Energiebesparing

Laatste update 26 september 2022 Leestijd: 30 min

01 Energiebesparing

De overheid schrijft op verschillende manieren voor dat ondernemers energie moeten besparen. Hier beschrijven we aan welke wettelijke eisen u als ondernemer moet voldoen en hoe u zo slim en efficiënt mogelijk energie bespaart.

Ondernemers kunnen ruwweg op twee manieren worden verplicht om energie te besparen: via het Nederlandse Activiteitenbesluit of via de Europese Energy Efficiency Directive (EED). Het eerste is Nederlandse wetgeving, het tweede een Europese verplichting. Hierbij kunt u de volgende vuistregel hanteren:

Artikel 2.15 oftewel het Activiteitenbesluit geldt voor bedrijven die op jaarbasis meer dan 50.000kWh aan elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas per jaar verbruiken. U moet in dat geval aan de energiebesparingsplicht voldoen. 
 
De EED geldt voor grote ondernemingen met meer dan 250 fte of een jaaromzet van € 50 miljoen en een balanstotaal van € 43 miljoen. De EED verplicht u om al uw energiestromen in kaart te brengen. U moet in dat geval aan de auditplicht voldoen.

Direct aan de slag

Direct aan de slag met de informatieplicht? Lees hier meer over de inhoud van de energiebesparingsmaatregelen op de pagina die BOVAG hierover heeft gemaakt.

Direct aan de slag met plannen en uitvoeren? Maak gebruik van de portal Duurzaam. Energie. Besparen. (DEB). DEB heeft met name als doel om ondernemers maatwerk en inzicht te leveren op bedrijfsniveau. Bij inloggen ziet u wat uw energieverbruik is en welke maatregelen voor u van toepassing of interessant zijn. U krijgt na inloggen een persoonlijk dashboard te zien waarop persoonlijk advies over maatregelen gegeven wordt. Daarnaast zal veel meer invulling gegeven worden aan de financieringsbehoefte van de maatregelen (bijvoorbeeld informatie over energiefondsen en groene leningen), evenals inzicht in landelijke, regionale en lokale subsidies. Al uw besparingsplannen worden samengevat in een document dat u kunt tonen bij controle door Omgevingsdiensten. Kijk voor meer informatie op mijn.bovag.nl/deb

Vragen of hulp nodig?

Vragen over de Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen? Bel of mail BOVAG Ledenadvies via 030 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

Hulp op locatie

Heeft u hulp nodig met het voldoen aan de informatieplicht? Een expert van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM) komt naar uw bedrijf, controleert samen met u welke maatregelen er al zijn uitgevoerd en vult met u de maatregelen in op de online omgeving van de overheid. Een rondgang en het invullen van de online omgeving neemt ongeveer 2 uur in beslag. De kosten hiervoor bedragen €495,- inclusief reiskosten, alle bedragen zijn excl. btw.  

Adviesrapport

Aanvullend op het bezoek van de expert van IvDM kunt u ervoor kiezen om een adviesrapport op te laten stellen. Dit rapport bevat een overzicht van de uitgevoerde en nog te nemen energiebesparende maatregelen, inclusief inzicht in de te realiseren energiekostenbesparing. De kosten voor deze rapportage bedragen € 75,- per vestiging, excl. btw.
Neem voor de hulp op locatie of het adviesrapport direct contact op met IvDM, telefoon 0346 728220.

Veelgestelde vragen

Voor wie geldt de informatieplicht energiebesparing?
In welk wetsartikel staat de informatieplicht?
Wat betekent deze informatieplicht?
Waar moet ik mijn energiebesparende maatregelen melden?
Wie zijn uitgezonderd van informatieplicht?
Wat is de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED)?
Is de plicht tot energiebesparing nieuw?
Waarom heeft de overheid nu een informatieplicht (naast de bestaande plicht tot energiebesparing) ingevoerd?
Wat is een EML (Erkende Maatregelen Lijst)?
Moet ik per se die EML toepassen?
Wat vindt BOVAG van de informatieplicht?
Wat adviseert BOVAG zijn leden ten aanzien van de informatieplicht?
Wanneer moeten bepaalde energiebesparende maatregelen genomen worden?
Moeten alle maatregelen op de lijst erkende maatregelen worden uitgevoerd?
Mag ik als ondernemer die energie opwekt (bijv. zonnepanelen) deze energie aftrekken van mijn verbruik?
Welke lijst energiebesparende maatregelen moet ik gebruiken als ik én een autobedrijf heb én schadehersteller ben?
Welke lijst energiebesparende maatregelen moet ik gebruiken als ik een tankstation bij het autobedrijf heb? 
Wie is verantwoordelijk voor het voldoen aan de informatieplicht bij meerdere ondernemers op één adres? Huurder? Verhuurder?
Welke investering is voor de huurder en welke investering is voor de verhuurder?

Bekijk ook:


Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring