is dat BOVAG middels een algemeen schrijven als derde deskundige voor haar leden kan optreden.

Uit deze verklaring moet blijken dat:
  • Sprake is van werkelijk bestaande, acute betalingsproblemen (en niet om bijvoorbeeld betalingsproblemen die in de toekomst zullen ontstaan)
  • Betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn
  • De klant de betalingsproblemen vóór een bepaald tijdstip oplost
  • De onderneming levensvatbaar is

Verlaging voorlopige aanslag

Ondernemers die een lagere winst verwachten, kunnen verzoeken om een verlaging van de eerder aan hen opgelegde voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2020. Deze verzoeken zullen door de Belastingdienst worden ingewilligd.
  • Voor de inkomstenbelasting: wijzig de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst
  • Voor de vennootschapsbelasting kan de ondernemer op drie manieren de voorlopige aanslag wijzigen:
  1. Via het formulier in het nieuwe ondernemersportaal: Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ga naar Inloggen voor ondernemers, kies voor Mijn Belastingdienst Zakelijk en log in met eHerkenning.
  2. Via het formulier 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2020' op de website van de Belastingdienst.
  3. Wijziging met commerciële softwarepakket of met software van de belastingadviseur.
  • Het is mogelijk dat het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die de ondernemer in de eerste maanden van dit jaar al heeft betaald. In dat geval krijgt de ondernemer het verschil uitbetaald.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring