Bovag logo
De brief van Rob Jetten ontvangen?
0%
Terug

De brief van Rob Jetten ontvangen?

Laatste update 26 april 2023Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

Viel er onlangs bij u ook een brief van de minister voor Klimaat en Energie op de mat? In deze brief wordt u gewezen op de Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen, waar u voor 1 december 2023 aan moet voldoen. Als uw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruikt, bent u op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder en de overheid hierover te informeren. Het slechte nieuws is dat u niet om deze informatieplicht heen kunt. Het goede nieuws is dat BOVAG u wel kan helpen bij de invulling ervan.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft voor ondernemers de Erkende Maatregelenlijst (EML) opgesteld van energiemaatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Deze energiebesparende maatregelen waren voorheen per branche gecategoriseerd in negentien EML. De overheid heeft geconstateerd dat het voor veel ondernemers niet zo eenvoudig is om zich onder één sector/bedrijfstak te scharen. Daarom is er nu gekozen voor een indeling die past bij iedereen.

Stappenplan

Er komt veel op u af, maar waar moet u beginnen? We zetten de te nemen stappen voor u uiteen:

  1. Kijk eerst óf u moet voldoen aan de Informatieplicht. Verbruikt uw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000m3 gas en bent u eigenaar van het bedrijfspand, dan heeft u een Informatieplicht.
  2. Ga na welke energiebesparende maatregelen op uw bedrijf van toepassing zijn en voer deze uit. Een overzicht van alle energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen vindt u op deb.nl.
  3. Meld uw energiebesparende maatregelen op de website van RVO.

Hulp bij de Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen

DEB.nl is het online platform dat ondernemers inzicht geeft in welke maatregelen u kunt treffen om energie te besparen en het duurzamer maken van uw bedrijf. DEB staat voor Duurzaam. Energie. Besparen. Op DEB leest u hoe u voldoet aan wet- en regelgeving, en ziet u hoe ondernemers samen met DEB energiebesparing, kostenbesparing en verduurzaming realiseerden. Op DEB.nl loopt u alle maatregelen door en geeft u aan welke energiebesparingen op uw bedrijf van toepassing zijn. Dit resulteert in uw eigen persoonlijke rapportage die u bij een mogelijk controlebezoek kunt laten zien.

Duurzaam. Energie. Besparen is een gratis online tool, waarbij u zelf aan de knoppen zit en verantwoordelijk bent voor de melding van uw genomen besparingsmaatregelen bij het RVO. Wilt u alle werkzaamheden omtrent de Informatieplicht uitbesteden en compleet ontzorgd worden? Kies dan voor een energiebesparingsadvies van BOVAG Energie.

De complete brief van het ministerie vindt u hier.

Alles over de Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen vindt u in het dossier Energiebesparing.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.