Franchisewet

Laatste update 30 juni 2020 Leestijd: 4 min

01 Franchisewet

De aanstaande franchisewet moet voor meer gelijkwaardigheid zorgen in de contracten tussen fabrikanten en dealers, formules en onafhankelijke autobedrijven en alle andere bedrijven die een contractrelatie hebben met fabrikant, importeur of franchisegever.

Belangrijkste doelen van BOVAG in de lobby voor deze wet: instemmingsrecht voor de franchisenemer bij (tussentijdse) veranderingen door franchisegever in het contract en afspraken over een goodwillvergoeding. Want een franchisenemer die weet waar hij aan toe is, is eerder geneigd tot investeren en innoveren en daar wordt onze economie beter van. Na jaren van praten, strijden en lobbyen voor een evenwichtige relatie is er dit jaar eindelijk een wettelijke verankering in Nederland.

Snel invoeren

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft de wet op 11 februari 2020 naar de Tweede kamer gestuurd en BOVAG is positief over de inhoud. BOVAG ziet veel van zijn standpunten terug in de nieuwe wet, maar blijft strijden voor concretere formuleringen, omdat een aantal bepalingen in de wet ruimte laat voor interpretatie. BOVAG heeft daarnaast aangedrongen op spoedige behandeling in de Tweede en Eerste Kamer, zodat de nieuwe regels zo snel mogelijk in werking kunnen treden. Op 30 juni 2020 is de wet aangenomen door de Eerste Kamer en is de weg vrij voor invoering van deze wet per 1 januari 2021. 

Franchisedebat

In het bijzijn van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken, hield BOVAG op 12 februari 2020 het Nationale Franchisedebat. Ongeveer honderd belangenbehartigers, politici, juristen en franchisegevers en -nemers namen hieraan deel. Bekijk hieronder een video- en een fotoimpressie van het debat:

 

Dossier Franchise, hoe zit het?

Wat is nou precies het probleem met franchise en wat is de rol van BOVAG hierin? Onderstaande korte animatie licht het toe.

 

Verschenen artikelen

Lees ook de Franchise-special van de BOVAGkrant


 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring