De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Franchisewet nabij, nu bij Raad van State
0%
Terug

Franchisewet nabij, nu bij Raad van State

Laatste update 12 juli 2019Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

BOVAG is blij dat staatssecretaris Keijzer het voorstel voor de Franchisewet heeft aangeboden aan de Raad van State. Wettelijke bescherming van retailers met een franchisecontract (zoals een dealercontract) is daardoor weer een stap dichterbij. Als de Raad van State akkoord gaat, resten alleen de stemmingen in de Tweede en Eerste Kamer nog. Dit zou naar verwachting voor het eind van het jaar afgerond moeten zijn.

De franchisewet voorziet in wettelijke regels rond contractafspraken die franchisegevers en -nemers aangaan. Met de komst van de wet wordt de ongelijkheid in de machtsbalans tussen beide partijen hersteld, aldus Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken & Klimaat. BOVAG lobbyt al jaren voor meer evenwicht in de keten, met name in de merkdealerbranche. Mede daarom zorgde BOVAG ervoor dat de franchisewet ook moet kunnen gelden voor dealercontracten. De naam mag dan anders zijn, maar een dealercontract in is in zijn aard en in de praktijk hetzelfde als een franchisecontract.

Intensieve lobby levert resultaat

Geert Brummelhuis, branchemanager BOVAG Autodealers: “De aanbieding van het voorstel aan de Raad van State is een belangrijke mijlpaal. Het is het resultaat van een intensieve lobby, waarvoor we als BOVAG samen met andere retailorganisaties in het Franchise Netwerk Nederland zijn opgetrokken. Het wetsvoorstel verstevigt de positie van retailers behoorlijk, daar mogen we trots op zijn. Alle punten die wij hebben ingebracht, zitten erin.”

De belangrijkste winstpunten in het voorstel voor de Franchisewet:

  • De reikwijdte van de franchisewet is breed door de aard van de samenwerking te dekken.
  • De franchisegever moet de potentiële franchisenemer vooraf alle mogelijk relevante (financiële) informatie verstrekken.
  • Een tussentijdse en belangrijke wijziging in het contract, vereist instemming van de meerderheid van franchisenemers en dat maakt franchisecollectieven zoals dealerverenigingen nog belangrijker.
  • De franchisegever moet met de franchisenemer afspraken maken over een eventuele vergoeding voor de ‘goodwill’, de mogelijke stijging van de waarde van het merk die plaatsvindt tijdens de samenwerking.

Lees hier het interview met Mona Keijer in de Volkskrant over de aanstaande Franchisewet >>

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.