Zo maakt u op de juiste manier gebruik van de tijdelijke procedure importkeuring

Laatste update 03 april 2020 Leestijd: 3 min

Er is veel interesse voor de tijdelijke procedure voor importkeuringen van personenauto’s (corona-noodprocedure). Om de regeling tot een succes te maken, is het belangrijk dat u er op de juiste manier gebruik van maakt. De eerste dagen van de regelingen bleek dat helaas niet altijd het geval te zijn. En dat zorgt voor vertraging. BOVAG brengt daarom een paar belangrijke aandachtspunten graag onder uw aandacht.

RDW heeft dankzij lobby van BOVAG een tijdelijke procedure ontwikkeld voor importkeuringen. De keuring gebeurt aan de hand van digitale documenten en foto’s. Personenauto’s krijgen zo – zonder een fysieke keuring – een kenteken en kunnen worden geleverd en gefactureerd. Zo ontvangen autobedrijven toch hun geld. In specifieke gevallen kan RDW de voertuigen achteraf alsnog fysiek keuren.

Alleen verkochte personenauto’s

Een aantal zaken rondom de regeling verdienen nog wat extra aandacht. Zo mogen alleen aantoonbaar verkochte personenauto’s worden ingeschreven (dus geen onverkochte personenauto’s in voorraad). Om succesvol gebruik te kunnen blijven maken van de regeling, vragen we u hier extra goed op te letten. 

Goede kwaliteit documenten en foto’s

RDW heeft voor de keuring digitale documenten en foto’s van uw voertuig nodig. Belangrijk bij het aanleveren is dat:
  • Alle benodigde documenten worden aangeleverd in 1 e-mail;
  • U alle benodigde documenten en foto’s aanlevert als bijlagen in de e-mail en geen gebruikmaakt van ZIP-bestanden of Wetransfer;
  • Documenten en foto’s duidelijk zijn, dus goed leesbaar en scherp;
  • Alle bijlagen samen niet groter zijn dan 8 Mb;
  • U voor verzending controleert of alles is bijgevoegd;
  • U uw handtekening heeft gezet.

Doorlooptijd en verwachtingen

Normaal gesproken zou een dergelijke nieuwe procedure enkele weken of maanden getest worden. Vanwege de urgentie is dat nu niet mogelijk. RDW kan op dit moment nog geen duidelijkheid geven over de doorlooptijd van de aanvragen. De keuringsinstantie vraagt begrip voor de situatie en doet er alles aan om een verkocht voertuig zo snel mogelijk van een kenteken te voorzien.

Check RDW-website

RDW verbetert het proces voortdurend, zodat nog meer inschrijvingen in één keer goed gaan. BOVAG vraagt u de website van RDW in de gaten te houden. Hier vindt u de meest actuele informatie en de laatste versie van het aanvraagformulier.

Overige voertuigen

BOVAG blijft aandringen op importkeuringen voor de overige voertuigen, zoals bedrijfswagens en motoren. De kans dat andere voertuigcategorieën ook in aanmerking komen, wordt groter naarmate de procedure voor personenauto’s beter gaat lopen. Dan krijgt RDW hier immers tijd voor.

Meer informatie

Heeft u een vraag over de tijdelijke importregeling of andere RDW-gerelateerde zaken in verband met corona? In het artikel Veel gestelde vragen over corona en werkgeverschap vindt u mogelijk het antwoord of kijk anders op de website van de RDW.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring